Julkaistu: 15.03.2017 06:45
-
Päivitetty: 15.03.2017 06:59

Vaihtoautoissa on nyt valinnanvaraa

  • Juha Ruponen esittelee Auto-Ilveksessä Volvon Selekt-vaihtoautoja, joille annetaan vuoden täysi takuu.
    Juha Ruponen esittelee Auto-Ilveksessä Volvon Selekt-vaihtoautoja, joille annetaan vuoden täysi takuu.
  • Delta Auton myyntiassistentti Sini Tuominen kokeilee, miltä uusi Kia Rio tuntuu.
    Delta Auton myyntiassistentti Sini Tuominen kokeilee, miltä uusi Kia Rio tuntuu.

Uusien autojen kauppa on viime viikkoina käynyt niin vilkkaasti, että autoliikkeissä on hyvät valikoimat vaihtoautoja. Myyjät odottavat vilkasta kevätkauppaa, jota avittavat kesän lähestyminen ja talousnäkymien orastava positiivisuus.

– Tarjolla on autoja laidasta laitaan, 10 000 eurosta 80 000 euroon maksavia ja monia eri merkkejä – jokaiselle jotakin, myyntipäällikkö Juha Ruponen Auto-Ilveksestä kertoo.

Ruponen kannustaa miettimään autonvaihtoa, koska rahoitusmarkkinat ovat edulliset ja korot lhaalla. Kesää kohti myös yleinen toiveikkuus on lisääntynyt.

– Kevätaurinko paistaa, sekin vaikuttaa henkiseen puoleen. Toivotaan, että Suomen talouden kohentuminen innostaisi ihmisiä autokaupoille. Kaikki tunnusmerkit näyttävät nyt valoisilta, siis miksi ei voisi vaihtaa autoakin, hän sanoo.

Auto-Ilveksen vaihtoautoissa on tarjolla paljon Selekt-takuuautoja, joihin annetaan vuoden takuu. Selekt on Volvon oma järjestelmä, johon kuuluvat viralliset takuupaperit.

Ruposen mukaan takuita kysytäänkin paljon. Vaihtoauton ostoa suunnittelevat kiinnittävät lisäksi huomiota menopelin siisteyteen, sopivaan kilometrimäärän ja hinta-laatusuhteeseen.

Auto-Ilves, kuten muutkin autoliikkeet, myyvät nykyisin autoja koko Suomen alueelle.

– Nettimyynti on luonut uuden systeemiin kauppaan. Enää ei niinkään kierrellä liikkeissä katselemassa, vaan nyt tehdään netistä täsmäostoja. Mekin olemme myyneet kaukaisimmat autot Pohjois-Suomeen asti. Sellaisiakin tapauksia on, että asiakas näkee auton ensimmäisen kerran vasta juuri ennen kaupantekoa. Silloin myynti perustuu täyteen luottamukseen. Yksikään auto ei ole vielä tullut meille takaisin, Ruponen sanoo.

Käytettyjen autojen valikoima on nyt myyntipäällikkö Mikko Wallinin mukaan Laakkosellakin parhaimmillaan.

– Vaihtoautomme ovat kaikki käyneet tarkastusohjelman läpi, ja hintojakin on tarkistettu. Jokaisesta autosta tehdään kuntoraportti, joka on avoimesti nähtävillä netissä. Autokauppa piristyy koko ajan. Kun valo lisääntyy ja talvilomat on pidetty, ihmiset rupeavat aktivoitumaan ja miettimään kesää ja uutta autoa. Hyvin positiivisella mielellä odotamme kevättä, hän kertoo.

Vaihtoautoja Laakkosella on tarjolla laajasti eri hintaluokissa. Myös merkkivalikoima on Wallinin mukaan monipuolinen, ja myynnissä on runsaasti muitakin kuin talon omia merkkejä.

Delta Auton Hämeenlinnan autotalon päällikön Antti Marjakosken mukaan vaihtoautokauppa alkaa vilkastua yleensä maaliskuussa. Ihmiset heräävät, kun aurinko alkaa lämmittää.

– Uskon, että keväästä ja koko vuodestakin tulee ihan hyvä, ennusmerkit ovat suotuisia, hän komppaa muita kauppiaita.

Delta Autossa vaihtoautojen hintahaitari on yleensä ollut 5 000–30 000 euroa, mutta nyt ostajaansa odottaa vielä tätäkin kalliimpia autoja.

– Hinta on vaihtoauton valinnassa ostajille se ratkaisevin tekijä. Käytännössä suurin osa myymistämme autoista maksaa 10 000–15 000 euroa. Myös vielä halvemmilla autoilla on kysyntää, siksi olemme pyrkineet niitäkin pitämään tarjolla, Marjakoski kertoo.

Ensi viikonlopun näyttelypäivinä Delta Autossa esitellään myös uutta Kia Rioa. Ensimmäiset toimitukset mallista ovat jo Suomessa.

– Rio on ollut Kian viime vuosien myydyin malli Suomessa. Uusi Rio on muutakin kuin pelkkä nk. facelifting. Valikoimassa on uusia moottori- ja varustevaihtoehtoja. Helmikuussa pidetty ennakkolanseeraus oli menestyst, ja auto herätti runsaasti kiinnostusta, Marjakoski kertoo.

Vaunulassa vietettiin äskettäin 11-vuotissyntymäpäiviä. Juhlan kunniaksi autoja myytiin viikonlopun aikana yli sata kappaletta.

– Kaupaksi meni suunnilleen tasan uusia ja käytettyjä autoja, tuotepäällikkö Teemu Menna kertoo.

Ensi viikonloppuna Vaunulan liikkeessä on maahantuojan valtakunnallinen näyttely. Merkin suosituimpia malleja ovat Fiesta ja Focus, joihin on saatavilla myös edition-versio. Edition tarkoittaa sitä, että autossa on valmiiksi niitä varusteita, joita asiakkaat yleensä ottavat lisävarusteina. Niitä ovat muun muassa parkkitutka ja puhelimen handsfree bluetooth -käyttö.

Yleisesti ottaen kysyttäjä autoja Mennan mukaan ovat tällä hetkellä korkeammat mallit, ns. katumaasturit, joihin Fordilla on tarjota uusiutunut mallisto. Niitä edustavat vuodenvaihteessa markkinoille tulleet Fordit: uudistettu Edge ja Kuga sekä viime vuonna lanseerattu Ecosport.

Vaunula jatkaa kasvuaan, vuodenvaihteessa se avasi kolme uutta liikettä. Turussa ja Vantaalla aukesivat vaihtoautoliikkeet ja Raisiossa monia merkkejä, muun mussa Mazdaa ja Fiatia, edustava autotalo.

 Yhdistä vaaleaan purkkisärkeen tuorekurkkua, chiliä ja limeä.

Käsitys särjestä roskakalana saa huutia, kun maistat ensimmäisen kerran purkkisärkeä. Se vie kielen mennessään. Särki on pitkään haudutettuna mainion makuinen ruokakala.Särjet kannattaa pyytää järvistä kylmän veden aikaan alku- ja loppukesästä, jolloin ne eivät maistu mutaisilta.

Sup-ohjaaja Ville Kasarin mukaan suppailu on aloittelijalle helppo laji, johon ei vaadita aiempia erityistaitoja. KUVA: Jarno Pellinen

Suppailun harrastajamäärät kasvavat edelleen selvästi viime vuoteen verrattuna, sup-yrittäjä Jarno Rautio sanoo.- Harrastajamääriä on kuitenkin vaikea arvioida, sillä usein perheeseen hankitaan yksi tai kaksi lautaa, ja niitä sitten käyttää useampi perheenjäsen.Sup-lautoja on Raution mukaan joka tap

Oikea jalkojen leveys on lantionlevyinen haara-asento. Jos jalat ovat näin leveällä kuin kuvassa, lauta keikkuu helposti. Muista pitää jalat rentoina. Kuva: Jarno Pellinen

Sup-lauta muuttuu muutamassa harjoituskerrassa kiikkerästä laudasta vastustamattomaksi vesivälineeksi, ainakin jos uskoo yhä uusia tänäkin kesänä lajin pariin päätyviä harrastajia. Suppailu on tehokas kokovartalotreeni, joka vahvistaa erityisesti keskivartalon lihaksia, mutta myös jalkojen pienet, h