Julkaistu: 17.02.2017 14:10
-
Päivitetty: 17.02.2017 14:15

Asukkaat peräävät lääkärien vastaanottoa takaisin Lopelle

  • Lopen terveysaseman rakennus on siirtymässä Attendon omistukseen. Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä hyväksyi tällä viikolla Attendon tekemän 310 000 euron tarjouksen.
    Lopen terveysaseman rakennus on siirtymässä Attendon omistukseen. Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä hyväksyi tällä viikolla Attendon tekemän 310 000 euron tarjouksen.

Loppilaiset ja hausjärveläiset ovat jo vuoden verran joutuneet lähtemään terveyskeskuslääkäriin Riihimäelle. Seutukunnan kaikki lääkärivastaanotot on keskitetty sairaalan katon alle.

Keskittäminen kiukuttaa loppilaisia kunnassa, josta kaupunkiin on pitkät ja hankalat kulkuyhteydet.

Kuntalaiset haluavat nyt vaikuttaa Kanta-Hämeen maakuntahallintoa valmistelevaan Oma Häme -työryhmään, jotta kuntakeskus saisi oman sote-aseman lääkäreineen maakuntaan tekeillä olevassa palveluverkossa.

Adressin allekirjoittaneet haluavat puolustaa loppilaisten lähipalveluja. Kuntalaiset haluavat lääkärien vastaanoton lisäksi hammashuollon, neuvoloiden ja koulu

– Sote-uudistuksen valmistelu on puolivälissä eikä palveluverkosta ole vielä tehty päätöstä. Siksi on vaikea ymmärtää miksi Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä on jo myymässä meidän hyvää ja toimivaa sairaalaksi rakennettua terveysasemaamme, korostaa adressin myös allekirjoittanut Marja Ukkola.

Lopen entinen kunnanjohtaja Voitto Saraneva ihmettelee keskittämistä, josta kärsivät loppilaisten lisäksi hausjärveläiset ja myös riihimäkeläiset.

– Keskitys toi Riihimäen vastaanoton hoidettavaksi 17 000 asukasta lisää. Samaan aikaan virkoja on täyttämättä, joten ei ihme, että asukkaat valittavat pitkistä jonotusajoista. Jos näin edetään sotessa, keskittäminen ei ainakaan lisää saavutettavuutta eikä saatavuuttakaan, Saraneva toteaa.

Etäälle viedyt lääkäripalvelut ja käyttäjien valinnanvapaus saattavat Kanta-Hämeen eteläosissa johtaa asukkaiden hakeutumiseen nykyistä useammin Karkkilaan ja Hyvinkäälle.

Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg kertoo sopineensa vierailusta Lopelle kuulemaan asukkaiden ajatuksia palveluista.

– Kuntalaisten vetoomus tulee oikeaan aikaan. Se käsitellään ilman muuta, kun maakuntaan valmistellaan esitysluonnosta palveluverkosta, Lindberg vakuuttaa.

Palveluiden järjestäminen siirtyy kunnilta maakunnalle vasta vuonna 2019. Siihen saakka palveluista vastaa edelleen kuntien omistama Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä.

Oma Hämeessä kootaan parhaillaan esitysluonnoksia palveluverkoksi, jotka tullaan lopullisesti esittämään keväällä 2018 aloittavalle maakuntavaltuustolle.

Lindberg korostaa, että suunnittelutyössä selvitellään seutukuntien palvelutarvetta.

– Tarkastelemme mitkä käyttäjäryhmät tarvitsevat terveyskeskusta usein ja mitä palveluja he käyttävät siellä.

Lindberg muistuttaa, että valinnanvapaus tulee toteutuessaan muuttamaan nykytilanteen. Lopen kokoisessa kunnassa tulee varmasti olemaan sote-keskus. Siitä pitävät jo markkinat huolta. HÄSA

Sekä Hannu Salminen että Antti Teivonen arvostavat presidentin myöntämää hengenpelastusmitalia.Onhan se hieno tunnustus siitä, mitä teimme, Teivonen sanoo. Molemmat ovat käyneet ensiapukursseja. Kuva: Susanna Lähdekorpi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi keskiviikkona 13 hengenpelastusmitalia.Palkittavien joukossa ovat hauholaiset kaverukset Antti Teivonen ja Hannu Salminen.Hengenpelastusmitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla

Laura Latomäen työpaikalta löytyy kuntoiluvälineitä. Fyysisestä kunnosta huolehtiminen on tärkeää työkyvyn säilyttämiseksi. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnan kaupunki ideoi ennaltaehkäiseviä keinoja työkyvyttömyyskustannusten alentamiseksi.Kaupungin työhyvinvointipäällikkö Laura Latomäki sanoo, että työkyvyn eteen on hyvä tehdä töitä jo ennen kuin sitä haittaavia oireita havaitaan.Yksikin työkyvyttömyyseläke tuo kaupungin laskelmien mukaan s

Kuntaliitto päätyi lopulta tulkinnassaan siihen, että valtuutettu Kari Ilkkala (ps.) voi uudella valtuustokaudella aloittaa normaalisti hänelle esitettävien luottamustoimien hoitamisen.Kaupunginvaltuusto pidätti Ilkkalan reilu vuosi sitten huhtikuussa kaikista luottamustoimistaan vireillä olevan pol

Toimitusjohtaja Juha Kalliokosken johtama Kamux haluaa suoraan kuluttajilta lisää autoja myyntiin. Kuva: Markku Tanni

Pörssiin listautunut hämeenlinnalainen Kamux julkaisi odotetusti vaisun tuloksen tammi–maaliskuulta. Yhtiön liikevaihdon vuosikasvu hyytyi alkuvuonna 12,6 prosenttiin. Myytyjen autojen määrä kasvoi 13,8 prosenttia 9 698 autoon.Aiempaa huomattavasti heikompi kasvu ja tulos olivat odotettuja.

Osuusliike Hämeenmaa haluaisi siirtää Turengin S-marketin uuteen paikkaan, joka olisi aivan liikenneympyrän tuntumassa Turengintien eteläpuolella.Janakkalan kunnan elinvoimapäällikkö Ismo Holstila kertoi ideasta tällä viikolla tekniselle lautakunnalle, ja vastaanotto oli Holstilan mukaan innostunut.

Hämeen Ely-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarat vastuualueen johtajana työskennellyt Tommi Muilu siirtyy Hämeen ely-keskuksen ylijohtajaksi.Hallitus päätti keskiviikkona myös toisesta ylijohtajan paikasta, kun se määräsi Lapin ely-keskuksen johtoon Jaakko Ylinampan.Ylijohtajien tehtävät lakkaavat uu