Julkaistu: 11.04.2017 14:14
-
Päivitetty: 12.04.2017 06:35

Antti Ahonen käytti kampanjaansa kymppitonnin - Uusia ehdokkaita meni läpi jopa nollabudjetilla

Juttukokonaisuus: 

Kaksissa edellisissä kuntavaaleissa ilman varsinaista valtuutetunpaikkaa jäänyt Antti Ahonen (kok.) kertoo käyttäneensä vaalikampanjaansa hieman yli 10 000 euroa. Ahosta äänesti 183 hämeenlinnalaista, joten hänen voi laskea käyttäneen noin 55 euroa per saatu ääni.

– Halusin viestiä, että olen todella tosissani. Kaiken olen maksanut omista varoista.


Entinen Riihimäen kaupunginvaltuuston jäsen on asunut Hämeenlinnassa vuodesta 2008. Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtajana Helsingissä työskentelevä Ahonen sanoo, että vasta tämän kampanjan aikana hän on todella tutustunut hämeenlinnalaisiin.

Ahosen vaalikampanja koostui tienvarsilakanoista, mainospostista, lehti-ilmoituksista, bussien kylkimainoksista ja useista pullakahvitapaamisista Laurellilla.

Persoonallisin veto oli kuitenkin järjestää arpajaiset, jonka voittaja saa lehtoliput Pariisiin.

– Ihmisten mielestä se oli jotakin uutta ja positiivinen juttu, sanoo Ahonen.


Ennakkoilmoitusten mukaan Hämeenlinnassa suuria äänipotteja keränneet valtuutetut käyttivät kampanjointiin rahaa vaihtelevasti. Tarja Filatovin (sd.) vaalibudjetti oli noin 930, Lulu Ranteen (ps.) 3 000, Sari Raution (kok.)1 500 ja Prabhakaran Ranjith Kumarin (sd.) 600 euroa.

Hattulassa ennakkoilmoituksen teki vain 18 ehdokasta.

Janakkalassa nollabudjetilla menivät läpi mm. vihreiden Petri Ojanen sekä uutena tulokkaana Kuura Helanen. Eniten ääniä kerännyt Pirjo Alijärvi (sd.) käytti kampanjaansa 673 euroa.

Lopella yli 200 ääntä keräsi ainoastaan Joni Lähde (sd.), jonka vaalibudjetti oli ennakkoilmoituksen mukaan 750 euroa.


Riihimäen ääniharavat eivät ole jättäneet ilmoituksia. Läpi mennyt ensikertalainen, 18-vuotias Jere Mattila (sd.) käytti kampanjaansa 90 euroa.

Hausjärvellä eniten ääniä saaneen keskustan ehdokkaan Sanna Pesulan vaalibudjetti oli 1989 euroa.


Vaalirahoitusten ennakkoilmoitusten jättämisen aika umpeutui viime lauantaina. Ennakkoilmoitus on vapaaehtoinen.

Valtuutetut ja varavaltuutetut ovat velvollisia tekemään vaalirahailmoituksen viimeistään 12.6. HäSa

Majuri Mikko Elo kertoo Suomen valmiuden kaasusodankäyntiin olleen jatkosodassa huippuluokkaa. Tuolloin Suomi varustautui etenkin saksalaisten kanssa tekemänsä yhteistyön avulla. Kuva: Pekka Rautiainen

Maavoimien esikunnan majurin Mikko Elon mukaan kemiallisten aseiden menestyksellisestä vähentämisestä huolimatta ne tulevat pysymään uhkana, joka täytyy ottaa huomioon kriisinhallinnassa.Elo puhui kemiallisista aseista Museo Militarian järjestämässä Militaria nyt -tilaisuudessa sunnuntaina.

Hämeenlinnan diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Koskista kismittää se, ettei diabeetikkoja kohdella Suomessa samanarvoisesti. Kuva: Esko Tuovinen

Kun Hämeenlinnan diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Koskinen kuuli ensimmäisen kerran Tampereen diabetesmessuilla uudesta verensokeria mittaavasta sensorista, hän innostui.Ykköstyypin diabetesta elämänsä sairastanut Koskinen joutuu mittaamaan verensokeria kahdeksan kertaa päivässä ja piikittämä

Puutarhayrittäjä Tarja Lakstedt kertoo, että moni asiakas valitsee kesäkukat yhtenäisen värimaailman mukaan. Ruusubegonioiden väriskaala on laaja. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Lakstedtin puutarhalla Hattulassa on odottava tunnelma. Kasvihuoneet ovat ääriään myöten täynnä eri kokoisia kesäkukan taimia, jotka ovat ikään kuin lähtökuopissa.- Kevät on tänä vuonna myöhässä, mutta kevään pistokkaat tulivat meille vuosi sitten päätetyn aikataulun mukaan.

Lahden torin alle rakennettu pysäköintihalli huhtikuussa 2015. Kuva: Terho Aalto / HäSa / arkisto

Hämeenlinnan torin alle jo puolen vuosisadan ajan suunniteltu parkkihalli on kuin kauhuelokuvien hirviö: aina kun sen on luultu jo kuolleen lopullisesti, niin jostainhan se taas pomppaa esiin.Tällä kerralla toriparkin manasi päivänvaloon perussuomalaisten valtuustoryhmä, joka vaati kansanäänestystä