Julkaistu: 17.02.2017 14:10
-
Päivitetty: 17.02.2017 14:15

Asukkaat peräävät lääkärien vastaanottoa takaisin Lopelle

  • Lopen terveysaseman rakennus on siirtymässä Attendon omistukseen. Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä hyväksyi tällä viikolla Attendon tekemän 310 000 euron tarjouksen.
    Lopen terveysaseman rakennus on siirtymässä Attendon omistukseen. Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä hyväksyi tällä viikolla Attendon tekemän 310 000 euron tarjouksen.

Loppilaiset ja hausjärveläiset ovat jo vuoden verran joutuneet lähtemään terveyskeskuslääkäriin Riihimäelle. Seutukunnan kaikki lääkärivastaanotot on keskitetty sairaalan katon alle.

Keskittäminen kiukuttaa loppilaisia kunnassa, josta kaupunkiin on pitkät ja hankalat kulkuyhteydet.

Kuntalaiset haluavat nyt vaikuttaa Kanta-Hämeen maakuntahallintoa valmistelevaan Oma Häme -työryhmään, jotta kuntakeskus saisi oman sote-aseman lääkäreineen maakuntaan tekeillä olevassa palveluverkossa.

Adressin allekirjoittaneet haluavat puolustaa loppilaisten lähipalveluja. Kuntalaiset haluavat lääkärien vastaanoton lisäksi hammashuollon, neuvoloiden ja koulu

– Sote-uudistuksen valmistelu on puolivälissä eikä palveluverkosta ole vielä tehty päätöstä. Siksi on vaikea ymmärtää miksi Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä on jo myymässä meidän hyvää ja toimivaa sairaalaksi rakennettua terveysasemaamme, korostaa adressin myös allekirjoittanut Marja Ukkola.

Lopen entinen kunnanjohtaja Voitto Saraneva ihmettelee keskittämistä, josta kärsivät loppilaisten lisäksi hausjärveläiset ja myös riihimäkeläiset.

– Keskitys toi Riihimäen vastaanoton hoidettavaksi 17 000 asukasta lisää. Samaan aikaan virkoja on täyttämättä, joten ei ihme, että asukkaat valittavat pitkistä jonotusajoista. Jos näin edetään sotessa, keskittäminen ei ainakaan lisää saavutettavuutta eikä saatavuuttakaan, Saraneva toteaa.

Etäälle viedyt lääkäripalvelut ja käyttäjien valinnanvapaus saattavat Kanta-Hämeen eteläosissa johtaa asukkaiden hakeutumiseen nykyistä useammin Karkkilaan ja Hyvinkäälle.

Oma Hämeen muutosjohtaja Jukka Lindberg kertoo sopineensa vierailusta Lopelle kuulemaan asukkaiden ajatuksia palveluista.

– Kuntalaisten vetoomus tulee oikeaan aikaan. Se käsitellään ilman muuta, kun maakuntaan valmistellaan esitysluonnosta palveluverkosta, Lindberg vakuuttaa.

Palveluiden järjestäminen siirtyy kunnilta maakunnalle vasta vuonna 2019. Siihen saakka palveluista vastaa edelleen kuntien omistama Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä.

Oma Hämeessä kootaan parhaillaan esitysluonnoksia palveluverkoksi, jotka tullaan lopullisesti esittämään keväällä 2018 aloittavalle maakuntavaltuustolle.

Lindberg korostaa, että suunnittelutyössä selvitellään seutukuntien palvelutarvetta.

– Tarkastelemme mitkä käyttäjäryhmät tarvitsevat terveyskeskusta usein ja mitä palveluja he käyttävät siellä.

Lindberg muistuttaa, että valinnanvapaus tulee toteutuessaan muuttamaan nykytilanteen. Lopen kokoisessa kunnassa tulee varmasti olemaan sote-keskus. Siitä pitävät jo markkinat huolta. HÄSA

Rikoskirjailija Jarkko Sipilää tuskin olisi olemassa ainakaan nykyisenlaisena, ellei olisi myös rikostoimittaja Jarkko Sipilää. Toimittajan työssä hankitut tiedot ja kokemukset heijastuvat ajankohtaisina teemoina Sipilän dekkareihin. Kuva: Joel Maisalmi

Rikoskirjailija Jarkko Sipilä (s. 1964) hymyilee Facebook-sivullaan ison miehen onnellista hymyä. Kädessä, lähes hellässä otteessa, on Syvälle haudattu (Crime Time 2017), miehen 20. rikosromaani. Matka esikoisteoksesta Koukku (Book Studio 1996) nykypäivään on pitkä.

Murtovarkaita on taas liikkeellä, joten koti kannattaa jättää asutun näköiseksi juhannuksenkin ajaksi. Arkistokuva / Marko Kullanen / Forssan Lehti

Hämeenlinnassa, Janakkalassa ja Riihimäellä on tehty asuntomurtoja, joissa on viety kelloja, koruja ja käteistä rahaa. Vastaavia omakotitalomurtoja on tehty myös Päijät-Hämeessä muutama.Murtoja epäillään ulkomaalaisten tekemiksi.Useita murtoja on edeltänyt asukkaiden ja heidän tapojensa tarkkailu.