Julkaistu: 02.01.2017 13:40
-
Päivitetty: 02.01.2017 13:46

Elossa 24 seurasi hämeenlinnalaisen rintasyöpäleikkausta - Kamera jännitti enemmän kuin leikkaus

  • Kanta-Hämeen keskussairaalassa kuvatussa osuudessa kuvausryhmä seurasi hämeenlinnalaisen Merja Vuohelaisen rintasyöpäleikkausta. Kuva: Sanna Heinonen
    Kanta-Hämeen keskussairaalassa kuvatussa osuudessa kuvausryhmä seurasi hämeenlinnalaisen Merja Vuohelaisen rintasyöpäleikkausta. Kuva: Sanna Heinonen

66-vuotias Merja Vuohelainen on yksi niistä noin 200 000 suomalaisesta, jotka käyttivät terveydenhuollon palveluita keskiviikkona 21.9.2016.

Kamerat seurasivat, miten Vuohelainen valmistautui kotonaan Hämeenlinnassa Kanta-Hämeen keskussairaalassa tehtävään rintasyöpäleikkaukseen.

Kuvausryhmä oli paikalla myös leikkaussalissa, jossa kirurgi Kati Kortelainen tiimeineen työskenteli.
 

Hämeenlinnassa kuvatut osuudet ovat osa Ylellä nyt pyörivää Elossa 24 -sarjaa. Ohjelmaa kuvattiin 12 kaupungissa, 24 tunnin aikana ja yhteensä 42 kuvausryhmän voimin.

Ideana oli kertoa tositarinoita potilaista, heidän läheisistään ja heitä hoitavasta henkilökunnasta. Mukaan lähteneiden terveydenhuollon ammattilaisten toiveena oli, että sarja toisi terveydenhuollolle myönteistä julkisuutta.
 

Ohjelma onnistuu tavoitteessaan tyylikkäästi.

Kaukana on amerikkalaisista, fiktiivisistä sairaalasarjoista tuttu kiire ja kuhina. Tosielämässä draamaakaan ei ole tarvinnut tietoisesti rakentaa. Potilaiden tarinat riittävät.

Potilaiden tarinat ja sairaalan tapahtumat on nivottu hyvin yhteen. Tämä myös muistuttaa, miten jokaisen toimenpiteen takana on ihminen.

Lempeä kamera kohtaa leikkaukseen valmistautuvan Merjan, Helsingissä sydänleikkaukseen valmistautuvan 10-vuotiaan Aatun vanhemmat ja monta muuta potilasta läheisineen. Yksityisyyden suojelemiseksi potilaat esiintyvät ohjelmassa pelkillä etunimillään.
 

Henkilökunnasta ohjelma näyttää muutakin kuin vain leikkaavan käden. Lohduttava onkin Merja Vuohelaista hoitaneen kirurgi Kati Kortelaisen viesti. Kirurgi muistuttaa, miten joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana johonkin syöpään.

– Ei sitä kannata liikaa pelätä, mutta kunnioittaa tietyllä tavalla kuitenkin, sanoo Kortelainen ja lisää, että hoitokeinoja on.

Leikkaussalissa kamera näyttää tapahtumat sellaisina kuin ne henkilökunnalle näyttäytyvät. Herkimpiä katsojia rinnan poisto tai pamppailevan sydämen katsominen saattaa kuitenkin hirvittää.

Ainoaksi miinukseksi jää liika suunnitelmallisuus. Se, että haastattelut on potilaiden kannalta ennalta sovittu, syventää ehkä kerrontaa, mutta samalla hävittää osan arjen autenttisuudesta.
 

Vuohelainen kertoo jännittäneensä kuvauksia enemmän kuin itse leikkausta. Sarjaan osallistumista hän pitää mielenkiintoisena kokemuksena.

Leikkauksen suhteen hänen ainoa huolensa oli, ettei syöpä ollut päässyt leviämään. Näin ei onneksi ollut käynyt.
 

Reilu kolme kuukautta leikkauksen jälkeen Vuohelainen kertoo voivansa hyvin. Hän kiittelee saamastaan hyvästä hoidosta ja ystävien ja läheistensä tuesta.

– Minua on auttanut se, etten ole salaillut sairautta. Luotan siihen, että kun tilannettani on tähänkin asti seurattu hyvin ja olen saanut hoitoa, näin on myös jatkossa.

– Ainoa, mitä toivon, on se, että kunpa ihmiset todella kävisivät seulontatutkimuksissa. Seulonnoissa syöpä on mahdollista huomata. En minäkään ollut sitä itse huomannut. HÄSA


Katso tv:stä: 
Elossa 24 -sarjan viides jakso, jossa seurataan myös Merjan rintasyöpäleikkausta, näytetään Yle TV1:ssä 5.1. klo 20.
Iittalan yhtenäiskoulun oppilaat Mandi Virtanen ja Moona Pekkinen eivät ihastuneet viime viikolla tarjottuun broilerperunavuokaan. Kuva: Esko Tuovinen

Yläkoululaiset ja lukiolaiset voivat ensi syksystä lähtien valita Hämeenlinnassa, syövätkö mieluummin kasvisruokaa vai ottavatko lautaselleen lihavaihtoehdon.Tammikuussa 2018 kasvisruokavaihtoehto tulee tarjolle myös kaupungin alakouluissa.Tilaajapäällikkö Riitta Kantinkosken mukaan päätöksen tausta

Villisikoja havaitaan säännöllisesti Hämeessä. Havaintoja on tehty yksittäisistä eläimistä ja muutaman eläimen laumoista. Villisikakarju tallentui riistakameraan Hollolassa viime syksynä. Kuva: Suomen Riistakeskus

Vahvistuva ja yhä laajemmalle alueelle Suomessa leviävä villisikakanta huolestuttaa Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliittoa (MTK) ja Metsästäjäliittoa.Samaan aikaan kun villisikahavaintoja on tehty jo Oulun korkeudella, villisikojen kantama afrikkalainen sikarutto on levinnyt Virossa ja Venäjäll

Vesa Tavi (vas. etualalla) toi tyttärensä Wilman kanssa rannekelloja kello- ja kultaseppä Jan Roosin arvioitavaksi Museo Skogsteriin sunnuntaina. Aika Päivä -tapahtuman maksuttomaan kelloarviointiin oli koko ajan jonoa. Parhaimmillaan tapahtumassa on arvioitu päivässä yli 400 kelloa Raumalla vuonna 2013. Kuva: Terho Aalto

Isänisä toi aikoinaan Karjalasta hopeisen taskukellon, jonka nyt aikaa nähnyttä kellotaulua koristavat roomalaiset numerot. Kello oli ostettu Pietarista. Vai oliko?Sitä lammilainen Martti Juvonen tuli selvittämään sunnuntaina Museo Skogsteriin, jossa pidettiin Aika päivä -tapahtuma.

Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Janakkala on Miikka Anttilalle kotipaikkakunta, jossa hänet tunnetaan vasemmistolaisena kuntapoliitikkona ja myös seurakunnan entisenä kappalaisena. Hattula on puolestaan paikka ja seurakunta, jossa Anttila on työskennellyt pappina viime vuodet.- Vietänkin täydellistä kaksoiselämää.