Julkaistu: 16.03.2017 06:28

Raikas bulgur-meloni- salaatti maistuu illanistujaisissa

  • Bulgur tarttuu meloniin ja pitää salaatin raikkaana pitkään. KUVA: Harri Kuittinen Kuva:
    Bulgur tarttuu meloniin ja pitää salaatin raikkaana pitkään. KUVA: Harri Kuittinen Kuva:

Bulgur on murskattua vehnää ja suosittu raaka-aine esimerkiksi Lähi-idän keittiöissä.

Tämä ohje onkin muunnos libanonilaisesta taboullehista. Siinä käytetään perinteisesti tuoretta tomaattia, jonka mehu kypsentää bulgurin.

Bulgur tarttuu kuitenkin yhtä hauskasti myös meloniin ja imee siitä nestettä ja makua itseensä. Näin salaatti pysyy pitkään raikkaana.

Bulgur-melonisalaatti

1 dl bulguria
1 ½ dl kasvislientä
jäävuorisalaattia
pieni vesimelonipala
2 rkl oliiviöljyä
punasipulia
pieni puntti persiljaa
viinisuolaheinää
 
Kiehauta vesi vedenkeittimessä ja mausta kasvisliemikuutiolla tai -fondilla.

Laita bulgur astiaan ja valuta päälle sen verran lientä, että bulgur peittyy. Anna imeytyä noin 15 minuuttia. Valuta tarvittaessa liika neste pois.

Pese sillä aikaa salaatinlehdet. Pilko meloni reilun kokoisiksi paloiksi ja punasipuli puolikaaren muotoisiksi suikaleiksi. Silppua persilja.

Sekoita bulgur, meloni, sipuli, oliiviöljy ja persilja kevyesti keskenään.

Asettele jäävuorisalaatin ja viinisuolaheinän lehdet laakealle vadille. Nostele bulgur-meloniseos kauniisti sen päälle.

Valkosipuli-jogurtti- kastike

1 rkl karkeaa suolaa
2 valkosipulin kynttä
1 ½ dl luonnonjogurttia
3 tl minttua
½ sitruunan kuori
1 tl sitruunan mehua
oliiviöljyä
 
Hiero valkosipulihakkelus suolan kanssa tahnaksi ja sekoita jogurttiin yrttien ja sitruunan kuoren kera.

Lisää sitruunan mehu ja sekoita. Koristele oliiviöljyllä juuri ennen tarjoilua.

Moni ajaa uudenkarhealla polkupyörällä. Samaan aikaan päässä keikkuu ikäloppu pyöräilykypärä.Kuinka usein pyöräilykypärä pitää uusia, Mikko Peltonen Pyöräilyunionista? - Kypärää pitäisi käsitellä kuin kananmunaa. Hyvä perussääntö on vaihtaa kypärää 3–5 vuoden välein.

Turvottaa ja aristaa. Kiukuttaa, ärsyttää ja itkettää. Pienikin poikkipuolinen sana tai epäonnistuminen aiheuttaa joko pimahduksen tai romahduksen.Pms-oireiden perimmäistä syytä ei tunneta eikä myöskään tiedetä, miksi oireet ovat toisilla voimakkaat ja toisilla tuskin tunnistettavat.

Valkoinen parsa on kauneimmillaan yksinkertaisissa resepteissä kuten juustoisessa parsarisotossa. KUVAT: Nanna Rintala

Huhtikuu toi tullessaan eurooppalaisen parsan sesongin. Kotimaista parsaa voi löytää kaupasta toukokuun puolesta välistä juhannukseen.Vihreät, ohuet parsatangot ovat mutkattomia käyttää. Nuoria, kauniita yksilöitä ei tarvitse kuoria, ne kypsyvät nopeasti ja maistuvat salaateissa myös raakana.

Kirpeän makea sitruunamarenkipiirakka hurmaa kahvipöydässä. Marengista tulee kaunis, vaikka nostelet sen vain summittaisesti lusikalla täytteen päälle. KUVA: Nanna Rintala Kuva: Picasa

Kirpeän sitruunainen marengilla hunnutettu klassikkopiiras koristaa kahvipöydän ja sopii vaikka pääsiäispyhien jälkiruoaksi.Sitruuna-marenkipiirasPohja:100 g voita½ dl sokeria2 ½ dl vehnäjauhoja1 rkl vettä Kiisseli:4 luomusitruunaa1 ½ dl sokeria2 rkl maissitärkkelystä1 dl vettä4 keltuaista Marenki:4