Julkaistu: 15.02.2016 06:23
-
Päivitetty: 15.02.2016 06:31

Varo välivuotta ja seitsemän muuta kultaista neuvoa

  • Vanhempien apu on tarpeen, mutta joskus neuvominen menee yli. Tätä mieltä ovat lukiolaiset Karoliina Liikala, Oona Kuusinen, Laura Ristimäki, Jarno Mansikkamäki, Juho Leppälä ja Sami Mikkola. KUVA: Jaakko Elenius Kuva: Jaakko Elenius
    Vanhempien apu on tarpeen, mutta joskus neuvominen menee yli. Tätä mieltä ovat lukiolaiset Karoliina Liikala, Oona Kuusinen, Laura Ristimäki, Jarno Mansikkamäki, Juho Leppälä ja Sami Mikkola. KUVA: Jaakko Elenius Kuva: Jaakko Elenius

Elämäkokemuksen jakaminen ja sparraus ovat hyvästä, painostaminen taas ei.

– Nuoren on saatava seurata omaa polkuaan ja tehdä vähän virheitäkin, toteaa Väestöliiton asiantuntija Anja Saloheimo.

Pyysimme häntä arvioimaan ohjenuorat, jotka aikuistuva nuori voi kuulla kotona. Saloheimon mukaan neuvojen hyödyllisyyttä ja omaa tulevaisuutta kannattaa puntaroida niin järjen kuin tunteiden pohjalta. Tärkeintä on pitää kiinni omista unelmista.

1. Pyri sellaiseen työhön, josta saa hyvää palkkaa

Palkka voi olla yksi ammatin kriteeri, mutta ei ainoa. Käsitykset hyvästä palkasta vaihtelevat paljon. Tarpeeksi hyvä palkka riittää oman elintason ylläpitämiseen.

2. Älä pidä välivuotta

Pelkäävätkö vanhemmat, että nuori ei sen jälkeen lähde opiskelemaan vaan ajautuu hanttihommiin? Jos toiveammatti ei ole hahmottunut, välivuoden viettäminen voi selkiyttää ajatuksia ja antaa motivaatiota opiskeluun.

3. Mieti, millä aloilla on tulevaisuudessa työtä

Työpaikkojen kehitystä on vaikea ennustaa, ja tilanne voi muuttua opiskelujen aikana. Unelma-ammattia ei kannata hylätä vain sen perusteella, että työllistyminen on hankalaa. Tietyillä aloilla voi ryhtyä yrittäjäksi.

4. Tee sitä, mistä pidät

Kiinnostus muodostaa hyvän pohjan motivaatiolle. On kuitenkin realistista ajatella, että sellaista työtä ei olekaan, joka olisi kaikin puolin ihanteellinen. Tämän neuvon taustalla voi olla, että vanhemmat ovat itse kokeneet ammatinvalinnassa painostusta.

5. Älä jää kotikaupunkiin

Miksi kotipaikkakunnalle ei saisi jäädä? Elämä voi sielläkin olla arvokasta ja tarjolla mielekkäitä työtehtäviä. Kuuntele itseäsi. Voihan sitä kokeilla siipiään suuressa maailmassa ja palata sitten takaisin.

6. Kouluttaudu niin pitkälle kuin mahdollista

Oppimista kannattaa miettiä laajemmin kuin vain teoreettisena yliopistotutkintona. Ammattilaiseksi voi opiskella myös oppilaitoksissa, jatkokoulutuksissa ja oppisopimuksella. Olisi hyvä, että kaikki opintopolut olisivat vanhempien silmissä yhtä arvokkaita.

7. Lähde ulkomaille

Matkustaminen rikastuttaa elämää ja ajattelua. Tässäkin on kuitenkin tärkeää, että nuori kuuntelee itseään. Kaikki eivät halua ulkomaille, vaan viihtyvät pienemmissä piireissä.

8. Älä ota lainaa

Vanhemmat eivät tietenkään halua nuoren joutuvan talousahdinkoon. Jos lainaa ei ole, työuran alkuun pääsee ilman lyhennyksiä. Nykyään opintotuella pärjää aika hyvin ja lisäksi voi tehdä töitä. Joskus laina voi silti olla tarpeen.

Anna Humalamäki

Näin lukiolaiset evästävät vanhempiaan

Älä murehdi, mitä muut sinusta ajattelevat, vaan tee ratkaisut oman pääsi mukaan.

Pikkujutuista ei kannata stressata. Luota siihen, että kaikki järjestyy omalla painollaan.

Varo kaavoihin kangistumista ja liiallista perinteiden vaalimista. Välillä on hyvä kokeilla uusia juttuja.

Maailma muuttuu. Älä aina puhu siitä, miten asiat olivat sinun nuoruudessasi.

Uskalla tehdä elämässä rohkeita irtiottoja.

Muista tutkailla asioita myös muiden ihmisten näkökulmista.

Älä perustele kaikkea sanomalla, että ”näin asiat tehtiin myös 20 vuotta sitten”.

Anna täysi-ikäiselle lapsellesi riittävästi omaa tilaa.

Yritä olla holhoamatta, painostamatta ja huolehtimatta liikaa esimerkiksi silloin, kun nuori on viettämässä viikonloppua kavereiden kanssa. Muista silti kertoa, että olet tarvittaessa tukena.

Neuvoja antoivat Seinäjoen lukion opiskelijat

Vaelluskirjailija Harri Ahonen on retkeilyt ympäri Pohjoismaita. Kuvassa Ahonen on Ruotsin tuntureilla. KUVA: MIKKO HEPONEVA

Suomalainen autiotupa on melkein liian hyvä keksintö ollakseen totta. Kansallispuistoja ja erämaa-alueita täplittää satojen ilmaisten majapaikkojen verkosto, joka tarjoaa suojaa ja lämpöä retkeilijöille.Tuvilla pitää kuitenkin osata käyttäytyä oikein.

Auton automaattipesu on monen mielestä vaivaton vaihtoehto. Pesutekniikat ovat kehittyneet aiempaa hellävaraisemmiksi. Kuva: Iika Järvenpää

Auton säännöllinen pesu vähintään kerran kuukaudessa kannattaa, sillä silloin auton pintaan kertyvä lika ei ehdi pinttyä ja maalipinta pysyy paremmassa kunnossa.Tässä olisi monella kuitenkin parantamisen varaa, sillä keskimäärin suomalainen autoilija pesee autonsa neljä kertaa vuodessa.Helppo tapa s

Kiehiset vuollaan kuivasta, suorasyisestä männystä. Kuva: Anssi Jokiranta

Autiotuvan hyviin tapoihin kuuluu jättää kunnon sytykkeet seuraavaa kävijää varten. Tuvalle seuraavaksi saapuva saattaa olla väsynyt, kastunut, kylmissään ja nälissään. Tuli on saatava kamiinaan nopeasti.Kiehiset ovat perinteisiä sytykkeitä. Ne vuollaan kuivasta, suorasyisestä mäntypuusta.

Sini (vas.) ja Karri Suuraho kisailevat Anette ja Sanelma Siiliä vastaan siivoojat ja sotkijat -leikissä. Kuva: Mauri Ratilainen

Pihaleikit tukevat lapsen kehitystä ja pitävät myös aikuisen mielen virkeänä. Pyysimme ammattileikittäjää listaamaan suosikkinsa ja haastoimme kaksi perhettä testaamaan niitä.Krokotiilin ruokavalioYksi porukasta valitaan krokotiiliksi, joka menee seisomaan liukumäen juurelle.

Pyöräretkeen osallistunut Jukka Tukia pitää kypärää hyödyllisenä ja tarpeellisena välineenä, samaan tapaan kuin autossa turvavyötä.Talvella oikein kylmällä ilmalla voin tehdä kompromissin ja laittaa vain pipon päähän, mutta yleensä käytän kypärää aina, hän sanoo.

Liikenneministeriössä on meneillään ainakin juhannukseen saakka kestävä urakka. Uuden tieliikennelain lausuntoja kertyi toista tuhatta sivua, ja ne on perattava läpi ennen lomakauden alkua.- Aineistoa on yli tuhat sivua. Sitä käsitellään hyvinkin tiheällä kammalla.