Julkaistu: 30.01.2007 23:10

Norovirus riehuu sairaalassa Riihimäellä

Potilasosastoja ei vielä ole jouduttu sulkemaan.

Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikössä norovirus on levinnyt epidemiaksi kahdella sisätautiosastolla. Viruksen aiheuttamaan raju oksennus- ja ripulitautiin on sairastunut potilaiden lisäksi myös henkilökunta. Osastot toimivat, mutta vierailijoiden toivotaan välttävän noroviruspotilaiden luona käyntiä,sanoo infektiotautien ylilääkäri Janne Mikkola.

- Vatsatauti kestää yleensä vuorokauden tai kaksi. Heikkokuntoisille ja sairaille tauti voi olla vaarallinen, koska se voi häiritä vakavasti nestetasapainoa ja pilata potilaan lääkitykset, Janne Mikkola toteaa.

Aiemmin kalikiviruksena tunnettu norovirus on ehtinyt aiheuttaa epidemioita marraskuusta lähtien niin Hämeenlinnan keskussairaalan kirurgisella osastolla, terveyskeskuksen vuodeosastolla kuin myös keskussairaalan Riihimäen yksikössäkin.

- Osa henkilökunnasta on jo ehtinyt saada virukselle lyhytaikaisen immuniteetin sairastuttuaan tautiin, joten taudin leviämistä kaikille Riihimäen osastoille ei välttämättä tapahdu.

Sama norovirus aiheuttaa epidemioita koko maan laajuisesti myös päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoilla.

- Tartuntoja voidaan jossakin määrin estää huolellisella käsienpesulla ja desinfioinnilla, pintojen tavallista tehokkaammalla puhdistuksella ja hengityssuojaimilla. Virus tarttuu kuitenkin herkästi, kun ollaan tekemisissä oksentavan potilaan kanssa, Janne Mikkola sanoo.

Riihimäen sairaalassa viruksen aiheuttama epidemia ei toistaiseksi ole levinnyt sisätautiosastoilla joka huoneeseen. Uusien potilaiden osastolle ottamisen jatkamista harkitaan erikseen päivittäin. (HäSa)

Hallitus peruu uudistuksen, jonka mukaan maksamattomat sakot olisi muunnettu vankeudeksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, etteivät sarjanäpistelijät joudu vankilaan, vaikka he eivät maksaisi sakkojaan. Edellinen eduskunta hyväksyi muuntorangaistuksen palauttavan lain.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet pyritään vastedes käännyttämään tehokkaammin Suomesta ja muista EU-maista. EU:n sisäministerit sopivat torstaina toimista, joilla huonosti toimivia palautuskäytäntöjä yritetään kiristää. Keskeinen keino on edistää takaisinottosopimuksia lähtömaiden kanssa.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan hallitus on tänään päättänyt, että hallintarekisteriä ei viedä eteenpäin ennen kuin sen kaikki pullonkaulat ja epäselvät kohdat on käyty läpi. Soinin mukaan vasta sen jälkeen katsotaan, onko korjausesitys sellainen, että sen voivat kaikki hyväksyä.

Suomen Afganistan-operaatio ei välttämättä päädy Mazar-i-Sharifin alueella suunnitellussa aikataulussa. Yhdysvallat päättää lähiviikkoina, kuinka suurella joukolla he aikovat jatkaa vuonna 2016 Afganistanissa.

Perussuomalaisten kolmannen varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen mukaan tuoreet kannatusmittaukset osoittavat, että puolueella "ei ole enää kovin montaa takkia käännettävänä." - Perussuomalaisten kannatuksesta on sulanut lähes kolmannes ja olemme pudonneet 10,7 prosentin kannatuslukemiin.