Julkaistu: 19.03.2017 08:12

Tapetoinnin oppii varsin nopeasti

  • Kuva: Juhani Salo
    Kuva: Juhani Salo

1. Mieti ensin, millainen tapetti sopisi juuri sinun kotiisi. Kuitu- eli non-woven-tapetti on kestävä ja peittävä ja sillä tapetointi onnistuu keneltä tahansa. Paperitapetti vaatii enemmän huolellisuutta.

2. Tapetoitavan pinnan on oltava puhdas ja tasainen. Mahdolliset halkeamat ja kolot täytetään ja hiotaan.

3. Tutustu tapettirulliin. Niissä kerrotaan, tarvitseeko valitsemasi tapetti kohdistusta ja mahdollisen kuviokohdistuksen korkeuden. Rullissa pitäisi olla aina sama tuote- ja painosnumero värierojen takia.

4. Aloita tapetointi aina ikkuna- tai oviseinän puolelta tai nurkasta vasemmalta oikealle edeten. Muista, että tapetoinnissa on tärkeintä se, että ensimmäinen tapettivuota on pystysuorassa. Käytä apunasi vaikka vatupassia ja lyijykynää, jolla merkitset vuodan oikean paikan.

5. Poista ilmakuplat tapettilastalla työntämällä lastalla tapetin keskeltä kohti reunoja kevyesti. Tapetoi katkaisijoiden ja pistorasioiden päältä ja leikkaa paperi vasta työn päätteeksi tapettiveitsellä.

Moni ajaa uudenkarhealla polkupyörällä. Samaan aikaan päässä keikkuu ikäloppu pyöräilykypärä.Kuinka usein pyöräilykypärä pitää uusia, Mikko Peltonen Pyöräilyunionista? - Kypärää pitäisi käsitellä kuin kananmunaa. Hyvä perussääntö on vaihtaa kypärää 3–5 vuoden välein.

Turvottaa ja aristaa. Kiukuttaa, ärsyttää ja itkettää. Pienikin poikkipuolinen sana tai epäonnistuminen aiheuttaa joko pimahduksen tai romahduksen.Pms-oireiden perimmäistä syytä ei tunneta eikä myöskään tiedetä, miksi oireet ovat toisilla voimakkaat ja toisilla tuskin tunnistettavat.

Valkoinen parsa on kauneimmillaan yksinkertaisissa resepteissä kuten juustoisessa parsarisotossa. KUVAT: Nanna Rintala

Huhtikuu toi tullessaan eurooppalaisen parsan sesongin. Kotimaista parsaa voi löytää kaupasta toukokuun puolesta välistä juhannukseen.Vihreät, ohuet parsatangot ovat mutkattomia käyttää. Nuoria, kauniita yksilöitä ei tarvitse kuoria, ne kypsyvät nopeasti ja maistuvat salaateissa myös raakana.

Kirpeän makea sitruunamarenkipiirakka hurmaa kahvipöydässä. Marengista tulee kaunis, vaikka nostelet sen vain summittaisesti lusikalla täytteen päälle. KUVA: Nanna Rintala Kuva: Picasa

Kirpeän sitruunainen marengilla hunnutettu klassikkopiiras koristaa kahvipöydän ja sopii vaikka pääsiäispyhien jälkiruoaksi.Sitruuna-marenkipiirasPohja:100 g voita½ dl sokeria2 ½ dl vehnäjauhoja1 rkl vettä Kiisseli:4 luomusitruunaa1 ½ dl sokeria2 rkl maissitärkkelystä1 dl vettä4 keltuaista Marenki:4