Julkaistu: 30.01.2007 23:10

Norovirus riehuu sairaalassa Riihimäellä

Potilasosastoja ei vielä ole jouduttu sulkemaan.

Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikössä norovirus on levinnyt epidemiaksi kahdella sisätautiosastolla. Viruksen aiheuttamaan raju oksennus- ja ripulitautiin on sairastunut potilaiden lisäksi myös henkilökunta. Osastot toimivat, mutta vierailijoiden toivotaan välttävän noroviruspotilaiden luona käyntiä,sanoo infektiotautien ylilääkäri Janne Mikkola.

- Vatsatauti kestää yleensä vuorokauden tai kaksi. Heikkokuntoisille ja sairaille tauti voi olla vaarallinen, koska se voi häiritä vakavasti nestetasapainoa ja pilata potilaan lääkitykset, Janne Mikkola toteaa.

Aiemmin kalikiviruksena tunnettu norovirus on ehtinyt aiheuttaa epidemioita marraskuusta lähtien niin Hämeenlinnan keskussairaalan kirurgisella osastolla, terveyskeskuksen vuodeosastolla kuin myös keskussairaalan Riihimäen yksikössäkin.

- Osa henkilökunnasta on jo ehtinyt saada virukselle lyhytaikaisen immuniteetin sairastuttuaan tautiin, joten taudin leviämistä kaikille Riihimäen osastoille ei välttämättä tapahdu.

Sama norovirus aiheuttaa epidemioita koko maan laajuisesti myös päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla.

- Tartuntoja voidaan jossakin määrin estää huolellisella käsienpesulla ja desinfioinnilla, pintojen tavallista tehokkaammalla puhdistuksella ja hengityssuojaimilla. Virus tarttuu kuitenkin herkästi, kun ollaan tekemisissä oksentavan potilaan kanssa, Janne Mikkola sanoo.

Riihimäen sairaalassa viruksen aiheuttama epidemia ei toistaiseksi ole levinnyt sisätautiosastoilla joka huoneeseen. Uusien potilaiden osastolle ottamisen jatkamista harkitaan erikseen päivittäin. (HäSa)
Uudessa hallitusohjelmassa kumotaan puoluelaista kohta, jonka mukaan eduskuntaryhmän hajoaminen johtaa puoluetuen jakoperusteen tarkistamiseen. Kuvassa eduskunnan istuntosali. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Hallitusohjelmassa varaudutaan jonkin eduskuntaryhmän hajoamiseen, arvioi Uusi Suomi. Verkkolehden hallitusohjelmasta huomaaman yksityiskohdan mukaan hallitusohjelmassa kumotaan puoluelaista kohta, jonka mukaan eduskuntaryhmän hajoaminen johtaa puoluetuen jakoperusteen tarkistamiseen.

Tulli on haltuunottanut kuluvana vuonna yli 10·400 litraa alkoholia. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Satamissa jouset äärirajoilla maihin nitkuttavat pakettiautot kiinnittävät yhä useammin tullivirkailijoiden huomion. Matkustajien tuomista ylisuurista alkoholilasteista huomataan valvonnan tehostuttua jopa tuplamäärä aiempaan verrattuna, kertoo tulliylitarkastaja Seppo Raitolahti.