Julkaistu: 19.07.2013 07:30

Jenkkirokkari puhuu suomea ja rakastaa merirosvovitsejä

  • TYYLINIEKKA. Suomeen muuttanut kitaristi-laulaja Nate Gibson tulee Hämeenlinnaan eturivin suomalaisten rockabilly-muusikoiden eli Kari Kunnaksen ja Jake Lähdeniemen kanssa.
    TYYLINIEKKA. Suomeen muuttanut kitaristi-laulaja Nate Gibson tulee Hämeenlinnaan eturivin suomalaisten rockabilly-muusikoiden eli Kari Kunnaksen ja Jake Lähdeniemen kanssa.
Musiikintutkija ja laulaja-kitaristi Nate Gibson esiintyy tänään perjantaina Emilia-klubilla. St. Louisissa Missourissa syntynyt Nate Gibson on asunut vuoden verran Suomessa. Pääkaupungista hänen mieleensä ovat tarttuneet pannulla sihisevien makkaroiden, metsäntuoksuisten ilmanraikastimien, meren ja vastaleivotun pullan tuoksut.
 
Kotimaisten rockabilly-muusikoiden kanssa keikkaileva Gibson on musiikin tutkija, opiskelija ja historioitsija, joka voitti muun muassa Belmont Book Award -palkinnon parhaasta kantrimusiikkia käsittelevästä tietoteoksesta kirjallaan The Starday Story. Opinnot toivat miehen myös tänne pohjan perukoille.
 
– Opiskelin USA:ssa etnomusikologiaa ja yhtenä vaatimuksena oli vieraan kielen oppiminen, Gibson kertoo.
 
– Kaverit vihjasivat, että tukea opintoihin saa helpommin, jos valitsee jonkun vähän erikoisemman kielen. Harkitsen jonkun aikaa japania, mutta valitsin sitten suomen.
 
Gibson pänttäsi suomea kaksi vuotta Yhdysvalloissa ja tuli sen jälkeen kolmen viikon opiskelujaksolle Vaasan yliopistoon.
 
– Tämä on tosi vaikea kieli, Gibson sanoo suomeksi.
 
– Sitä oppii parhaiten tietenkin täällä ja kun sitten vielä ihastuin Amerikassa opiskelleeseen suomalaiseen tyttöön, tulin tänne hänen perässään. Nyt opiskelen Suomen kieltä ja kulttuuria Tampereen yliopistossa.
 
Kipinä syttyi  Bostonissa
Gibson on julkaissut kuusi albumia amerikkalaista roots-musiikkia. Tyylilajit liikkuvat rockabillystä western swingiin.
 
– Vihasin kantrimusiikkia, kun kasvoin lapsena Kansasissa, Gibson tunnustaa.
 
– Taisin olla vasta 18-vuotias, kun kuulin ensimmäisen kerran rockabillyä konsertissa. Sain tehtäväkseni kirjoittaa tutkielman jostakin itselleni täysin oudosta aiheesta, joten valitsin rockabillyn ja tein haastatteluja Bostonissa. Sen homman kautta sain paljon uusia ystäviä ja siinä sivussa musiikkimakukin muuttui.
 
Gibson esiintyy Emilia-klubilla yhdessä kitaristi Kari Kunnaksen ja kontrabasisti Jake Lähdeniemen kanssa. Heidän lisäkseen lavalla vierailee hämeenlinnalainen pianisti Petri Lapintie.
 
Ohjelmistossa on Gibsonin omia kappaleita sekä valittuja paloja niin rockabillyn, bluesin, kantrin kuin honky tonkin katalogeista.
 
Yksi Gibsonin erikoisuuksista on hänen mieltymyksensä merirosvovitseihin. Hän julkaisi vuonna 2001 yhdessä Tim Barneyn kanssa kirjan 101 Pirate Jokes.
 
– Merirosvot ovat hauskoja. He murhaavat ihmisiä sekä polttavat kyliä ja silti lapset kaikkialla maailmassa rakastavat heitä. Se on koomista.
 
– On kuitenkin hyvin tärkeä muistaa, että merirosvovitsiä ei saa kertoa oikealle merirosvolle. Siinä voi käydä huonosti.
 
Nate Gibson pe 19.7. Emilia-klubilla WanajaFestin jälkeen.
 Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan keskustan liiketiloista lähes joka seitsemäs on tyhjillään.Näin kertoo Elävät Kaupunkikeskustat ry:n vuoden 2017 ALLin elinvoimalaskenta, johon osallistui yhteensä 25 kaupunkia.Hämeenlinnan kaupunkikeskustan tyhjien liiketilojen osuus 14,3 prosenttia on suurin laskennan keskisuurista ka

Jaarlin päiväkodin lapset pääsivät jo keskiviikkona testaamaan Hippaloiden kesän Juhlahumua-työpajaa. Työpajassa valmistetaan muun muassa juhlahattuja, soittimia ja otetaan haltuun tanssimuuvit. Vetäjänä toimii Arxin taidekasvattaja Laura Kauppinen. KUVAT: Pekka Rautiainen Kuva: Pekka Rautiainen

Suomen vanhin lasten taidefestivaali Hippalot täyttää tänä kesänä 40 vuotta. Sitä juhlitaan synttäriteemalla. Ohjelmassa on paljon vanhoja klassikoita, mutta myös uusia tuttavuuksia.Hämeenlinnaan saapuu muun muassa ruotsalainen Claire Parsons Company esityksellä And Then.

Rikosuhripäivystyksen Kanta-Hämeen palvelupiste muutti maaliskuussa Hämeenlinnassa Kumppanuustalosta Suomenkasarmille rakennukseen 2 Turuntien varteen. Toiminnanohjaaja Rebekka Wadhwa on ainoa palkattu työntekijä. Apuna on 13 koulutettua vapaaehtoista tukihenkilöä. Kuva: Pekka Rautiainen

Oikeusrekisterikeskuksen tilastojen mukaan rikosuhrimaksuja on Suomessa tuomittu maksettavaksi 20 035 kappaletta tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana.Summana maksuja on tuomittu maksettavaksi 834 500 euroa, joista oli huhtikuun loppuun mennessä saatu perittyä 448 300 euroa.– Näyttää silt