Julkaistu: 19.05.2017 07:08

Hämeenlinna on saanut monta uutta kahvilaa ja lounaspaikka

  • Vasen yläkuva: Hemman Karin Grönqvist. Oikea yläkuva: Kokki Marco Peciola. Vasen alakuva:  Swingh Avinder ja tarjoilija Irina Innala. Oikea alakuva: Kahvila Rannan kahvilatyöntekijä Krista Ellkki. Kuvat: Pekka Rautiainen
    Vasen yläkuva: Hemman Karin Grönqvist. Oikea yläkuva: Kokki Marco Peciola. Vasen alakuva: Swingh Avinder ja tarjoilija Irina Innala. Oikea alakuva: Kahvila Rannan kahvilatyöntekijä Krista Ellkki. Kuvat: Pekka Rautiainen

Helsingin kampaamo-kahvilabuumi ylsi jo Hämeenlinnaan. Hemmassa hemmotellaan hiukset ja vatsa. Monta muutakin uutta kahvilaa on aloittanut keskustassa.

Hemma, Raatihuoneenkatu 29

Karin Grönqvist

"Minulla oli parturi-kampaamo Porvoossa 15 vuotta. Rakkaus toi minut Hämeenlinnaan pari vuotta sitten ja kaipasin tänne viihtyisää ja rentoa kahvilaa, jossa voisi istua pitkään. Löysin itselleni hyvän tiimin ja perustin Hemman. Hemma on paitsi kahvila myös hiussalonki. Vuokratuoleilla työskentelee tällä hetkellä kolme kampaajaa. Keskityn itse nyt kahvilaan, mutta aion tulevaisuudessa tehdä myös kampaajana töitä. 

Haluan, että tuotevalikoimani on laadukas. Kahvi on pienpaahtimosta ja meiltä saa paljon gluteiinittomia ja sokerittomia eli terveellisempiä herkkuja. Meillä on myös salaattilounas. Ensimmäisen viikon jälkeen olen saanut paljon ihanaa palautetta. Meitä on selvästi kaivattu tänne."

Työllistää viisi ihmistä kahvilassa ja kolme kampaamon puolella.

Karin Grönqvist on tyytyväinen Hemman ensimmäisiin viikkoihin, sillä hyvää asiakaspalautetta on tullut runsaasti.

 

Mikaela's Room, Raatihuoneenkatu 21

Amanda Haapanen

"Kolme vuotta olen haudutellut liikeideaa, mutta toteutin sen vähän ex tempore, kun yrittäjäpäivillä juttelin pankinjohtajan kanssa ja löysin sopivat tilat. Tarjoilemme ihmisille kiireettömyyttä arjen keskelle. Idea on saada ihmiset pysähtymään kahvikupin tai viinilasillisen äärelle ja viettämään aikaa. Päivällä olemme enemmän lounaskahvila ja iltaisin meiltä saa ala'carte-ruokaa, juustoja ja tapaksia sekä tietenkin viinejä.

Avasimme 1.4. ja ihmiset ovat löytäneet meidät hyvin. Olemme jo järjestäneet myös yksityistilaisuuksia. Hienoa, että keskustaan on nyt noussut muitakin kahviloita ja ravintoloita."

Työllistää kolme henkeä

Kokki Marco Peciola tekee arkipäivisin lounasta. Hän luottaa lounaslistalla välimeren makuihin.

 

Pub Raatihuone,Keskustalo

Siwgh Avinder

"Minulla on Helsingissä sporttibaari. Ajattelin, että miksei sellaista voisi perustaa myös Hämeenlinnaan, sillä täällä ei ollut sporttipubia.
Avasimme vapun päivänä. Meidän liikeidea on toimia urheilun ystävien pubina, mutta meille pääsee myös koko perhe syömään. Ruokaa on moneen makuun pizzoista ja siivistä ala'carte-annoksiin. Kuljetamme myös kotiin kuljetuksia öisin.

Ideamme on, että tarjoamme asiakkaille myös urheiluelämyksiä. Itse pidän erityisesti jääkiekosta." 

Työllistää kahdeksan ihmistä, joista osa työskentelee vuokrafirman kautta.

Swingh Avinder ja tarjoilija Irina Innala uskovat, että Sporttipubi Raatihuoneen listalta löytyy jokaiselle jotakin.

 

Kahvila Kulma, Saaristenkatu 4

Jessica Veilo

"Olemme toimineet marraskuusta lähtien. Ideamme on se, että olemme auki myös iltaisin arkisin aina kello 20 asti ja perjantaisin ja lauantaisin kello 21 asti. Meillä on myös a-oikeudet. 
Meillä on myös iso terassi. Suosittuja ovat olleet gluteiinittomat tuotteet. 

Resta Sun omistaa myös toisen keväällä avatun Kahvila Rannan Hallituskadulla. Meillä on kuitenkin erilainen toimintakonsepti."

Työllistää seitsemän ihmistä.

Jessica Veilo luotsaa Kahvila Kulmaa Saaristenkadulla.

 

Kahvila Ranta, Hallituskatu

Krista Elkki

"Edellinen kahvila Laine teki konkurssin tammikuussa. Vähän aikaan tässä ei ollut toimintaa, mutta sitten löytyi uusi omistaja. Meidän juttu on Auranmaan leivän tuotteet, joita myymme ainoana kahvilana Hämeenlinnassa. Se on pieni maalaisleipomo Aurassa.

Olemme perinteinen kahvio. Meiltä voi myös tilata tuotteita kotiin."

Työllistää kaksi ihmistä.

Kahvila Rannan kahvilatyöntekijä Krista Ellkki kertoo, että heiltä voi myös tilata leipiä ja leivonnaisia.

Kommentti: Tarjonta lisää kysyntää

Hämeenlinnan keskustan katukuva on piristynyt kahviloiden osalta. Se on ainoastaan hyvä asia, että ihmiset uskaltavat yrittää. 

Yrittäjät ovat myös itse tyytyväisiä siihen, että uusia yrittäjiä riittää. Uudet kahvilat antavat aina potkua myös vanhoille tekijöille. On tarkistettava, että oma konsepti on kunnossa.

Kahvilan perustaminen on jostain syystä monen naisen haave. Kun haaveesta tulee totta, liian moni perustaa kahvilansa syystä silti perusidealla: hyvää kahvia ja pullaa sekä sievä sisustus. Rohkeus ei olisi pahitteeksi. Kun kahviloita on paljon, nousee entistä tärkeämmäksi omistajan persoona, hyvä palvelu ja etenkin loistavat tuotteet.

Pakastedallaspullilla ei kauas pötkitä. Pitää olla jotain, jonka vuoksi asiakas tulee toisenkin kerran. 

 Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan keskustan liiketiloista lähes joka seitsemäs on tyhjillään.Näin kertoo Elävät Kaupunkikeskustat ry:n vuoden 2017 ALLin elinvoimalaskenta, johon osallistui yhteensä 25 kaupunkia.Hämeenlinnan kaupunkikeskustan tyhjien liiketilojen osuus 14,3 prosenttia on suurin laskennan keskisuurista ka

Jaarlin päiväkodin lapset pääsivät jo keskiviikkona testaamaan Hippaloiden kesän Juhlahumua-työpajaa. Työpajassa valmistetaan muun muassa juhlahattuja, soittimia ja otetaan haltuun tanssimuuvit. Vetäjänä toimii Arxin taidekasvattaja Laura Kauppinen. KUVAT: Pekka Rautiainen Kuva: Pekka Rautiainen

Suomen vanhin lasten taidefestivaali Hippalot täyttää tänä kesänä 40 vuotta. Sitä juhlitaan synttäriteemalla. Ohjelmassa on paljon vanhoja klassikoita, mutta myös uusia tuttavuuksia.Hämeenlinnaan saapuu muun muassa ruotsalainen Claire Parsons Company esityksellä And Then.

Rikosuhripäivystyksen Kanta-Hämeen palvelupiste muutti maaliskuussa Hämeenlinnassa Kumppanuustalosta Suomenkasarmille rakennukseen 2 Turuntien varteen. Toiminnanohjaaja Rebekka Wadhwa on ainoa palkattu työntekijä. Apuna on 13 koulutettua vapaaehtoista tukihenkilöä. Kuva: Pekka Rautiainen

Oikeusrekisterikeskuksen tilastojen mukaan rikosuhrimaksuja on Suomessa tuomittu maksettavaksi 20 035 kappaletta tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana.Summana maksuja on tuomittu maksettavaksi 834 500 euroa, joista oli huhtikuun loppuun mennessä saatu perittyä 448 300 euroa.– Näyttää silt