Julkaistu: 02.02.2014 09:00

Liike on lääke

  • HYVÄÄ SELKÄJUMPPAA. Istumatyöläiselle taivutus vastakkaiseen suuntaan palauttaa välilevyjen paineen tasapainon.
    HYVÄÄ SELKÄJUMPPAA. Istumatyöläiselle taivutus vastakkaiseen suuntaan palauttaa välilevyjen paineen tasapainon.
  • TREENIÄ LIHAKSILLE. Vapaa-ajan liikunta ylläpitää lihaskuntoa, joka taas tukee rankaa, työfysioterapeutti Tuija Saastamoinen painottaa.
    TREENIÄ LIHAKSILLE. Vapaa-ajan liikunta ylläpitää lihaskuntoa, joka taas tukee rankaa, työfysioterapeutti Tuija Saastamoinen painottaa.
– Kipeän selän kanssa ei kannata jäädä sängyn pohjalle, vaan voinnin mukaan kannattaa liikkua. Liike on lääkettä, työfysioterapeutti Tuija Saastamoinen Hämeenlinnan Kuntohoidosta painottaa.
 
Aina ei tarvita lääkäriä, vaan avun voi saada nopeasti myös fysioterapiasta. Jos oireet pitkittyvät tai pahenevat, on lääkärikäynti tarpeen. Tarvittaessa kannattaa myös käyttää särkylääkettä.
 
– Lääke vie kivulta pahimman terän pois, jolloin liikkuminen on helpompaa.
 
Silti ihan kaikkea ei kannata tehdä.
 
– On vältettävä liikkeitä, joissa kipu ja oireet selkeästi lisääntyvät.
 
Toisaalta, Kuntohoidon henkilökunta opiskelee parhaillaan Mckenzie (MDT) -tekniikkaa, jossa aluksi jopa provosoidaan kipua esiin. Toistoja tekemällä kivut yleensä helpottavat.
 
– Esimerkiksi monella selkäkipu helpottaa eteenpäin kumartuessa, ja taaksetaivutus on kivulias.
 
Vinkkejä selälle
Saastamoinen antaa vinkkejä selän kunnon ylläpitoon:
 
– Tärkeintä on työn tauottaminen. Jos istut, seiso välillä, jos seisot, lähde kävelemään, jotta aineenvaihdunta selän alueella toimii.
 
Toisena tulee tupakoinnin välttäminen.
 
– Välilevyissä ei ole omaa verenkiertoa. Tupakointi vähentää pienten verisuonten verenkiertoa, jotka vievät ravinteita selän kudoksiin, ja tupakoinnilla on tutkitusti yhteys selän kuntoutumisessa kipujakson jälkeen.
 
Lisäksi taaksetaivutus ja vapaa-ajan liikunta ovat tärkeät työkalut selän kunnossapitoon.
 
– Esimerkiksi istuessa paine välilevyissä kasvaa ja saattaa aiheuttaa kipua alaselkään. Taivutus vastakkaiseen suuntaan palauttaa välilevyjen paineen tasapainon. Liikunta taas ylläpitää lihaskuntoa, joka tukee rankaa.
 
Uudet tilat
Hämeenlinnan Kuntohoito muutti joulukuussa uusiin tiloihin Kasarminkadulle. Laitteet ovat samat kuin aiemminkin Palokunnankadulla, mutta tila on isompi. Käytössä on muun muassa NIQAMA-selkäpenkki, joka on Hämeenlinnassa ainoa laatuaan.
 
– Penkki lisää liikelaajuutta ja venyttää alaselkää, mikä helpottaa esimerkiksi iskiasvaivoja.
 
Henkilökuntaakin on enemmän:
 
– Fysioterapeutteja on kolme, ja neljäs aloittaa maaliskuun alussa. Lisäksi näissä tiloissa työskentelee hieroja ja vyöhyketerapeutti, ja työllistämme myös osa-aikaisesti toimistotyöntekijän, Saastamoinen iloitsee.
 
 Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan keskustan liiketiloista lähes joka seitsemäs on tyhjillään.Näin kertoo Elävät Kaupunkikeskustat ry:n vuoden 2017 ALLin elinvoimalaskenta, johon osallistui yhteensä 25 kaupunkia.Hämeenlinnan kaupunkikeskustan tyhjien liiketilojen osuus 14,3 prosenttia on suurin laskennan keskisuurista ka

Jaarlin päiväkodin lapset pääsivät jo keskiviikkona testaamaan Hippaloiden kesän Juhlahumua-työpajaa. Työpajassa valmistetaan muun muassa juhlahattuja, soittimia ja otetaan haltuun tanssimuuvit. Vetäjänä toimii Arxin taidekasvattaja Laura Kauppinen. KUVAT: Pekka Rautiainen Kuva: Pekka Rautiainen

Suomen vanhin lasten taidefestivaali Hippalot täyttää tänä kesänä 40 vuotta. Sitä juhlitaan synttäriteemalla. Ohjelmassa on paljon vanhoja klassikoita, mutta myös uusia tuttavuuksia.Hämeenlinnaan saapuu muun muassa ruotsalainen Claire Parsons Company esityksellä And Then.

Rikosuhripäivystyksen Kanta-Hämeen palvelupiste muutti maaliskuussa Hämeenlinnassa Kumppanuustalosta Suomenkasarmille rakennukseen 2 Turuntien varteen. Toiminnanohjaaja Rebekka Wadhwa on ainoa palkattu työntekijä. Apuna on 13 koulutettua vapaaehtoista tukihenkilöä. Kuva: Pekka Rautiainen

Oikeusrekisterikeskuksen tilastojen mukaan rikosuhrimaksuja on Suomessa tuomittu maksettavaksi 20 035 kappaletta tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana.Summana maksuja on tuomittu maksettavaksi 834 500 euroa, joista oli huhtikuun loppuun mennessä saatu perittyä 448 300 euroa.– Näyttää silt