Julkaistu: 20.03.2017 06:33

Pidä veneen rekisteritiedot ajan tasalla

  •  Kuva:
    Kuva:

1. Rekisteröimätöntä venettä ei saa käyttää vesiliikenteessä. Jos rekisteröinnistä tai tietojen päivittämisestä on kulunut vuosia, varmista ettei vene ole joutunut ”passiivirekisteriin”.

2. Veneen omistajien tuli päivittää veneen tiedot eli käytännössä rekisteröidä veneensä uudelleen vuonna 2007. Siirtymäaika oli kolme vuotta, sen jälkeen tiedot poistettiin rekisteristä, ja maistraatti siirsi tiedot niin sanottuun passiivirekisteriin.

3. Trafin tiedostoihin siirtyivät vesikulkuneuvot, jotka olivat maistraatin aktiivisessa rekisterissä 1.8.2014. Yhä käytössä, mutta passiivirekisterissä olevat veneet pitää rekisteröidä nopeasti.

4. Passiivirekisterin ylläpidosta voidaan joutua luopumaan, jolloin vanhan veneen käyttöönotto vaikeutuu. Trafin oma asiointi -palvelussa voi tarkistaa, onko vene rekisterissä.

5. Kun omistaja rekisteröi passiivirekisteriin siirtyneen veneen vanhan rekisterin ollessa käytettävissä, hän voi säilyttää vanhan rekisteritunnuksen sekä jo asennetun moottoritehon, vaikka se poikkeaisi valmistajan suosituksesta.

Lähde: Trafi

 Yhdistä vaaleaan purkkisärkeen tuorekurkkua, chiliä ja limeä.

Käsitys särjestä roskakalana saa huutia, kun maistat ensimmäisen kerran purkkisärkeä. Se vie kielen mennessään. Särki on pitkään haudutettuna mainion makuinen ruokakala.Särjet kannattaa pyytää järvistä kylmän veden aikaan alku- ja loppukesästä, jolloin ne eivät maistu mutaisilta.

Sup-ohjaaja Ville Kasarin mukaan suppailu on aloittelijalle helppo laji, johon ei vaadita aiempia erityistaitoja. KUVA: Jarno Pellinen

Suppailun harrastajamäärät kasvavat edelleen selvästi viime vuoteen verrattuna, sup-yrittäjä Jarno Rautio sanoo.- Harrastajamääriä on kuitenkin vaikea arvioida, sillä usein perheeseen hankitaan yksi tai kaksi lautaa, ja niitä sitten käyttää useampi perheenjäsen.Sup-lautoja on Raution mukaan joka tap

Oikea jalkojen leveys on lantionlevyinen haara-asento. Jos jalat ovat näin leveällä kuin kuvassa, lauta keikkuu helposti. Muista pitää jalat rentoina. Kuva: Jarno Pellinen

Sup-lauta muuttuu muutamassa harjoituskerrassa kiikkerästä laudasta vastustamattomaksi vesivälineeksi, ainakin jos uskoo yhä uusia tänäkin kesänä lajin pariin päätyviä harrastajia. Suppailu on tehokas kokovartalotreeni, joka vahvistaa erityisesti keskivartalon lihaksia, mutta myös jalkojen pienet, h