Julkaistu: 18.04.2017 07:00

Testosteronivajeesta koituu kiusallisia oireita miehille

  • Testosteronihoidoilla on kuitenkin tuhoisat vaikutukset hedelmällisyyteen.
    Testosteronihoidoilla on kuitenkin tuhoisat vaikutukset hedelmällisyyteen.

25–40-vuotiaat miehet hakevat yhä useammin lääkäriltä apua testosteronivajeesta johtuviin ongelmiin. 

- Miehet valittavat yleistä vedon tai energian puutetta, joka haittaa työtä ja siviilielämää, dosentti, seksuaalilääketieteen asiantuntija Juhana Piha sanoo.

Toinen tavallinen oire on haluttomuus yhtä lailla seksiin kuin muihinkin asioihin. Ennen hyvät asiat eivät enää innosta eivätkä tuota mielihyvää.

- Mies voi olla ärtyisä, hermostunut ja mieli maassa. Uni on huonoa ja hikoiluttaa. Aamuerektiot häviävät ja yhdynnässä erektio temppuilee, Piha toteaa.

Joskus vastaanotolle tullaan myös siksi, että kuntosalilla ei enää tule tuloksia ja palautuminen urheilusuorituksesta on huonontunut.

Steroidit häiritsevät testosteronin tuotantoa

Testosteronitasot laskevat kaikilla miehillä 25–30-vuotiaasta lähtien, osalla nopeammin, osalla hitaammin.

Kaikki eivät Pihan mukaan koskaan saa testosteronivajeen oireita. Osalle niitä sen sijaan ilmaantuu jo varhaisessa keski-iässä. Alle 40-vuotiailla varsinainen testosteronivaje on harvinainen.

Vastaanotolle saapuvien miesten matalat testosteroniarvot selittyvät vain harvoin sairaudella tai lääkkeen sivuvaikutuksella. 

Useimmiten syynä on kiveksiä säätelevän aivolisäkkeen toimintahäiriö. Häiriö johtuu usein elämäntapoihin liittyvistä seikoista, kuten ylipainosta, stressistä, urheilun aiheuttamasta ylirasitustilasta, unihäiriöistä tai yleisesti huonojen elämäntapojen kertymästä.

- Valitettavan usein testosteroniongelmien syynä on myös steroidien väärinkäyttö, Piha toteaa.

Kuntosalilla käyvistä 25–35-vuotiaista miehistä kaksi prosenttia käyttää selvitysten mukaan steroideja säännöllisesti ja neljä prosenttia satunnaisesti. Lisäksi kaksi prosenttia on kokeillut steroideja.

Pihan mielestä luvut ovat hälyttävän korkeita, sillä steroidien käyttö aiheuttaa häiriöitä omaan testosteronituotantoon.

Elämäntaparemontista on usein apua

Testosteronihoitoihin ei Pihan mukaan pidä rynnätä suin päin. Ensin on syytä kiinnittää huomiota elämäntapoihin.

- Laihdutus, liikunnan lisääminen ja stressin hallinta vaikuttavat varmasti, mutta kärsivällisyyttä se vaatii.

Liiallisen urheilun aiheuttama ylikuntotila hoituu liikuntaa järkeistämällä. Myös steroidien väärinkäyttö pitää saada lopetettua.

- Usein tämä on vaikeaa, koska steroideista on vaikea päästä eroon. Riittävästi motivoituneilla se kuitenkin onnistuu, ja käytettävissä on myös lopetusta helpottavia lääkkeitä, Piha toteaa.

Testosteronihoito lopettaa siittiöiden tuotannon

Lääketieteellisesti oikein aloitettu testosteronihoito on Pihan mukaan erittäin tehokasta. Useimmilla oireet häviävät kokonaan.

Testosteronihoidoilla on kuitenkin tuhoisat vaikutukset hedelmällisyyteen.

- Hoidon seurauksena siittiöiden tuotanto käytännössä loppuu samoin kuin kivesten oma testosteronituotanto.

Syynä tähän on aivolisäkkeen toiminnan lamautuminen.

Muita hoidon haittavaikutuksia ovat hemoglobiinitason ja naishormonitasojen nousu, akne tai ihon rasvaisuus, turvotus ja rintarauhasen kasvu.

- Haitat kyllä häviävät, kun testosteronihoito lopetetaan, mutta toipumiseen voi mennä kuukausia.

 Testosteronihoito on Pihan mukaan aiheellinen, kun potilaalla on oireita, laboratoriossa on vähintään kahdesti todettu alentunut testosteronitaso ja tiedetään, mistä tilanne johtuu.

Normaalitason rajasta ei Pihan mukaan ole olemassa yleisesti hyväksyttyä lukuarvoa.

- Maailman seksuaalilääketieteen asiantuntijasuosituksissa arvoja alle 8 nanomoolia litrassa pidetään selvästi matalina.

- Käytännössä jos potilaalla on oireita ja arvo alle 12 nanomoolia litrassa, testosteronihoitokokeilu voidaan aloittaa, jos elämäntapoihin liittyviä muutoksia on jo tehty.

Elina Pajunen

Majuri Mikko Elo kertoo Suomen valmiuden kaasusodankäyntiin olleen jatkosodassa huippuluokkaa. Tuolloin Suomi varustautui etenkin saksalaisten kanssa tekemänsä yhteistyön avulla. Kuva: Pekka Rautiainen

Maavoimien esikunnan majurin Mikko Elon mukaan kemiallisten aseiden menestyksellisestä vähentämisestä huolimatta ne tulevat pysymään uhkana, joka täytyy ottaa huomioon kriisinhallinnassa.Elo puhui kemiallisista aseista Museo Militarian järjestämässä Militaria nyt -tilaisuudessa sunnuntaina.

Hämeenlinnan diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Koskista kismittää se, ettei diabeetikkoja kohdella Suomessa samanarvoisesti. Kuva: Esko Tuovinen

Kun Hämeenlinnan diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Koskinen kuuli ensimmäisen kerran Tampereen diabetesmessuilla uudesta verensokeria mittaavasta sensorista, hän innostui.Ykköstyypin diabetesta elämänsä sairastanut Koskinen joutuu mittaamaan verensokeria kahdeksan kertaa päivässä ja piikittämä

Puutarhayrittäjä Tarja Lakstedt kertoo, että moni asiakas valitsee kesäkukat yhtenäisen värimaailman mukaan. Ruusubegonioiden väriskaala on laaja. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Lakstedtin puutarhalla Hattulassa on odottava tunnelma. Kasvihuoneet ovat ääriään myöten täynnä eri kokoisia kesäkukan taimia, jotka ovat ikään kuin lähtökuopissa.- Kevät on tänä vuonna myöhässä, mutta kevään pistokkaat tulivat meille vuosi sitten päätetyn aikataulun mukaan.

Lahden torin alle rakennettu pysäköintihalli huhtikuussa 2015. Kuva: Terho Aalto / HäSa / arkisto

Hämeenlinnan torin alle jo puolen vuosisadan ajan suunniteltu parkkihalli on kuin kauhuelokuvien hirviö: aina kun sen on luultu jo kuolleen lopullisesti, niin jostainhan se taas pomppaa esiin.Tällä kerralla toriparkin manasi päivänvaloon perussuomalaisten valtuustoryhmä, joka vaati kansanäänestystä