Julkaistu: 13.04.2017 06:41

Taimikasvattaja nauttii kasvusta koko kevään

 • Ikkunalaudalla aikaisin kasvamaan laitetut tomaatintaimet ovat saaneet hieman liikaa pituutta ja odottavat siirtoa korkeampaan ruukkuun. Ahkeraliisa viihtyy huonekasvien joukossa kesää odottaen. Kuva: Emil Bobyrev
  Ikkunalaudalla aikaisin kasvamaan laitetut tomaatintaimet ovat saaneet hieman liikaa pituutta ja odottavat siirtoa korkeampaan ruukkuun. Ahkeraliisa viihtyy huonekasvien joukossa kesää odottaen. Kuva: Emil Bobyrev
 • Sari Fröjdin kotona taimikasvatukseen käytetään ikkunapinta-alan lisäksi myös akvaariota, jossa kasvaa muun muassa kurkumaa, mandariineja, keijunkukkia, murattia ja kultaköynnöstä. Velma-kissa viihtyy kasvilampun virkaa toimittavan vanhan akvaariolampun lämmössä. Kuva: Emil Bobyrev
  Sari Fröjdin kotona taimikasvatukseen käytetään ikkunapinta-alan lisäksi myös akvaariota, jossa kasvaa muun muassa kurkumaa, mandariineja, keijunkukkia, murattia ja kultaköynnöstä. Velma-kissa viihtyy kasvilampun virkaa toimittavan vanhan akvaariolampun lämmössä. Kuva: Emil Bobyrev
 • Basilika, timjami ja tomaatti kasvavat topakasti kasvilampun valossa. Kuva: Emil Bobyrev
  Basilika, timjami ja tomaatti kasvavat topakasti kasvilampun valossa. Kuva: Emil Bobyrev
 • Sari Fröjd heitti ruukkuun kokeilumielessä yli 10 vuotta vanhoja päivänsinen siemeniä ja yllättyi positiivisesti, kun ne lähtivät itämään. Kuva: Emil Bobyrev
  Sari Fröjd heitti ruukkuun kokeilumielessä yli 10 vuotta vanhoja päivänsinen siemeniä ja yllättyi positiivisesti, kun ne lähtivät itämään. Kuva: Emil Bobyrev

Huhtikuu on puutarhaihmiselle kiireistä aikaa, vaikka maa onkin vielä liian kylmä istutushommiin. Silloin valmistaudutaan kauteen sisällä: kastellaan tomaatintaimia, kylvetään kurkkujen ja kurpitsojen siemeniä ja tasapainoillaan riittävän valon, lämmön ja kosteuden kanssa.

Tamperelainen Sari Fröjd tunnustaa hurahtaneensa taimien esikasvatukseen. Rivitalokodin ikkunat täyttyvät puutarhakasvien taimista, ja lisää löytyy vanhasta akvaariosta sekä vitriinikaapista, jonka sisälle on viritelty kasvilamppu valoa antamaan.

– Lisäksi jääkaapissani on kylmäkäsittelyssä pionia, sipulikasveja, dahlioita ja ruostekukkia. Minulla on multahommia varten erillinen jääkaappi, jossa en säilytä ruokaa, Fröjd naurahtaa.

Häntä motivoi taimikasvatukseen siementen edullinen hinta sekä lajikkeiden kirjo.

– Tomaattiakin on olemassa kymmeniä lajikkeita helposti saatavilla. Harvinaiset kasvit ovat taimina hyvin kalliita ja useimmiten muualla kuin Suomessa kasvatettuja eli tottuneita ihan toisenlaiseen ilmastoon, Fröjd perustelee.

Vaikka Fröjdin kotona onkin jo täysi taimitohina päällä, ei kannata lannistua. Jos heräsit kevääseen vasta nyt, vielä ei ole liian myöhäistä aloittaa esikasvatuspuuhia. Useimmat kesäkukat ja puutarhakasvit kylvetään huhti–toukokuussa.

Kokenut puutarhuri Timo Koskinen kertoo, että tomaattiakin voi edelleen kylvää, vaikka monet laittavatkin sen siemenet kasvamaan maaliskuun puolella.

– Ensimmäinen sato tulee ehkä pari viikkoa myöhemmin, mutta ehtii silti vielä hyvin, eikä mitään ole menetetty. Kyllähän kauppapuutarhoissakin tomaattien kylvöjä jaksotetaan pitkin kesää, jotta aina on uutta syötävää tarjolla.

Koskisen mukaan taimikasvatuksessa on nyrkkisääntö: mitä isompi siemen, sitä myöhemmin se tarvitsee kylvää. Esimerkiksi auringonkukkien ja krassien suurikokoiset siemenet kannattaa heittää multaan vasta huhti–toukokuun vaihteessa tai toukokuun alussa.

– Kukintaan menee 5–6 viikkoa vähän huoneen lämpötilasta ja valosta riippuen, Koskinen sanoo.

Hän suosittelee kylvämään pari siementä ruukkuun ja koulimaan niistä huonomman taimen pois ensimmäisten varsinaisten lehtien ilmaannuttua.

Fröjd sanoo kylvävänsä pieni­siemeniset kasvit yleensä laakeaan astiaan ja erottelevansa sieltä parhaiten kasvuun lähteneet yksilöt omiin ruukkuihinsa. Suuria siemeniä hän laittaa yleensä vain yhden kutakin purkkia kohden.

Siemenet itävät yleensä mieluiten lämpimässä ja valoisassa paikassa. Fröjdillä on käytössä monenlaisia taimiruukkuja ja jogurttipurkkeja, joiden päälle hän pingottaa aluksi rei’itetyn kelmun itämistä helpottamaan.

– Lisäksi minitomaattien rasioista saa kivoja ilmaisia pienoiskasvihuoneita, hän vinkkaa.

Kelmut kannattaa poistaa viimeistään siinä vaiheessa, kun kasvi on kasvattanut ensimmäiset hennot sirkkalehtensä.

Näin estetään kasvavaa juuristoa homehtumasta ja taimen nuupahtamista liialliseen lämpöön ja kosteuteen.

Taimi viihtyy parhaiten 24–25 asteen lämmössä. Useimmissa uusissa taloissa olosuhteet aurinkoisella ikkunalla ovat kuitenkin sitä kuumemmat. Silloin kasvi voi venähtää liikaa pituutta.

– Kannattaa kokeilla, millä ikkunalla taimi parhaiten viihtyy. Myös kaihtimia voi käyttää varjostamiseen ja kasveja voi vetää hieman kauemmaksi ikkunan pinnasta, Koskinen sanoo.

Myös liika kastelu on pahasta. Toisaalta etenkään tomaatin ja kurkun multaa ei saisi päästää ihan koppuraksi.

– Itse sumuttelisin kasveja kylvövaiheessa silloin tällöin, ja sitten taimivaiheessa tarkistaisin mullan kosteuden parin, kolmen päivän välein, Koskinen toteaa.

Kannattaa käyttää myös taimimultaa tai kylvöturvetta, sillä ne pidättävät sopivasti vettä. Mustaa multaa Koskinen suosittelee käytettäväksi vasta varsinaisessa istutusvaiheessa.

Taimet kannattaa istuttaa ulos vasta kesäkuun 10. ja 17. päivän tienoilla, kun yöhallojen vaara on mennyt ohi. Tomaatti tulee istuttaa ulos vasta sitten, kun ensimmäisen kukkatertun kukat ovat avautumassa. Kurkussa ja kurpitsassa riittävät ensimmäiset kunnon kasvulehdet.

Viime vuosien kylmät kesäkuut ovat haitanneet taimien kasvua. Koskinen vinkkaa istuttamaan taimet alkukesäksi ruukkuun, jolloin niitä voi siirrellä suojaisempiin ja aurinkoisempiin paikkoihin sekä tarvittaessa yöksi sisälle.

Hän suosittelee myös taimien karaisua muutaman päivän ajan ennen kuin ne istutetaan ulos.

Karaisu on Sari Fröjdille tuttua puuhaa. Hänellä on sitä varten tarjoiluvaunu, jossa hän kärrää taimiaan touko-kesäkuun vaihteessa päiviksi ulos ja öiksi sisälle.

– Joskus sitä vaihetta saattaa kestää parikin viikkoa. Lisäksi minulla on muutama kupu, joilla voin suojata jo maahan istuttamiani kasveja kylmiltä öiltä.

Vielä ehdit hyvin kasvatuspuuhiin

Huhtikuussa

Kuun alussa: tomaatti

Kuun lopussa: kurkku, kesä­kurpitsa, kurpitsa, sametti­kukka

Toukokuussa

Kuun alussa: krassi, auringonkukka, tuoksuherne

Kuun lopussa: salaatti

Kesäkuussa

Suoraan ulos: herne

Herneenversoja voi myös kasvattaa koko kevään sisällä ja leikata ruoan päälle sitä mukaa kuin ne kasvavat.

Istutus ulos

+20 °C

Ihanteellisin istutusaika on silloin, kun maan lämpötila on noussut 20 asteeseen ja yöhallat ovat ohitse.

10. kesäkuuta on pidetty Etelä- ja Keski-Suomessa perinteisesti päivämääränä, jonka jälkeen taimia voi alkaa istuttaa avomaalle.

Pohjois-Suomessa kannattaa odottaa viikko pidempään.

Viimeistään juhannusviikolla yöhallat ovat yleensä ohi koko maassa.

Harso ja kohopenkki

Parina viime vuonna kesäkuut ovat olleet hyvin koleita. Silloin maan lämpötilakin jäähtyy, mikä voi pysäyttää taimien kasvun. Uuteen kasvuun lähtö voi viedä viikkoja.

Aurinkoisilla keleillä kohopenkki lämmittää kasvin oloja. Älä kuitenkaan tee penkkiä suoraan maan päälle, vaan muista sekoittaa allaolevaa maa-ainesta mukaan.

Kasveja voi suojata myös hallaharsojen ja kupujen avulla.

Lähde: Puutarhuri Timo Koskinen

 Yhdistä vaaleaan purkkisärkeen tuorekurkkua, chiliä ja limeä.

Käsitys särjestä roskakalana saa huutia, kun maistat ensimmäisen kerran purkkisärkeä. Se vie kielen mennessään. Särki on pitkään haudutettuna mainion makuinen ruokakala.Särjet kannattaa pyytää järvistä kylmän veden aikaan alku- ja loppukesästä, jolloin ne eivät maistu mutaisilta.

Sup-ohjaaja Ville Kasarin mukaan suppailu on aloittelijalle helppo laji, johon ei vaadita aiempia erityistaitoja. KUVA: Jarno Pellinen

Suppailun harrastajamäärät kasvavat edelleen selvästi viime vuoteen verrattuna, sup-yrittäjä Jarno Rautio sanoo.- Harrastajamääriä on kuitenkin vaikea arvioida, sillä usein perheeseen hankitaan yksi tai kaksi lautaa, ja niitä sitten käyttää useampi perheenjäsen.Sup-lautoja on Raution mukaan joka tap

Oikea jalkojen leveys on lantionlevyinen haara-asento. Jos jalat ovat näin leveällä kuin kuvassa, lauta keikkuu helposti. Muista pitää jalat rentoina. Kuva: Jarno Pellinen

Sup-lauta muuttuu muutamassa harjoituskerrassa kiikkerästä laudasta vastustamattomaksi vesivälineeksi, ainakin jos uskoo yhä uusia tänäkin kesänä lajin pariin päätyviä harrastajia. Suppailu on tehokas kokovartalotreeni, joka vahvistaa erityisesti keskivartalon lihaksia, mutta myös jalkojen pienet, h