Julkaistu: 13.05.2005 08:27

Hotellit uusimpien huijausyritysten kohteena

Useat suomalaishotellit ovat joutuneet tänä keväänä kansainvälisten huijausliigojen kohteeksi.Keskusrikospoliisin mukaan hotellit ovat saaneet sähköpostiviestejä, joissa on varattu kokous- ja majoitustiloja. Samalla viesteissä on pyydetty hotellia hankkimaan kokouksen osanottajille matkapuhelimia ja kannettavia tietokoneita.

- Ensimmäistä kertaa kuulen asiasta. Meillä ei näitä tapauksia ole ilmennyt, Sokos Hotel Vaakunan hotellipäällikkö Jouni Kämäri sanoo.

Kämärin mukaan he törmäsivät muutama vuosi sitten toisenlaiseen ongelmaan.

- Yksityisiltä venäläismatkaajilta tuli pitkäaikaisia hotellivarauksia, jotta he olisivat saaneet paikallisilta viranomaisilta matkustus- ja viisumiluvat. Matkaajat eivät kuitenkaan koskaan saapuneet hotelliin.

Kämäri kertoo, että nykyisin tämänkaltaisiin pyyntöihin ei enää reagoida, ellei matkaa ole tilattu matkatoimiston kautta.

Rantasipi-ketjun aluejohtaja Kari Viitamäki sanoo, ettei tällainen sähköpostihuijaus ole edes teoriassa mahdollista, koska Rantasipi-hotelleissa tarkistetaan asiakkaiden luottokorttitiedot.

Kymmeniä petosyrityksiä

Keskusrikospoliisin tiedossa on tällä hetkellä useita kymmeniä sähköpostin kautta tehtyjä kokousvarauksia, joissa pyydetään toimittamaan osanottajille myös matkapuhelimet ja kannettavat tietokoneet. Poliisi sai tiedon ensimmäisistä huijauksista huhtikuun lopulla.

Joissakin tapauksissa huijaus on ollut lähellä onnistumista ja hotelli on jo ehtinyt hankkia pyydetyt tuotteet, ennen kuin petoskuvio on paljastunut.

- Yhdessä tapauksessa huijari pyysi toimittamaan kokoukseen tilatut matkapuhelimet ranskalaiseen postiosoitteeseen jo ennen tilaisuutta, rikostarkastaja Jyrki Rostiala kertoo.

Rostialan mukaan viestejä on tullut hotelleille useilla eri nimillä. Useat sähköpostit on lähetetty Ranskasta, mutta niitä on tullut myös muun muassa Kanadasta ja eräistä Afrikan maista.

- Tavarat ja muut palvelut on luvattu maksaa luottokorteilla, joista on lähetetty hotelleille kopiot faksilla. Luottokorttiyhtiöille tehdyissä tarkistuksissa ne ovat osoittautuneet anastetuiksi, Rostiala sanoo.
Merivoimien mukaan varmuudella ei voi sanoa, että kyseessä oli sukellusvene. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Merivoimat on kertonut tiedotustilaisuudessa Helsingin edustalla havaitusta vedenalaisesta kohteesta. Merivoimien mukaan varmuudella ei voi sanoa, että kyseessä oli sukellusvene. Etsintöjä on tehty pinta-aluksilla, ja havaintojen perusteella annettiin myös varoitus kolmella käsisyvyyspommilla.

Rajavartiolaitoksen vartioalus Turva partiossa Eestiluodon edustalla Sipoon vesialueella Suomenlahdellla tänään. LEHTIKUVA / Mikko Stig

Venäjän hallituksen lehti pilkkaa puolustusministeri Carl Haglundia (r.) uutisoidessaan Helsingin vedenalaisista etsinnöistä. - Suomen puolustusministeri havaitsi venäläisen sukellusveneen Helsingin vieressä, Rossijskaja Gazeta otsikoi nettiuutisensa.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist, puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Allan Widman vastasivat tiistaina Ruotsin parlamentissa kansanedustajien kysymyksiin Ruotsin armeijan vahvistamisesta, kun tieto Suomen sukellusvenejahdista levisi julkisuute