Julkaistu: 12.04.2017 22:38

Kelluva kahvila avaa Engelinrannan

  • Hylätyn ravintolalaiva Tyynen ja Hämeenlinnan uimahallin välille jäävään rantaan tuodaan täksi kesäksi kelluva kahvila. Ensi vuonna samalle paikalle tuodaan iso, kelluva ravintolarakennus.  Kuva: Esko Tuovinen
    Hylätyn ravintolalaiva Tyynen ja Hämeenlinnan uimahallin välille jäävään rantaan tuodaan täksi kesäksi kelluva kahvila. Ensi vuonna samalle paikalle tuodaan iso, kelluva ravintolarakennus. Kuva: Esko Tuovinen

Engelinrannan alue Hämeenlinnan keskustassa saa ensimmäisen uuden toimintonsa jo toukokuussa, kun Vanajaveden rantaan tuodaan kelluva kesäkahvila.

Hankkeen takana on Helsingin Kauppatorin rantaan kelluvan uimalan toteuttanut Bluet Oy. Yritys on erikoistunut kelluvien rakennusten suunnitteluun.

Pop up -kahvilaksi kuvailtu ponttoni on rannassa yhden kesän ajan. Sen jälkeen paikalle tuodaan isompi kelluva ravintolarakennus jopa kymmeneksi vuodeksi.

Hämeenlinnalaisilla on viime vuosilta huonoja kokemuksia hylättyjen ja järven pohjamutiin vajoavien ravintolalaivojen kanssa.

Bluet Oy:n johtaja Tytti Sirola vakuuttaa, että kahvila ja sitä ensi vuonna seuraava ravintola eivät ole "uppoavia kaljalauttoja".

– Kahvilassa on ponttonien päällä joitakin kymmeniä terassipaikkoja ja myyntitilat kontissa. Seuraavana kesänä tuleva isompi ravintola onkin sitten oikea kelluva rakennus, jossa on isot ikkunat ja esteettömät tilat. Siitä tulee kivan näköinen ja maisemaan istuva rakennus.

Sirolan mukaan kelluvat rakennukset eivät häiritse rantojen muuta käyttöä tai katkaise rantareittiä.

– Kuivalle maalle ei tule kuin biokäymälä sekä jätekatos, jotka vievät muutaman neliömetrin rannasta. Kaikki muut toiminnot ovat betoniponttonien päällä ja kokonaisuus on helposti siirrettävissä toiseen paikkaan, kun Engelinrannan rakentaminen etenee, Tytti Sirola kertoo.

Sirolan mukaan yhtenä tärkeänä ajatuksena hankkeessa on tuoda elämää Paasikiventien ja uimahallin välille jäävään puistoon.

– Me haluamme aktivoida ranta-alueen käyttöä ja tehdä siitä kaupunkilaisten olohuoneen. Nythän se puisto on ihan nollakäytössä.

Kesäkahvilalle etsitään parhaillaan yrittäjää, joka pyörittäisi toimintaa kesäkuukausien ajan. Bluetin rooliksi hankkeessa jää tilojen rakentaminen ja vuokraaminen ravintolatoiminnasta vastaaville toimijoille.

Myös ensi vuonna paikalle tulevan isomman ravintolan tulevasta vetäjästä käydään Sirolan mukaan jo keskusteluja.

Ponttonien päälle rakennettu pop up -kahvila vapautuu muuhun käyttöön jo ensi kesän jälkeen. Sirola heittääkin pallon yrittäjille, joilla olisi mahdollisuus vuokrata ponttonikahvila ja siirtää se toiselle rannalle.

Ravintolalaiva Tyynen tarina on saamassa päätöksensä tänä vuonna, sillä kaupunki on jo saanut oikeudelta luvan hylätyn laivan siirtoon. Päätös on vielä saatettava tiedoksi laivan omistajalle. Tyynen vieressä ollut ravintolalaiva Teemu siirrettiin viime vuonna kaatopaikalle laivan vajottua pohjaan.

Engelinrannan alueella pilaantuneiden maamassojen vaihto jatkuu tämän kesän ajan. Samalla alueelle laaditaan uutta puistosuunnitelmaa. HäSa

 Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan keskustan liiketiloista lähes joka seitsemäs on tyhjillään.Näin kertoo Elävät Kaupunkikeskustat ry:n vuoden 2017 ALLin elinvoimalaskenta, johon osallistui yhteensä 25 kaupunkia.Hämeenlinnan kaupunkikeskustan tyhjien liiketilojen osuus 14,3 prosenttia on suurin laskennan keskisuurista ka

Jaarlin päiväkodin lapset pääsivät jo keskiviikkona testaamaan Hippaloiden kesän Juhlahumua-työpajaa. Työpajassa valmistetaan muun muassa juhlahattuja, soittimia ja otetaan haltuun tanssimuuvit. Vetäjänä toimii Arxin taidekasvattaja Laura Kauppinen. KUVAT: Pekka Rautiainen Kuva: Pekka Rautiainen

Suomen vanhin lasten taidefestivaali Hippalot täyttää tänä kesänä 40 vuotta. Sitä juhlitaan synttäriteemalla. Ohjelmassa on paljon vanhoja klassikoita, mutta myös uusia tuttavuuksia.Hämeenlinnaan saapuu muun muassa ruotsalainen Claire Parsons Company esityksellä And Then.

Rikosuhripäivystyksen Kanta-Hämeen palvelupiste muutti maaliskuussa Hämeenlinnassa Kumppanuustalosta Suomenkasarmille rakennukseen 2 Turuntien varteen. Toiminnanohjaaja Rebekka Wadhwa on ainoa palkattu työntekijä. Apuna on 13 koulutettua vapaaehtoista tukihenkilöä. Kuva: Pekka Rautiainen

Oikeusrekisterikeskuksen tilastojen mukaan rikosuhrimaksuja on Suomessa tuomittu maksettavaksi 20 035 kappaletta tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana.Summana maksuja on tuomittu maksettavaksi 834 500 euroa, joista oli huhtikuun loppuun mennessä saatu perittyä 448 300 euroa.– Näyttää silt