Julkaistu: 16.03.2017 06:28

Raikas bulgur-meloni- salaatti maistuu illanistujaisissa

  • Bulgur tarttuu meloniin ja pitää salaatin raikkaana pitkään. KUVA: Harri Kuittinen Kuva:
    Bulgur tarttuu meloniin ja pitää salaatin raikkaana pitkään. KUVA: Harri Kuittinen Kuva:

Bulgur on murskattua vehnää ja suosittu raaka-aine esimerkiksi Lähi-idän keittiöissä.

Tämä ohje onkin muunnos libanonilaisesta taboullehista. Siinä käytetään perinteisesti tuoretta tomaattia, jonka mehu kypsentää bulgurin.

Bulgur tarttuu kuitenkin yhtä hauskasti myös meloniin ja imee siitä nestettä ja makua itseensä. Näin salaatti pysyy pitkään raikkaana.

Bulgur-melonisalaatti

1 dl bulguria
1 ½ dl kasvislientä
jäävuorisalaattia
pieni vesimelonipala
2 rkl oliiviöljyä
punasipulia
pieni puntti persiljaa
viinisuolaheinää
 
Kiehauta vesi vedenkeittimessä ja mausta kasvisliemikuutiolla tai -fondilla.

Laita bulgur astiaan ja valuta päälle sen verran lientä, että bulgur peittyy. Anna imeytyä noin 15 minuuttia. Valuta tarvittaessa liika neste pois.

Pese sillä aikaa salaatinlehdet. Pilko meloni reilun kokoisiksi paloiksi ja punasipuli puolikaaren muotoisiksi suikaleiksi. Silppua persilja.

Sekoita bulgur, meloni, sipuli, oliiviöljy ja persilja kevyesti keskenään.

Asettele jäävuorisalaatin ja viinisuolaheinän lehdet laakealle vadille. Nostele bulgur-meloniseos kauniisti sen päälle.

Valkosipuli-jogurtti- kastike

1 rkl karkeaa suolaa
2 valkosipulin kynttä
1 ½ dl luonnonjogurttia
3 tl minttua
½ sitruunan kuori
1 tl sitruunan mehua
oliiviöljyä
 
Hiero valkosipulihakkelus suolan kanssa tahnaksi ja sekoita jogurttiin yrttien ja sitruunan kuoren kera.

Lisää sitruunan mehu ja sekoita. Koristele oliiviöljyllä juuri ennen tarjoilua.

 Yhdistä vaaleaan purkkisärkeen tuorekurkkua, chiliä ja limeä.

Käsitys särjestä roskakalana saa huutia, kun maistat ensimmäisen kerran purkkisärkeä. Se vie kielen mennessään. Särki on pitkään haudutettuna mainion makuinen ruokakala.Särjet kannattaa pyytää järvistä kylmän veden aikaan alku- ja loppukesästä, jolloin ne eivät maistu mutaisilta.

Sup-ohjaaja Ville Kasarin mukaan suppailu on aloittelijalle helppo laji, johon ei vaadita aiempia erityistaitoja. KUVA: Jarno Pellinen

Suppailun harrastajamäärät kasvavat edelleen selvästi viime vuoteen verrattuna, sup-yrittäjä Jarno Rautio sanoo.- Harrastajamääriä on kuitenkin vaikea arvioida, sillä usein perheeseen hankitaan yksi tai kaksi lautaa, ja niitä sitten käyttää useampi perheenjäsen.Sup-lautoja on Raution mukaan joka tap

Oikea jalkojen leveys on lantionlevyinen haara-asento. Jos jalat ovat näin leveällä kuin kuvassa, lauta keikkuu helposti. Muista pitää jalat rentoina. Kuva: Jarno Pellinen

Sup-lauta muuttuu muutamassa harjoituskerrassa kiikkerästä laudasta vastustamattomaksi vesivälineeksi, ainakin jos uskoo yhä uusia tänäkin kesänä lajin pariin päätyviä harrastajia. Suppailu on tehokas kokovartalotreeni, joka vahvistaa erityisesti keskivartalon lihaksia, mutta myös jalkojen pienet, h