Julkaistu: 19.04.2017 18:46
-
Päivitetty: 20.04.2017 14:35

Toriparkista esitetään vielä kansanäänestystä

  • Lahden torin alle rakennettu pysäköintihalli huhtikuussa 2015. Kuva: Terho Aalto / HäSa / arkisto
    Lahden torin alle rakennettu pysäköintihalli huhtikuussa 2015. Kuva: Terho Aalto / HäSa / arkisto

Perussuomalaisten valtuustoryhmä teki tiistaina aloitteen, että toriparkista järjestettäisiin kansanäänestys.

Aloitteen allekirjoittivat myös kristillisdemokraattien ja vasemmistoliiton ryhmät sekä puolet keskustan edustajista.


Kuntavaalien alla suurin yksittäinen kansalaisten mielenkiintoa herättänyt kysymys oli torin alle kaavailtu pysäköintilaitos.

Aloitteentekijät ehdottavat, että välittömästi ryhdyttäisiin valmistelemaan kansanäänestystä toriparkista.

Kaupunginvaltuusto voi päättää sen järjestämisestä. Se on aina neuvoa-antava.

Johtava lakimies Riitta Myllymäki Kuntaliitosta toteaa, että kansanäänestys on melkoisen jähmeä ja byrokraattinen operaatio.

– Sitä ei ole viime aikoina käytetty kuin kuntaliitosten yhteydessä. Se tulee sen verran kalliiksi. Se tulisi toimittaa vaalien tapaan äänestysalueineen kaikkineen.

Myllymäen mukaan joskus tämäntyyppisissä kysymyksissä kunnanhallitukset ovat päätyneet järjestämään mielipidekyselyjä. Niitä ei ole tarkoin säädelty.


Kaupunginvaltuusto päätti marraskuussa äänin 36-21 hyväksyä pysäköintiohjelman, jossa mm. tavoitellaan keskustarakentamisella nykyistä väljempää pysäköintinormia.

Päätöksen kannalla olivat kokoomus ja SDP sekä muutama keskustalainen ja yksi vihreä.

Päätöksessä todetaan, että väljentäminen on mahdollista vain, jos keskustaan toteutetaan riittävän suuri pysäköintilaitos.

Valtuusto päätti käynnistää keskitetyn pysäköintilaitoksen suunnittelun investointikustannusten selvittämiseksi ja siihen liittyvän asemakaavamuutoksen torin ympäristössä.

Investointipäätöksen ehtona on, että vähintään puolet rahoituksesta on yksityistä. HÄSA

Virhe korjattu 20.4.2017

Perussuomalaisten valtuustoryhmä teki aloitteensa tiistaina, ei maanantaina. 

Majuri Mikko Elo kertoo Suomen valmiuden kaasusodankäyntiin olleen jatkosodassa huippuluokkaa. Tuolloin Suomi varustautui etenkin saksalaisten kanssa tekemänsä yhteistyön avulla. Kuva: Pekka Rautiainen

Maavoimien esikunnan majurin Mikko Elon mukaan kemiallisten aseiden menestyksellisestä vähentämisestä huolimatta ne tulevat pysymään uhkana, joka täytyy ottaa huomioon kriisinhallinnassa.Elo puhui kemiallisista aseista Museo Militarian järjestämässä Militaria nyt -tilaisuudessa sunnuntaina.

Hämeenlinnan diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Koskista kismittää se, ettei diabeetikkoja kohdella Suomessa samanarvoisesti. Kuva: Esko Tuovinen

Kun Hämeenlinnan diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Koskinen kuuli ensimmäisen kerran Tampereen diabetesmessuilla uudesta verensokeria mittaavasta sensorista, hän innostui.Ykköstyypin diabetesta elämänsä sairastanut Koskinen joutuu mittaamaan verensokeria kahdeksan kertaa päivässä ja piikittämä

Puutarhayrittäjä Tarja Lakstedt kertoo, että moni asiakas valitsee kesäkukat yhtenäisen värimaailman mukaan. Ruusubegonioiden väriskaala on laaja. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Lakstedtin puutarhalla Hattulassa on odottava tunnelma. Kasvihuoneet ovat ääriään myöten täynnä eri kokoisia kesäkukan taimia, jotka ovat ikään kuin lähtökuopissa.- Kevät on tänä vuonna myöhässä, mutta kevään pistokkaat tulivat meille vuosi sitten päätetyn aikataulun mukaan.

Lahden torin alle rakennettu pysäköintihalli huhtikuussa 2015. Kuva: Terho Aalto / HäSa / arkisto

Hämeenlinnan torin alle jo puolen vuosisadan ajan suunniteltu parkkihalli on kuin kauhuelokuvien hirviö: aina kun sen on luultu jo kuolleen lopullisesti, niin jostainhan se taas pomppaa esiin.Tällä kerralla toriparkin manasi päivänvaloon perussuomalaisten valtuustoryhmä, joka vaati kansanäänestystä