Julkaistu: 19.03.2017 08:12

Tapetoinnin oppii varsin nopeasti

  • Kuva: Juhani Salo
    Kuva: Juhani Salo

1. Mieti ensin, millainen tapetti sopisi juuri sinun kotiisi. Kuitu- eli non-woven-tapetti on kestävä ja peittävä ja sillä tapetointi onnistuu keneltä tahansa. Paperitapetti vaatii enemmän huolellisuutta.

2. Tapetoitavan pinnan on oltava puhdas ja tasainen. Mahdolliset halkeamat ja kolot täytetään ja hiotaan.

3. Tutustu tapettirulliin. Niissä kerrotaan, tarvitseeko valitsemasi tapetti kohdistusta ja mahdollisen kuviokohdistuksen korkeuden. Rullissa pitäisi olla aina sama tuote- ja painosnumero värierojen takia.

4. Aloita tapetointi aina ikkuna- tai oviseinän puolelta tai nurkasta vasemmalta oikealle edeten. Muista, että tapetoinnissa on tärkeintä se, että ensimmäinen tapettivuota on pystysuorassa. Käytä apunasi vaikka vatupassia ja lyijykynää, jolla merkitset vuodan oikean paikan.

5. Poista ilmakuplat tapettilastalla työntämällä lastalla tapetin keskeltä kohti reunoja kevyesti. Tapetoi katkaisijoiden ja pistorasioiden päältä ja leikkaa paperi vasta työn päätteeksi tapettiveitsellä.

Sini (vas.) ja Karri Suuraho kisailevat Anette ja Sanelma Siiliä vastaan siivoojat ja sotkijat -leikissä. Kuva: Mauri Ratilainen

Pihaleikit tukevat lapsen kehitystä ja pitävät myös aikuisen mielen virkeänä. Pyysimme ammattileikittäjää listaamaan suosikkinsa ja haastoimme kaksi perhettä testaamaan niitä.Krokotiilin ruokavalioYksi porukasta valitaan krokotiiliksi, joka menee seisomaan liukumäen juurelle.

Pyöräretkeen osallistunut Jukka Tukia pitää kypärää hyödyllisenä ja tarpeellisena välineenä, samaan tapaan kuin autossa turvavyötä.Talvella oikein kylmällä ilmalla voin tehdä kompromissin ja laittaa vain pipon päähän, mutta yleensä käytän kypärää aina, hän sanoo.

Liikenneministeriössä on meneillään ainakin juhannukseen saakka kestävä urakka. Uuden tieliikennelain lausuntoja kertyi toista tuhatta sivua, ja ne on perattava läpi ennen lomakauden alkua.- Aineistoa on yli tuhat sivua. Sitä käsitellään hyvinkin tiheällä kammalla.

 Limetti-valkosuklaakeksit ovat ihanan sitkeitä sisältä. Kuva: Konsta Leppänen

Pikkuleivät kannattaa leipoa hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. Keksit säilyvät hyvinä, kun pakkaa ne tiiviiseen rasiaan ja säilyttää kuivassa paikassa.Helposti valmistuvat haarukkaleivät ja limetti-valkosuklaakeksit ovat suklaan ystävän suosikkeja.