Julkaistu: 17.02.2017 14:10
-
Päivitetty: 17.02.2017 14:15

Asukkaat peräävät lääkärien vastaanottoa takaisin Lopelle

 • Lopen terveysaseman rakennus on siirtymässä Attendon omistukseen. Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä hyväksyi tällä viikolla Attendon tekemän 310 000 euron tarjouksen.
  Lopen terveysaseman rakennus on siirtymässä Attendon omistukseen. Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä hyväksyi tällä viikolla Attendon tekemän 310 000 euron tarjouksen.

Loppilaiset ja hausjärveläiset ovat jo vuoden verran joutuneet lähtemään terveyskeskuslääkäriin Riihimäelle. Seutukunnan kaikki lääkärivastaanotot on keskitetty sairaalan katon alle.

Keskittäminen kiukuttaa loppilaisia kunnassa, josta kaupunkiin on pitkät ja hankalat kulkuyhteydet.

Kuntalaiset haluavat nyt vaikuttaa Kanta-Hämeen maakuntahallintoa valmistelevaan Oma Häme -työryhmään, jotta kuntakeskus saisi oman sote-aseman lääkäreineen maakuntaan tekeillä olevassa palveluverkossa.

Adressin allekirjoittaneet haluavat puolustaa loppilaisten lähipalveluja. Kuntalaiset haluavat lääkärien vastaanoton lisäksi hammashuollon, neuvoloiden ja koulu

– Sote-uudistuksen valmistelu on puolivälissä eikä palveluverkosta ole vielä tehty päätöstä. Siksi on vaikea ymmärtää miksi Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä on jo myymässä meidän hyvää ja toimivaa sairaalaksi rakennettua terveysasemaamme, korostaa adressin myös allekirjoittanut Marja Ukkola.

Lopen entinen kunnanjohtaja Voitto Saraneva ihmettelee keskittämistä, josta kärsivät loppilaisten lisäksi hausjärveläiset ja myös riihimäkeläiset.

– Keskitys toi Riihimäen vastaanoton hoidettavaksi 17 000 asukasta lisää. Samaan aikaan virkoja on täyttämättä, joten ei ihme, että asukkaat valittavat pitkistä jonotusajoista. Jos näin edetään sotessa, keskittäminen ei ainakaan lisää saavutettavuutta eikä saatavuuttakaan, Saraneva toteaa.

Etäälle viedyt lääkäripalvelut ja käyttäjien valinnanvapaus saattavat Kanta-Hämeen eteläosissa johtaa asukkaiden hakeutumiseen nykyistä useammin Karkkilaan ja Hyvinkäälle.

Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg kertoo sopineensa vierailusta Lopelle kuulemaan asukkaiden ajatuksia palveluista.

– Kuntalaisten vetoomus tulee oikeaan aikaan. Se käsitellään ilman muuta, kun maakuntaan valmistellaan esitysluonnosta palveluverkosta, Lindberg vakuuttaa.

Palveluiden järjestäminen siirtyy kunnilta maakunnalle vasta vuonna 2019. Siihen saakka palveluista vastaa edelleen kuntien omistama Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä.

Oma Hämeessä kootaan parhaillaan esitysluonnoksia palveluverkoksi, jotka tullaan lopullisesti esittämään keväällä 2018 aloittavalle maakuntavaltuustolle.

Lindberg korostaa, että suunnittelutyössä selvitellään seutukuntien palvelutarvetta.

– Tarkastelemme mitkä käyttäjäryhmät tarvitsevat terveyskeskusta usein ja mitä palveluja he käyttävät siellä.

Lindberg muistuttaa, että valinnanvapaus tulee toteutuessaan muuttamaan nykytilanteen. Lopen kokoisessa kunnassa tulee varmasti olemaan sote-keskus. Siitä pitävät jo markkinat huolta. HÄSA

Kuva: MIKAELA LOFROTH

Miten Miss Rock eroaa tavallisesta missistä?- Räväkkyydellä. Miss Rockille ei ole asetettu ikä- tai painorajoja ja tatuoinnit sekä lävistykset on sallittu.Miten olet rock?- Rock-henkisyys näkyy ja se on asenteessa. Tykkään esiintyä ja harrastan musiikkia.Voiko Miss Rock olla tatuoimaton?- Miksi ei?

Kiehumispiste-dokumenttielokuvassa seurataan useita maahanmuuttovastaisia mielenosoituksia. Ääneen pääsevät sekä maahanmuuton vastustajat että turvapaikanhakijat. Kuva:

Elina Hirvonen tunnetaan erityisesti kirjailijana, mutta hän on myös dokumenttielokuvaohjaaja. Hänen ensimmäinen pitkä dokumenttielokuvansa Kiehumispiste sai tammikuussa ensi-iltansa Docpoint -elokuvafestivaalilla Helsingissä.Huomenna tiistaina elokuva esitetään Hämeenlinnan Kumppanuustalossa.

                                 Kuva: ERIIKA AHOPELTO

Microsoftin perustaja Bill Gates ehdotti kuluneella viikolla uutta roboteista kerättävän veron käyttöönottoa.Vastaavanlainen vero puhutti muutama päivä sitten myös Euroopan parlamentissa.Gatesin mukaan yritysten verottaminen olisi tarpeen, sillä kehittyvä automatisaatio vie hänen mukaansa työpaikkoj

Lähihoitaja Maarit Määttä toi asiakkaan verinäytteen laboratoriohoitaja Ritva Ponkkoselle. Laboratorio työllistää kuusi henkilöä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Janakkalan terveyskeskuksen laboratorio on toiminut kaksi viikkoa uusissa tiloissa, ja sekä työntekijät että asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä.– Nämä ovat upeat, valoisat tilat, kiittelee laboratoriohoitaja Ritva Ponkkonen.Laboratorio siirtyi tammikuun lopulla rakennuksen C-osasta B-osan ykköskerrok