Julkaistu: 30.01.2007 23:10

Norovirus riehuu sairaalassa Riihimäellä

Potilasosastoja ei vielä ole jouduttu sulkemaan.

Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikössä norovirus on levinnyt epidemiaksi kahdella sisätautiosastolla. Viruksen aiheuttamaan raju oksennus- ja ripulitautiin on sairastunut potilaiden lisäksi myös henkilökunta. Osastot toimivat, mutta vierailijoiden toivotaan välttävän noroviruspotilaiden luona käyntiä,sanoo infektiotautien ylilääkäri Janne Mikkola.

- Vatsatauti kestää yleensä vuorokauden tai kaksi. Heikkokuntoisille ja sairaille tauti voi olla vaarallinen, koska se voi häiritä vakavasti nestetasapainoa ja pilata potilaan lääkitykset, Janne Mikkola toteaa.

Aiemmin kalikiviruksena tunnettu norovirus on ehtinyt aiheuttaa epidemioita marraskuusta lähtien niin Hämeenlinnan keskussairaalan kirurgisella osastolla, terveyskeskuksen vuodeosastolla kuin myös keskussairaalan Riihimäen yksikössäkin.

- Osa henkilökunnasta on jo ehtinyt saada virukselle lyhytaikaisen immuniteetin sairastuttuaan tautiin, joten taudin leviämistä kaikille Riihimäen osastoille ei välttämättä tapahdu.

Sama norovirus aiheuttaa epidemioita koko maan laajuisesti myös päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla.

- Tartuntoja voidaan jossakin määrin estää huolellisella käsienpesulla ja desinfioinnilla, pintojen tavallista tehokkaammalla puhdistuksella ja hengityssuojaimilla. Virus tarttuu kuitenkin herkästi, kun ollaan tekemisissä oksentavan potilaan kanssa, Janne Mikkola sanoo.

Riihimäen sairaalassa viruksen aiheuttama epidemia ei toistaiseksi ole levinnyt sisätautiosastoilla joka huoneeseen. Uusien potilaiden osastolle ottamisen jatkamista harkitaan erikseen päivittäin. (HäSa)

MTV:n Vinkkimiehet -ohjelman mukaan poliisi on saanut selvyyttä Seinäjoen teinisurman motiiviin. Tutkinnan mukaan uhri ja teosta epäilty olivat ihastuneita samaan poikaan, ohjelmassa kerrotaan. 15-vuotiaan tytön epäillään murhanneen ikätoverinsa veitsellä Seinäjoella huhtikuussa.

Venäläistä oppositiopuolue Jablokoa edustava liikemies Vasili Popov on pidätetty Joensuussa, kertoo Ilta-Sanomat. Pidätys tehtiin Venäjän pyynnöstä. Venäjällä Popov on julistettu vangittavaksi poissaolevana. Hänestä on tehty kansainvälinen etsintäkuulutus Interpolin kautta.

Helsingin Koskelan vastaanottokeskuksen lähistölle levityt varoituslaput voivat täyttää rikoksen tunnusmerkit, kertoo Helsingin Sanomat. Poliisi on kirjannut oma-aloitteisesti uusnatsien levittämistä lapuista rikosilmoituksen. Rikosilmoitus on tehty nimikkeellä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen kehotti kuuntelemaan niitä, jotka ovat työpaikkoja luoneet Suomeen kymmenen viime vuoden aikana eli pk-yrityksiä. KUVA: Kimmo Penttinen Kuva: Kimmo Penttinen

1. Keskustan eduskuntaryhmä kävi läpi keinoja, joilla Suomen työvoimakustannuksia voidaan alentaa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen arvioi, että kaikki Suomen insinöörit eivät voi epäonnistua yhtä aikaa. Kyse ei ole tuotteista, vaan Suomen kustannuskilpailukyvystä.