Julkaistu: 20.04.2017 15:28

Keksi vahva salasana, välty viruksilta ja huijausromansseilta – uusi kyberopas suomalaisten apuun

 •                                 Kuva:
  Kuva:

Turvallisuuskomitea on julkaissut uuden oppaan, jonka tarkoituksena on auttaa suomalaisia käyttämään nettipalveluja entistä turvallisemmin.

Kodin kyberopas -kirjanen on suunnattu tavanomaisille netin käyttäjille arkisissa netin käyttöön liittyvissä tilanteissa. Opas julkaistiin torstaina Turvallisuuskomitean tiedotustilaisuuden yhteydessä, ja se on vapaasti ladattavissa komitean verkkosivuilta.

Oppaassa muun muassa neuvotaan, miten luoda riittävän vahvat salasanat eri sivustoille, huolehtia kodin älylaitteiden tietoturvasta ja suojautua identiteettivarkauksilta.

Osa on omistettu myös turvalliseen sosiaalisen median käyttöön.

- Kyberturvasta 20 prosenttia on tekniikkaa, ja loput on ihmisen toimintaa. On tärkeää, että netissä ei mokaa ja vaaranna tietokonettaan tai omia tietojaan, oppaan Turvallisuuskomitealle kirjoittanut toimittaja Jaana Laitinen kertoo Lännen Medialle.

Kodin kyberoppaan julkaisemisesta vastanneen Turvallisuuskomitean puheenjohtajan, puolustusministeriön kansliapäällikön Jukka Juustin mukaan tarkoituksena on, että ihmiset voisivat hyötyä digipalveluista mahdollisimman turvallisesti.

Tunnistusapua verkkohuijauksiin

Kyberoppaassa neuvotaan myös, miten erilaisia verkkohuijauksia voi tunnistaa.

Huijaustunnistamisessa suomalaisilla on Laitisen mukaan kehittämisen varaa, ja tämän vuoksi hän on kirjannut oppaaseen lukuisia käytännön esimerkkejä huijauksista, joita internetissä on kiertänyt.

Yksi esimerkki on alkuvuonna 2017 kiertänyt ilmoitus, joka tarjosi Jysk-kodinkoneliikkeen lahjakortteja euron hinnalla.

Kävi kuitenkin niin, että lahjakorttia varten tietojaan jättäneiden ihmisten luottokorteilta veloitettiin lähes 90 euron kuukausimaksuja. Asia selveni lukemalla pienen präntin ilmoituksen yläkulmasta.

- Näitä sataa kaikkien sähköposteihin. Eräs haastattelemani asiantuntija sanoi, että Suomessa on eletty pitkään luottamusyhteiskunnassa. On totuttu luottamaan siihen, että mikä on kirjoitettua, on totta, sanoo Laitinen.

Hänen mukaansa huijaukset ovat viime aikoina ammattimaistuneet, ja niiden takana on järjestäytynyttä rikollisuutta.

Viestien laatukin on parantunut: Kun vielä muutama vuosi sitten huijaussähköpostit eli niin sanotut nigerialaiskirjeet olivat huonosti kirjoitettua englantia, viestit ovat alkaneet ilmestyä kohtalaisen sujuvalla suomen kielellä.

- Nyt netti tuo kansainvälisen rikollisuuden meidän olohuoneeseemme. Tarvitaan sen arviointia, onko tämä rehellistä vai eikö ole, Laitinen lisää.

"Reipas, epäilevä mieli"

Oma osuus oppaassa on annettu huijausromanssien välttämiselle.

Kyberoppaassa selvitetään, miten huijaus etenee. Ensiksi se voi alkaa epäilyttävällä kaveripyynnöllä sosiaalisessa mediassa, mikä voi ajan myötä johtaa rahapyyntöön ja lopulta kiristykseen. Laitisen mukaan romanssihuijaukset ovat "iljettävin" huijausmuoto, mitä liikkeellä on.

- Siinä huijataan rakastumaan netissä tapaamaan henkilöön ja uskomaan yhteiseen tulevaisuuteen. Sitten se kaikki onkin valhetta.

Laitinen neuvoo, ettei esimerkiksi Facebookissa kannata hyväksyä epäilyttäviä tai epätuttuja ihmisiä kavereiksi lainkaan.

Muutenkin hän neuvoo ihmisiä olemaan netissä valppaana.

- Reipas, epäilevä mieli on avuksi. LM-HäSa

Majuri Mikko Elo kertoo Suomen valmiuden kaasusodankäyntiin olleen jatkosodassa huippuluokkaa. Tuolloin Suomi varustautui etenkin saksalaisten kanssa tekemänsä yhteistyön avulla. Kuva: Pekka Rautiainen

Maavoimien esikunnan majurin Mikko Elon mukaan kemiallisten aseiden menestyksellisestä vähentämisestä huolimatta ne tulevat pysymään uhkana, joka täytyy ottaa huomioon kriisinhallinnassa.Elo puhui kemiallisista aseista Museo Militarian järjestämässä Militaria nyt -tilaisuudessa sunnuntaina.

Hämeenlinnan diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Koskista kismittää se, ettei diabeetikkoja kohdella Suomessa samanarvoisesti. Kuva: Esko Tuovinen

Kun Hämeenlinnan diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Pekka Koskinen kuuli ensimmäisen kerran Tampereen diabetesmessuilla uudesta verensokeria mittaavasta sensorista, hän innostui.Ykköstyypin diabetesta elämänsä sairastanut Koskinen joutuu mittaamaan verensokeria kahdeksan kertaa päivässä ja piikittämä

Puutarhayrittäjä Tarja Lakstedt kertoo, että moni asiakas valitsee kesäkukat yhtenäisen värimaailman mukaan. Ruusubegonioiden väriskaala on laaja. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Lakstedtin puutarhalla Hattulassa on odottava tunnelma. Kasvihuoneet ovat ääriään myöten täynnä eri kokoisia kesäkukan taimia, jotka ovat ikään kuin lähtökuopissa.- Kevät on tänä vuonna myöhässä, mutta kevään pistokkaat tulivat meille vuosi sitten päätetyn aikataulun mukaan.

Lahden torin alle rakennettu pysäköintihalli huhtikuussa 2015. Kuva: Terho Aalto / HäSa / arkisto

Hämeenlinnan torin alle jo puolen vuosisadan ajan suunniteltu parkkihalli on kuin kauhuelokuvien hirviö: aina kun sen on luultu jo kuolleen lopullisesti, niin jostainhan se taas pomppaa esiin.Tällä kerralla toriparkin manasi päivänvaloon perussuomalaisten valtuustoryhmä, joka vaati kansanäänestystä