Julkaistu: 19.04.2017 09:45
-
Päivitetty: 19.04.2017 09:52

Tuulentytöt aloittivat rankan matkan

  • Tuulentytöt retkikunta Jenni Nurminen, Marjo Lindberg ja Jaana Vanhatalo ovat aloittaneet matkansa jäätikön yli. Takasin Suomeen on tarkoitus palata reilun kuukauden kuluttua. Janakkalan Rehakassa asuva Jaana Vanhatalo täyttää matkan aikana 50 vuotta. Kuva:
    Tuulentytöt retkikunta Jenni Nurminen, Marjo Lindberg ja Jaana Vanhatalo ovat aloittaneet matkansa jäätikön yli. Takasin Suomeen on tarkoitus palata reilun kuukauden kuluttua. Janakkalan Rehakassa asuva Jaana Vanhatalo täyttää matkan aikana 50 vuotta. Kuva:

Takana yli kaksi vuotta suunnittelua, valmistautumista, opiskelua, yhteydenottoja eri viranomaistahoihin ja paperisotaa. Nyt on edessä noin kuukausi hiihtämistä jäätiköllä.

Jos matka onnistuu, on Marjo Lindbergin, Jenni Nurmisen ja Jaana Vanhatalon retkikunta Tuulentytöt on ensimmäinen suomalainen pelkästään naisista koostuva jäätikön ylittänyt retkikunta.

Retkikuntaa kuuluvista naisista Jaana Vanhatalo asuu Janakkalan Rehakassa ja Lindberg ja Nurminen Pirkanmaalla.

– Nyt alkaa oikeasti jo olla perhosia vatsassa. Tätä on suunniteltu ja valmisteltu niin kauan. Alun perin piti lähteä matkalle jo viime vuonna, mutta lopulta lähtö lykkääntyi vuodella, kertoo Jaana Vanhatalo ennen matkalle lähtöä.

– Eikös sanalaskussa sanota, että hyvin suunniteltu on puoliksi hiihdetty, heittää Lindberg.

Naiset kertaavat valmistautumistaan matkaan. Kaikki mahdollinen on pyritty ottamaan huomioon, mutta he ovat hyvin tietoisia siitä, että aivan kaikkea ei voi ennakoida.

Sää, railot ja mahdolliset jääkarhut ovat ehkä suurimpia mahdollisia uhkakuvia. Myös auringonpolttamiin on varauduttu arktisille alueille tarkoitetulla aurinkovoiteella, jossa suojakerroin on yli 50.

Retkikunta syntyi Arktisessa seminaarissa Pietarsaaressa loppusyksystä 2014.

Naiset tunsivat toisensa jo entuudestaan. Yhteistä heille oli vakava hurahtaminen talviseen luontoon, talviretkeilyyn ja selviytymiseen arktisissa olosuhteissa. Kaikilla oli jo ennestään kokemusta hiihtämisestä arktisella alueella.

Syntyi ajatus yhteisestä vaelluksesta Grönlannissa sijaitsevan maailman toiseksi suurimman jäätikön halki. Nyt tämä suunnitelma vihdoin konkretisoituu.

Retkikunta starttasi varhain viime sunnuntaina Helsinki Vantaalta Kööpenhaminan kautta Grönlantiin mukanaan kuusi ahkiota ja noin 85 kiloa tavaraa henkeä kohti. Edessä häämöttää 600 kilometriä arvaamatonta jäätikköä, joka on tarkoitus hiihtää 30 vuorokaudessa. Reitti kulkee länsirannikolta Kangerlussuaqista itärannikolle Isortoqiin.

Eniten töitä on teettänyt erilaisten lupien hankinta.

– Grönlantiin ei niin vaan mennäkään. Monimutkainen lupamenettely on vaatinut aikaa ja hermoja, Vahatalo kertoo.

Lupien haun ohella muutakin tekemistä on riittänyt paljon, ja kaikki mahdollinen on tehty itse. Riittävä ravinto on yksi tärkeimmistä matkan onnistumisen edellytyksistä, ja sen eteen on tehty tuhdisti töitä. Naiset ovat itse valmistaneet ja vakumoineet kaikki ruoka-annokset. Lisäksi mukana on kilokaupalla välipaloja. Varsinainen ruoka nautitaan kolme kertaa päivässä, ja joka tunti syödään välipala.

– Minulla on mukana 7,5 kiloa karkkeja. Toivon mukaan se riittää, Jenni Nurminen heittää.

Hän sairastaa ykköstyypin diabetesta, mutta tähän mennessä sairaus ei ole haitannut elämää eikä harrastuksia.

– Lähdemme matkalle luottavaisin mielin. Olemme varustautuneet viranomaisten määräämillä viestintävälineillä, joihin kuuluu muun muassa satelliittipuhelin. Jos iso hätä tulee, apua kyllä saadaan. Avun saaminen voi kuitenkin kestää tuntikausia, ja siksi olemme varautuneet myös siihen, että pystymme mahdollisimman pitkälle auttamaan toinen toistamme tilanteessa kuin tilanteessa, painottavat naiset. HÄSA

Tuulentytöt

Tuulentytöt on ensimmäinen suomalainen pelkästään naisista koostuva retkikunta, joka lähtee ylittämään Grönlannin jäätikköä.

Kaikilla osallistujilla on aiempaa kokemusta jäätiköistä.

Marjo Lindberg on ollut aiemmin Grönlannissa, Jenni Nurminen ja Jaana Vanhatalo Huippuvuorilla.

Hanketta on valmisteltu huolellisesti jo vuodesta

2014

Retkikunta tekee matkan omalla kustannuksellaan ilman ulkopuolisia sponsoreita.

Retken etenemistä voi seurata sivulta: www.elamankipina.com/tuulentytot

Majuri Mikko Elo kertoo Suomen valmiuden kaasusodankäyntiin olleen jatkosodassa huippuluokkaa. Tuolloin Suomi varustautui etenkin saksalaisten kanssa tekemänsä yhteistyön avulla. Kuva: Pekka Rautiainen

Maavoimien esikunnan majurin Mikko Elon mukaan kemiallisten aseiden menestyksellisestä vähentämisestä huolimatta ne tulevat pysymään uhkana, joka täytyy ottaa huomioon kriisinhallinnassa.Elo puhui kemiallisista aseista Museo Militarian järjestämässä Militaria nyt -tilaisuudessa sunnuntaina.

Hämeenlinnan diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Koskista kismittää se, ettei diabeetikkoja kohdella Suomessa samanarvoisesti. Kuva: Esko Tuovinen

Kun Hämeenlinnan diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Koskinen kuuli ensimmäisen kerran Tampereen diabetesmessuilla uudesta verensokeria mittaavasta sensorista, hän innostui.Ykköstyypin diabetesta elämänsä sairastanut Koskinen joutuu mittaamaan verensokeria kahdeksan kertaa päivässä ja piikittämä

Puutarhayrittäjä Tarja Lakstedt kertoo, että moni asiakas valitsee kesäkukat yhtenäisen värimaailman mukaan. Ruusubegonioiden väriskaala on laaja. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Lakstedtin puutarhalla Hattulassa on odottava tunnelma. Kasvihuoneet ovat ääriään myöten täynnä eri kokoisia kesäkukan taimia, jotka ovat ikään kuin lähtökuopissa.- Kevät on tänä vuonna myöhässä, mutta kevään pistokkaat tulivat meille vuosi sitten päätetyn aikataulun mukaan.

Lahden torin alle rakennettu pysäköintihalli huhtikuussa 2015. Kuva: Terho Aalto / HäSa / arkisto

Hämeenlinnan torin alle jo puolen vuosisadan ajan suunniteltu parkkihalli on kuin kauhuelokuvien hirviö: aina kun sen on luultu jo kuolleen lopullisesti, niin jostainhan se taas pomppaa esiin.Tällä kerralla toriparkin manasi päivänvaloon perussuomalaisten valtuustoryhmä, joka vaati kansanäänestystä