Julkaistu: 11.01.2017 10:48
-
Päivitetty: 11.01.2017 12:07

Nilkkatrendin kauhistelu ei lannista teinejä

  • Vilma Mahlio (vas.) ja Anni Huhtamäki tunnustavat, että vanhemmat tahtovat kommenteillaan ajatella lastensa parasta. Mä sanon siihen, että teen omat päätökseni ja tää on mun tyyli, Mahlio kertoo. Kuva: Markku Tanni
    Vilma Mahlio (vas.) ja Anni Huhtamäki tunnustavat, että vanhemmat tahtovat kommenteillaan ajatella lastensa parasta. Mä sanon siihen, että teen omat päätökseni ja tää on mun tyyli, Mahlio kertoo. Kuva: Markku Tanni
  • Jos Lotta Manderbackan (vas.) ja Julia Puruskaisen pitäisi valita, he kuuntelisivat mieluummin kavereiden kuin vanhempien pukeutumisneuvoja. Kuva: Markku Tanni
    Jos Lotta Manderbackan (vas.) ja Julia Puruskaisen pitäisi valita, he kuuntelisivat mieluummin kavereiden kuin vanhempien pukeutumisneuvoja. Kuva: Markku Tanni

Talvet eivät ole meillä enää kaikkein kylmimpiä. Se on helpotus, sillä teinityttö pukee mieluiten päälleen crop topin ja ahtautuu tiukkoihin pillifarkkuihin. Takiksi riittää ohut urheilumerkin tuulitakki.

Äiti moittii tytärtään nilkkasukista ja lyhytvartisista kengistä. Tämä ei ota kuuleviin korviinsa. Hän päättää itse, paleltuuko vai ei.

Kuulostiko tutulta? Kysyimme nuorilta, miksi heidän tyylinsä on sellainen kuin on ja mitä mieltä he ovat muiden arvostelusta.

Julia Puruskainen ja Lotta Manderbacka ovat lähteneet shoppailemaan trendikkäästi nilkat ja päät paljaina.

Heille vanhempien ihmisten arvostelu on tuttua.

– Mun vanhemmat oli just paljon sitä mieltä, että pitäis laittaa pidemmät sukat. En voi kuulemma kulkea nilkat paljaana, koska se on noloa, Puruskainen naurahtaa.

Hän ei osaa tarkkaan perustella, miksi nilkkasukat ovat niin mieleiset. Korkeavartiset sukat hän kokee ärsyttävän tuntuisina lahkeessa.

– Just noista nilkkasukista ja revityistä farkuista on tullut sanomista, että eiks tuu kylmä, Manderbacka jatkaa.

Puruskaisella on päällään myös lyhytvartiset urheilukengät ja Manderbackalla puolestaan lyhyt untuvatakki.

Molemmat edustavat nuorten talvipukeutumista parhaimmillaan. Tytöt myöntävät, että kylmä saattaa puraista joskus.

– Välillä voi palella, mutta se johtuu oikeastaan siitä, ettei mulla ole toppatakkia. Mul on silti lämmin huivi ja tietysti huppu. Jos on vaikka ponnari, niin ei silloin tee mieli käyttää pipoa, Puruskainen perustelee.

Toisinaan omat vaatevalinnat voivat kaduttaakin. Molemmat kertovat, että joskus talvisin saattaa joutua yllättävälle kävelymatkalle. Silloin pitkävartisia kenkiä alkaa kummasti kaivata.

Massatrendit ovat kaikkina aikoina vaikuttaneet nuorten pukeutumiseen.

Lyseolaiset Anni Huhtamäki ja Vilma Mahlio miettivät, ettei massaan sulauduta massan takia.

– En välttämättä ajattele, onko tämä nyt massaa vai ei. Katson sen mukaan, näyttääkö se mun mielestä hyvältä, poolopaitaan ja revittyihin farkkuihin pukeutunut Huhtamäki pohtii.

– Ainakin kavereilta saa vaikutteita, mikä voisi näyttää hyvältä. Pyrin silti välttämään, etten ole ihan samanlainen kuin joku muu, Mahlio lisää.

Myös Puruskainen tiedostaa ostavansa helposti samanlaisia vaatteita kuin kaverit.

– Kyllä sitä tulee ajateltua, että tällaisia vaatteita on muillakin. Sellaiset vaatteet ovat usein erilaisten tyyli-ikonien inspiroimia.

Aina nuoret ovat myös saaneet kuulla napinaa paremmin tietäviltä aikuisilta.

Vanhempia kyllä kuunnellaan, mutta suosituksia ei välttämättä totella.

– Mua ainakin alkaa aika äkkiä ärsyttää. Heillä on niin erilainen ajatusmaailma, eivätkä he ehkä ymmärrä, että muoti muuttuu ja tämä on nykypäivää, Mahlio miettii.

– Ei se mua oikeastaan haittaa. Kyllähän ne vaan kattoo mun parasta, Huhtamäki sanoo.

Vieraita arvostelijoita tytöt eivät ole kohdanneet. Ainakaan suoraan kukaan ei ole tullut haukkumaan, mutta vastaus olisi jo valmiina.

– Jos se on joku, jota en niin paljon tunne, ajattelen, ettei se ole hänen asiansa, Puruskainen toteaa ykskantaan. HÄSA

 

Teinin vaatekaapissa
Nyt

Urheiluvaatteet menevät arkiasusta (tuulitakit, lenkkarit, joogahousut).

Kenkinä on mieluiten Converset, Adidakset, Niket tai Timberlandit.

Tytöt suosivat yläosina crop toppeja, poolopaitoja, narupaitoja ja bombertakkeja.

Koruista suosituin on choker, joustava kaulapanta.

Kantokassiksi sopii Fjällrävenin reppu tai urheilupussukka.

Pojat suosivat pukeutumisessaan collegea, chinoja ja neulepaitoja.

Muutama vuosi sitten

Cappi, eli räppäreiden suosima lippalakki oli poikien paras päähine. Edelleen suosittuja.

Tytöt vetäisivät jalkaan mieluiten Uggit. Paras yläosa oli pitkä toppi ja "tissivyö".

Hupparit tekivät massatulemisen ja vakiintuivat perusvaatteeksi.

Lökäpöksyt (Mic Macit tai Bronxit), jotka saivat lepattaa reilusti puolitangossa.

Nostalgiaa

Levikset, pilottitakit ja nappiverkkarit.

Minihameet, napapaidat, trumpettihousut ja farkut, joissa matala vyötärö (tärkeää, että stringit näkyivät).

Säärystimet, Moon Bootsit ja maihinnousukengät.

Neonvärit, leopardikuosi ja paisley-kuvio.

Suomeen on syntymässä suuri terveydenhuollon laboratoriopalveluja tarjoava osakeyhtiö, kun Fimlab Laboratoriot oy ja Nordlab-liikelaitos ovat liittämässä voimansa yhteen.Tällä hetkellä johtava kliinisten laboratoriopalvelujen tuottaja on Huslab, jossa tehdään lähes 24,5 miljoonaa laboratoriotutkimus

Hämeenlinnan kaupunginhallitukseen nousevan Lulu Ranteen ohella perussuomalaisilla on 2. varapuheenjohtajan paikka sivistys- ja hyvinvointilautakunnassa.Siihen esitetään Jani Koivusaarta. Puolueelle on jyvitetty myös sosiaali- ja terveyslautakunnan 2.

Flowmedikin kehitys- ja viestintäjohtaja Michael Rossing (oik.) opasti yhtymähallituksen varapuheenjohtajaa Kari Lempistä (vas.) ja avoterveydenhuollon ylilääkäriä Kimmo Kuosmasta uuteen palveluun. Kuva: Hanna Antila-Andersson

Valinnanvapaus laajenee sote-uudistuksen myötä, mutta millä perusteella asiakas valitsee? Palvelun läheisyys lienee monille tärkeä kriteeri, mutta muita mittareita puuttuu erityisesti julkisista palveluista.Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä julkaisi uuden ajan jono- ja hukkamittarin maanantaina.

Kun 505 suomalaista vastaa kysymykseen, mitä Hämeenlinnasta tulee ensimmäisenä mieleen, kärjessä ovat tutut Hämeen linna, Aulanko ja HPK.Aivan kärjen tuntumaan on noussut myös kauppakeskus Goodman.Maanantaina julkistettu kaupunkikuvatutkimus on jatkoa vuoden 2014 tutkimukselle, joka teetettiin kaupu

Janakkalan kuntavaalien äänikuningatar Pirjo Alijärvi (sd.) on nousemassa kunnanhallituksen puheenjohtajaksi.Sunnuntaina istunut Janakkalan sosiaalidemokraattien yleiskokous päätti myös suurimmasta osasta muista demareille jyvitetyistä luottamuspaikoista.

Lampuri Hertta Helkala ja Villin Lampaan Tilan lampaat saapuvat keskiviikkona hoitamaan vallien nurmea, jos sää vain tämän sallii. Kuva: Juhani Salo

Hämeen linnaa ympäröivän yli 600 metriä pitkän vesivallihaudan kunnostustyöt jatkuvat tänäkin kesänä.Työlistalla on toissavuonna aloitetun pohjoisen vallihaudan kontraeskarppimuurin korottaminen.