Julkaistu: 13.04.2017 06:42

Keväisen kahvipöydän kaunein piirakka

 • Kirpeän makea sitruunamarenkipiirakka hurmaa kahvipöydässä. Marengista tulee kaunis, vaikka nostelet sen vain summittaisesti lusikalla täytteen päälle. KUVA: Nanna Rintala Kuva: Picasa
  Kirpeän makea sitruunamarenkipiirakka hurmaa kahvipöydässä. Marengista tulee kaunis, vaikka nostelet sen vain summittaisesti lusikalla täytteen päälle. KUVA: Nanna Rintala Kuva: Picasa

Kirpeän sitruunainen marengilla hunnutettu klassikkopiiras koristaa kahvipöydän ja sopii vaikka pääsiäispyhien jälkiruoaksi.

Sitruuna-marenkipiiras

Pohja:

100 g voita
½ dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl vettä
 
Kiisseli:
4 luomusitruunaa
1 ½ dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
1 dl vettä
4 keltuaista
 
Marenki:
4 valkuaista
1 dl tomusokeria
 
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka (halkaisija 24 cm).

Kuutio jääkaappikylmä voi kulhoon ja lisää vehnäjauhot ja sokeri. Nypi murumaiseksi taikinaksi. Lisää ruokalusikallinen kylmää vettä ja muotoile palloksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja hiukan reunoille. Paista noin 20 minuuttia kauniin kullanruskeaksi. Ota pois uunista ja laske lämpötila 150 asteseen.

Valmista kiisseli mittaamalla kattilaan sokeri, maissitärkkelys ja vesi.

Pese ja raasta mukaan kahden sitruunan keltainen kuoriosa sekä neljän sitruunan mehu. Sekoita hyvin ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee.

Nosta kattila liedeltä ja vatkaa mukaan keltuaiset yksi kerrallaan. Nosta kiisseli takaisin liedelle, jatka sekoittamista ja odota, että se pulpahtaa pari kertaa. Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä muutama minuutti. Kaada muropohjan päälle.

Vatkaa valkuaiset tiukaksi vaahdoksi. Lisää loppuvaiheessa tomusokeri muutamassa erässä. Pursota tai nostele marenki kahdella lusikalla sitruunatäytteen päälle.

Paista 150 asteessa 20–30 minuuttia, kunnes marenki on saanut hiukan väriä pintaansa.

Laske lämpötilaa parikymmentä astetta jos käytät kiertoilmauunia.

Nanna Rintala


        
         Myös Ann-Sofie Hedlundin lapset ovat tulleet Hedlundin kummitädille Anne Valtoselle läheisiksi ja rakkaiksi.
        
        Kuva: Jarno Pellinen

Anne Valtonen muistaa yhä hetken, jolloin sai kutsun pienen Ann-Sofien kummiksi. – Pitelin Ann-Sofieta sylissä, ja kyyneleet vain alkoivat virrata silmistäni. Koin sen suuren luottamuksen paikkana, Valtonen sanoo. – Olin köyhä opiskelija, joten ei minua ainakaan rahan takia kysytty.

Vaelluskirjailija Harri Ahonen on retkeilyt ympäri Pohjoismaita. Kuvassa Ahonen on Ruotsin tuntureilla. KUVA: MIKKO HEPONEVA

Suomalainen autiotupa on melkein liian hyvä keksintö ollakseen totta. Kansallispuistoja ja erämaa-alueita täplittää satojen ilmaisten majapaikkojen verkosto, joka tarjoaa suojaa ja lämpöä retkeilijöille.Tuvilla pitää kuitenkin osata käyttäytyä oikein.

Auton automaattipesu on monen mielestä vaivaton vaihtoehto. Pesutekniikat ovat kehittyneet aiempaa hellävaraisemmiksi. Kuva: Iika Järvenpää

Auton säännöllinen pesu vähintään kerran kuukaudessa kannattaa, sillä silloin auton pintaan kertyvä lika ei ehdi pinttyä ja maalipinta pysyy paremmassa kunnossa.Tässä olisi monella kuitenkin parantamisen varaa, sillä keskimäärin suomalainen autoilija pesee autonsa neljä kertaa vuodessa.Helppo tapa s

Kiehiset vuollaan kuivasta, suorasyisestä männystä. Kuva: Anssi Jokiranta

Autiotuvan hyviin tapoihin kuuluu jättää kunnon sytykkeet seuraavaa kävijää varten. Tuvalle seuraavaksi saapuva saattaa olla väsynyt, kastunut, kylmissään ja nälissään. Tuli on saatava kamiinaan nopeasti.Kiehiset ovat perinteisiä sytykkeitä. Ne vuollaan kuivasta, suorasyisestä mäntypuusta.