Julkaistu: 17.02.2017 14:10
-
Päivitetty: 17.02.2017 14:15

Asukkaat peräävät lääkärien vastaanottoa takaisin Lopelle

 • Lopen terveysaseman rakennus on siirtymässä Attendon omistukseen. Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä hyväksyi tällä viikolla Attendon tekemän 310 000 euron tarjouksen.
  Lopen terveysaseman rakennus on siirtymässä Attendon omistukseen. Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä hyväksyi tällä viikolla Attendon tekemän 310 000 euron tarjouksen.

Loppilaiset ja hausjärveläiset ovat jo vuoden verran joutuneet lähtemään terveyskeskuslääkäriin Riihimäelle. Seutukunnan kaikki lääkärivastaanotot on keskitetty sairaalan katon alle.

Keskittäminen kiukuttaa loppilaisia kunnassa, josta kaupunkiin on pitkät ja hankalat kulkuyhteydet.

Kuntalaiset haluavat nyt vaikuttaa Kanta-Hämeen maakuntahallintoa valmistelevaan Oma Häme -työryhmään, jotta kuntakeskus saisi oman sote-aseman lääkäreineen maakuntaan tekeillä olevassa palveluverkossa.

Adressin allekirjoittaneet haluavat puolustaa loppilaisten lähipalveluja. Kuntalaiset haluavat lääkärien vastaanoton lisäksi hammashuollon, neuvoloiden ja koulu

– Sote-uudistuksen valmistelu on puolivälissä eikä palveluverkosta ole vielä tehty päätöstä. Siksi on vaikea ymmärtää miksi Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä on jo myymässä meidän hyvää ja toimivaa sairaalaksi rakennettua terveysasemaamme, korostaa adressin myös allekirjoittanut Marja Ukkola.

Lopen entinen kunnanjohtaja Voitto Saraneva ihmettelee keskittämistä, josta kärsivät loppilaisten lisäksi hausjärveläiset ja myös riihimäkeläiset.

– Keskitys toi Riihimäen vastaanoton hoidettavaksi 17 000 asukasta lisää. Samaan aikaan virkoja on täyttämättä, joten ei ihme, että asukkaat valittavat pitkistä jonotusajoista. Jos näin edetään sotessa, keskittäminen ei ainakaan lisää saavutettavuutta eikä saatavuuttakaan, Saraneva toteaa.

Etäälle viedyt lääkäripalvelut ja käyttäjien valinnanvapaus saattavat Kanta-Hämeen eteläosissa johtaa asukkaiden hakeutumiseen nykyistä useammin Karkkilaan ja Hyvinkäälle.

Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg kertoo sopineensa vierailusta Lopelle kuulemaan asukkaiden ajatuksia palveluista.

– Kuntalaisten vetoomus tulee oikeaan aikaan. Se käsitellään ilman muuta, kun maakuntaan valmistellaan esitysluonnosta palveluverkosta, Lindberg vakuuttaa.

Palveluiden järjestäminen siirtyy kunnilta maakunnalle vasta vuonna 2019. Siihen saakka palveluista vastaa edelleen kuntien omistama Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä.

Oma Hämeessä kootaan parhaillaan esitysluonnoksia palveluverkoksi, jotka tullaan lopullisesti esittämään keväällä 2018 aloittavalle maakuntavaltuustolle.

Lindberg korostaa, että suunnittelutyössä selvitellään seutukuntien palvelutarvetta.

– Tarkastelemme mitkä käyttäjäryhmät tarvitsevat terveyskeskusta usein ja mitä palveluja he käyttävät siellä.

Lindberg muistuttaa, että valinnanvapaus tulee toteutuessaan muuttamaan nykytilanteen. Lopen kokoisessa kunnassa tulee varmasti olemaan sote-keskus. Siitä pitävät jo markkinat huolta. HÄSA

Osuuskauppa Hämeenmaa työllistää tulevana kesänä noin 800 paikallista nuorta asiakaspalvelutehtäviin.Rekrytoinnissa on käytössä ensimmäisen kerran speed dating -pikahaastattelut, joihin kutsuttiin kaikki Lahden, Hämeenlinnan ja Riihimäen alueen toimipaikkoihin sähköisen hakemuksen lähettäneet.- Rekr


        
         
        
        Kuva: Laura Vesa / Arkisto

Kokeilu ruotsin kielen opiskelun vapaaehtoisuudesta ei ehtine käynnistyä elokuussa, jolloin peruskoulujen lukuvuosi alkaa. Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kerrotaan Lännen Medialle, että asia etenee ministerityöryhmän käsittelyyn vasta huhti–toukokuussa.

Vili (vas.), Timo, Lari ja Jani Kuikka ovat kaikki vannoutuneita HPK-faneja, vaikka eivät olekaan hämeenlinnalaisia. Kuvat: Esko Tuovinen / HäSa

Ei varmaan desibelimittarin asteikko olisi maanantaina riittänyt, jos olisi mitattu HPK:n fanilauman kannustusta puolivärieräottelussa JYPiä  vastaan.Kannustus ei ihan riittänyt toissapäivänä voittoon, mutta tänään Kerholla on uusi mahdollisuus Jyväskylässä.Innokkaimmat kannattajat, kuten Sami Kolar

Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston paikkajaon muutos näyttäisi tältä, jos kuntavaaleissa äänestettäisiin HS-gallupin (19.3.) tulosten mukaisesti. Kuva: Heini Suvisuo / HäSa

Tasapaino järisee hämeenlinnalaisessa kunnallispolitiikassa, eli rappaus ropisee Raatihuoneen synkeän ruskeasta ulkoseinästä.Vaalitutkija, Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timonen laski Hämeen Sanomille, mikä on Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kokoonpano, jos kaupungissa äänestetään