Julkaistu: 19.04.2017 18:46
-
Päivitetty: 20.04.2017 14:35

Toriparkista esitetään vielä kansanäänestystä

  • Lahden torin alle rakennettu pysäköintihalli huhtikuussa 2015. Kuva: Terho Aalto / HäSa / arkisto
    Lahden torin alle rakennettu pysäköintihalli huhtikuussa 2015. Kuva: Terho Aalto / HäSa / arkisto

Perussuomalaisten valtuustoryhmä teki tiistaina aloitteen, että toriparkista järjestettäisiin kansanäänestys.

Aloitteen allekirjoittivat myös kristillisdemokraattien ja vasemmistoliiton ryhmät sekä puolet keskustan edustajista.


Kuntavaalien alla suurin yksittäinen kansalaisten mielenkiintoa herättänyt kysymys oli torin alle kaavailtu pysäköintilaitos.

Aloitteentekijät ehdottavat, että välittömästi ryhdyttäisiin valmistelemaan kansanäänestystä toriparkista.

Kaupunginvaltuusto voi päättää sen järjestämisestä. Se on aina neuvoa-antava.

Johtava lakimies Riitta Myllymäki Kuntaliitosta toteaa, että kansanäänestys on melkoisen jähmeä ja byrokraattinen operaatio.

– Sitä ei ole viime aikoina käytetty kuin kuntaliitosten yhteydessä. Se tulee sen verran kalliiksi. Se tulisi toimittaa vaalien tapaan äänestysalueineen kaikkineen.

Myllymäen mukaan joskus tämäntyyppisissä kysymyksissä kunnanhallitukset ovat päätyneet järjestämään mielipidekyselyjä. Niitä ei ole tarkoin säädelty.


Kaupunginvaltuusto päätti marraskuussa äänin 36-21 hyväksyä pysäköintiohjelman, jossa mm. tavoitellaan keskustarakentamisella nykyistä väljempää pysäköintinormia.

Päätöksen kannalla olivat kokoomus ja SDP sekä muutama keskustalainen ja yksi vihreä.

Päätöksessä todetaan, että väljentäminen on mahdollista vain, jos keskustaan toteutetaan riittävän suuri pysäköintilaitos.

Valtuusto päätti käynnistää keskitetyn pysäköintilaitoksen suunnittelun investointikustannusten selvittämiseksi ja siihen liittyvän asemakaavamuutoksen torin ympäristössä.

Investointipäätöksen ehtona on, että vähintään puolet rahoituksesta on yksityistä. HÄSA

Virhe korjattu 20.4.2017

Perussuomalaisten valtuustoryhmä teki aloitteensa tiistaina, ei maanantaina. 

Ilkka Arnala työskentelee muutamana päivänä viikossa, vaikka jäi eläkkeelle jo pari vuotta sitten. Kuva: Juho Peltoniemi

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, dosentti Ilkka Arnala sai tasavallan presidentin myöntämän professorin arvonimen kesäkuussa.Arnalalle oli positiivinen yllätys, että arvonimeä esitettiin ja ehdotettiin hänelle.– Pitäähän siitä olla hirveän tyytyväinen.

Rikoskirjailija Jarkko Sipilää tuskin olisi olemassa ainakaan nykyisenlaisena, ellei olisi myös rikostoimittaja Jarkko Sipilää. Toimittajan työssä hankitut tiedot ja kokemukset heijastuvat ajankohtaisina teemoina Sipilän dekkareihin. Kuva: Joel Maisalmi

Rikoskirjailija Jarkko Sipilä (s. 1964) hymyilee Facebook-sivullaan ison miehen onnellista hymyä. Kädessä, lähes hellässä otteessa, on Syvälle haudattu (Crime Time 2017). Keväällä julkaistu kirja on miehen 20. rikosromaani.Matka esikoisteoksesta Koukku (Book Studio 1996) nykypäivään on pitkä.

 Kuva: Esko Tuovinen

Valtio etsii satojen miljoonien säästöjä virkamiesten toimistoista. Hallituksen toimitilastrategiassa on päätetty, että valtionhallinto siirtyy muutaman vuoden sisällä monitilatoimistoihin työsuoritusten ja kustannustehokkuuden parantamiseksi.