Julkaistu: 19.08.2004 08:03

Norovirus onnistuttiin torjumaan Riihimäellä

Riihimäellä on löydetty kaksi viikkoa sitten vatsaoireista kärsineiden ulostenäytteistä kaliki- eli norovirusta. Vatsatautia, ripulia ja kuumeilua aiheuttavaa virusta on toistaiseksi löytynyt kolmesta näytteestä, kun näytteitä otettiin kaikkiaan 36:lta terveyskeskukseen tulleelta potilaalta.

- Virukset tai bakteerit eivät aiheuttaneet missään vaiheessa kaupungissa laajaa vatsaepidemiaa eikä vatsatautiepidemiasta ole nytkään merkkejä, sanoo johtava ylilääkäri Päivi Ahonen Riihimäen terveyskeskuksesta.

Virusnäytteiden tutkiminen ulostenäytteistä on hidasta, joten tulokset antavat tietoa parin viikon takaisesta tilanteesta. Samaan aikaan otetuista raakavesi- ja verkostovesinäytteistä ei ole löytynyt viruksia.

- Jos talousveteen olisi päässyt norovirusta, Riihimäellä olisi ollut kulovalkean tavoin leviävä epidemia heti tulvan jälkeen. Norovirus tarttuu paitsi veden välityksellä myös pisara- ja kosketustartuntana hyvin herkästi.
Sen itämisaikakin on puolesta vuorokaudesta kahteen vuorokauteen, sanoo terveysvalvonnan johtaja Pirkko Sukula Riihimäen terveyskeskuksesta.

Terveysvalvonta pyrkii kartoittamaan virustilannetta nyt myös tutkimalla jätevedet. Sairastunut henkilö erittää viruksia ulosteissaan vielä noin viikon ajan oireilun loputtua. Ensimmäisistä jätevesistä otetuista virusnäytteistä odotetaan tuloksia maanantaihin mennessä. Samaan aikaan tutkittavana on myös Herajoen pohjavesialueen tarkkailuputkista otettuja vesinäytteistä, joista haetaan e-kolibakteeria.

- Yritämme saada kuvaa siitä, kuinka laajasti pohjavesi on saastunut. Nyt näyttää siltä, että bakteerien lähde on lähellä Herajoen pohjavesikaivoja.

Ensi maanantaina terveysviranomaiset pohtivat jälleen uusien tulosten valossa voidaanko vesijohtoveden keittokehotus purkaa kaupungissa.

Puhdasta vettä saadaan Riihimäellä pohjoisen kaupunginosan
vesiposteista, joiden vesi on peräisin Piirivuoren vedenottamon puhtaista pohjavesikaivoista.
                                 Kuva:

Tornion Kivirannalla on seurattu jo jonkin aikaa erikoista otusta: väritykseltään marsua muistuttavaa oravaa. Sillä on harmaan talviturkkinsa päällä valkoiset liivit ja myös häntä on valkoinen.

Saarnaajasankari, helluntailainen mies, ajoi henkilöautolla päin kuorma-autoa. Hän oli päätynyt tekemään itsemurhan monien vaiheiden jälkeen.Kuorma-auton kuljettaja väisti niin paljon kuin kykeni.