Julkaistu: 16.03.2017 06:29

Kasvismättö herauttaa veden kielelle

  • Vihikset saavat kullanruskean värinsä, kun ne uppopaistetaan rypsiöljyssä pienessä kattilassa. Käytä reikäkauhaa apuna kääntelyssä. Kuvat:  Harri Kuittinen
    Vihikset saavat kullanruskean värinsä, kun ne uppopaistetaan rypsiöljyssä pienessä kattilassa. Käytä reikäkauhaa apuna kääntelyssä. Kuvat: Harri Kuittinen
  • Peltipiirakka on tuhtia evästä myös ilman lihaa. Yhdestä pellillisestä riittää syömistä isollekin porukalle.
    Peltipiirakka on tuhtia evästä myös ilman lihaa. Yhdestä pellillisestä riittää syömistä isollekin porukalle.
  • Puolikuun muotoisten vihisten teossa helpottaa, jos käytössäsi on taitettava piirakkamuotti. Aseta lusikallinen täytettä muotin keskelle, voitele reunat vedellä ja purista muotin puolikkaat napakasti kiinni.
    Puolikuun muotoisten vihisten teossa helpottaa, jos käytössäsi on taitettava piirakkamuotti. Aseta lusikallinen täytettä muotin keskelle, voitele reunat vedellä ja purista muotin puolikkaat napakasti kiinni.
  • Vihikset, peltipiirakka, itsetehty ketsuppi ja raikas salaatti sopivat mainiosti vaikka illanistujaisiin.
    Vihikset, peltipiirakka, itsetehty ketsuppi ja raikas salaatti sopivat mainiosti vaikka illanistujaisiin.

Kasvisruoka maistuu vannoutuneellekin lihansyöjälle, kun sen tarjoilee lihapiirakan tapaan.

Jauheliha on helppo korvata esimerkiksi soijarouheella tai nyhtökauralla, mutta näissä resepteissä sen tilalla käytetään munakoisoa, härkistä sekä sieniproteiinivalmiste quornia.

Nämä vihikset ovat täysin vegaanisia eli niissä ei ole käytetty lainkaan eläinperäisiä tuotteita. Peltipiirakassa on maito- ja munapohjaisia valmisteita.

Puolikuun muotoisten vihisten teossa helpottaa, jos käytössäsi on keskikokoinen, taitettava piirakka- tai sultsinamuotti. Muussa tapauksessa voit painella taikinan reunat tiukasti kiinni toisiinsa vaikka haarukan avulla.

Tarjoa rasvaisten eväiden kanssa itsetehtyä chiliketsuppia ja valkosipuli-jogurttikastiketta.

Vihikset

30 kpl

Taikina:

4 dl soija- tai kauramaitoa
1 pussi kuivahiivaa
1 ½ rkl rypsiöljyä
1 ½ rkl sokeria
1 tl suolaa
9 dl hiivaleipäjauhoja
 
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi eli 37-asteiseksi. Sekoita se kulhossa muiden ainesten kanssa ja vaivaa hetki. Peitä kulho liinalla ja anna nousta noin tunnin verran lämpimässä paikassa.

Munakoisotäyte:

1 dl ohrasuurimoita
½ kasvisliemikuutio
1 pieni munakoiso
1 tl hienoa merisuolaa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl balsamicoa
½ tl sokeria
1 tl mustapippuria
2 rkl tuoreita mintunlehtiä
3 rkl meiraminlehtiä
 
Keitä ohra pakkauksen ohjeen mukaan puolikkaan kasvisliemikuution kanssa.

Leikkaa munakoiso puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi, ripottele päälle merisuolaa ja anna ”itkeä” noin 15 minuuttia. Pyyhi neste pois talouspaperilla.

Pilko munakoisoviipaleet ja sipuli pieniksi kuutioiksi ja valkosipuli rouheeksi. Kuullota niitä pannulla öljyssä parin minuutin ajan. Lisää balsamico ja sokeri, ja anna tekeytyä hetki. Ota pannu liedeltä, ja lisää joukkoon keitetty ohra, pippuri ja yrtit.

Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Makua saa olla kunnolla, sillä friteeraus peittää alleen hennoimmat aromit.

Härkistäyte:

1 dl riisiä
½ kasvisliemikuutio
1 tl currya
1 sipuli
1–2 tuoretta chiliä
4 valkosipulinkynttä
3 rkl rypsiöljyä
250 g härkistä
2 rkl balsamicoa
1 tl mustapippuria
2 rkl korianterinlehtiä
2 rkl lehtipersiljaa
 
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan puolikkaan kasvisliemikuution ja curryn kanssa kanssa.

Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi sekä valkosipuli ja chili pieneksi rouheeksi. Kuullota niitä pannulla öljyssä parin minuutin ajan. Lisää joukkoon härkis ja balsamico, anna tekeytyä hetki. Ota pannu liedeltä ja lisää joukkoon keitetty riisi, pippuri ja yrtit. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Maku saa olla voimakas.

Friteeraus:

vehnäjauhoja
6 dl rypsiöljyä
 
Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki jauhojen kanssa. Pyöritä taikinasta pieniä palloja ja kaulitse ne parin millin paksuisiksi pyörylöiksi.

Aseta pyörylä avatun piirakkamuotin päälle ja laita sen keskelle ruokalusikallinen haluamaasi täytettä. Voitele reunat vedellä ja purista muotin puolikkaat tiukasti kiinni. Irrota ylijäänyt taikina ja vapauta vihis muotista.

Laita vihikset jauhotetulle lautaselle odottamaan friteerausta.

Kuumenna öljy pienessä kattilassa ja laske pari vihistä kerrallaan reikäkauhan avulla kuumaan öljyyn.

Käännä, kun toinen puoli on ruskistunut kullanruskeaksi. Kun toinenkin on valmis, nosta vihis reikäkauhalla talouspaperin päälle jäähtymään.

Peltipiirakka

Taikina:

4 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
250 g margariinia tai voita
250 g maitorahkaa
 
Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon huoneenlämpöinen margariini.

Lisää murumaiseen seokseen rahka ja sekoita tasaiseksi taikinatahnaksi.

Nosta noin tunniksi jääkappiin kovettumaan.

Täyte:

1 ½ dl risottoriisiä
kasvisliemikuutio
300 g quorn-rouhetta
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
2 tl paprikajauhetta
2 rkl meiraminlehtiä
50 g parmesaania
1 kananmuna
 
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemikuution kanssa.

Kuullota quorn-rouhe ja sipulit pannulla ja hauduta hetki. Lisää joukkoon mausteet sekä valmis riisi.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Ota puolet taikinasta leivinpaperin päälle, kaulitse se uunipellin kokoiseksi levyksi ja nosta leivinpapereineen pellille.

Levitä täyte taikinan päälle ja raasta sen pinnalle parmesaania.

Kaulitse loput taikinasta voipaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi.

Kumoa taikina täytteen päälle ja irrota varovaisesti voipaperi.

Nipistä molempien taikinoiden reunat tiiviisti kiinni.

Voitele piirakka munalla ja pistele sen pintaan haarukalla reikiä.

Paista uunissa 15–20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Chiliketsuppi

noin puoli litraa
1 punainen paprika
2 varsisellerin vartta
1 punasipuli
3 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
1 tuore chili
2 tölkkiä kuorittuja tomaatteja
1 ½ dl fariinisokeria
1 ½ dl punaviinietikkaa
 
Pilko paprika, varsiselleri ja sipulit kuorineen reilun kokoisiksi paloiksi ja kuullota ne kattilassa öljyssä.

Lisää chili, tomaatit, sokeri ja etikka. Anna kiehua reilut puoli tuntia, kunnes seos sakenee.

Valuta neste kulhoon siivilän läpi. Tarkista maku ja pullota desinfioituun pulloon tai purkkiin.

Quorn

Teollisesti valmistettu myko- eli sieniproteiinivalmiste.

Tuotetaan käymismenetelmällä Britanniassa kasvavasta Fusarium venenatum -sienestä. Sidosaineena on kananmunan valkuaista.

Myydään Suomessa pakasteena.

Herkimmät sieniallergikot voivat saada tuotteesta vatsaoireita.

Jos kaipaat lähinnä pientä kohotusta lättänään tukkaan, mieti, onko kestokäsittely tarpeen.

Muistat varmaan sen hetken, kun marssit kampaamoon ja esitit vienon toiveen: Samanlaiset kiharat kuin Julia Robertsilla Pretty Womanissa? Ja kuinkas sitten kävikään...Permanentin epäonnistuminen johtui todennäköisesti melko usein epärealistisista toiveista.