Julkaistu: 19.08.2004 08:03

Norovirus onnistuttiin torjumaan Riihimäellä

Riihimäellä on löydetty kaksi viikkoa sitten vatsaoireista kärsineiden ulostenäytteistä kaliki- eli norovirusta. Vatsatautia, ripulia ja kuumeilua aiheuttavaa virusta on toistaiseksi löytynyt kolmesta näytteestä, kun näytteitä otettiin kaikkiaan 36:lta terveyskeskukseen tulleelta potilaalta.

- Virukset tai bakteerit eivät aiheuttaneet missään vaiheessa kaupungissa laajaa vatsaepidemiaa eikä vatsatautiepidemiasta ole nytkään merkkejä, sanoo johtava ylilääkäri Päivi Ahonen Riihimäen terveyskeskuksesta.

Virusnäytteiden tutkiminen ulostenäytteistä on hidasta, joten tulokset antavat tietoa parin viikon takaisesta tilanteesta. Samaan aikaan otetuista raakavesi- ja verkostovesinäytteistä ei ole löytynyt viruksia.

- Jos talousveteen olisi päässyt norovirusta, Riihimäellä olisi ollut kulovalkean tavoin leviävä epidemia heti tulvan jälkeen. Norovirus tarttuu paitsi veden välityksellä myös pisara- ja kosketustartuntana hyvin herkästi.
Sen itämisaikakin on puolesta vuorokaudesta kahteen vuorokauteen, sanoo terveysvalvonnan johtaja Pirkko Sukula Riihimäen terveyskeskuksesta.

Terveysvalvonta pyrkii kartoittamaan virustilannetta nyt myös tutkimalla jätevedet. Sairastunut henkilö erittää viruksia ulosteissaan vielä noin viikon ajan oireilun loputtua. Ensimmäisistä jätevesistä otetuista virusnäytteistä odotetaan tuloksia maanantaihin mennessä. Samaan aikaan tutkittavana on myös Herajoen pohjavesialueen tarkkailuputkista otettuja vesinäytteistä, joista haetaan e-kolibakteeria.

- Yritämme saada kuvaa siitä, kuinka laajasti pohjavesi on saastunut. Nyt näyttää siltä, että bakteerien lähde on lähellä Herajoen pohjavesikaivoja.

Ensi maanantaina terveysviranomaiset pohtivat jälleen uusien tulosten valossa voidaanko vesijohtoveden keittokehotus purkaa kaupungissa.

Puhdasta vettä saadaan Riihimäellä pohjoisen kaupunginosan
vesiposteista, joiden vesi on peräisin Piirivuoren vedenottamon puhtaista pohjavesikaivoista.

Suomalaiset haluaisivat kiristää irakilaisille myönnettävien turvapaikkojen kriteerejä, käy ilmi MTV Uutisten kyselystä. Kyselyn mukaan yhteensä 87 prosenttia vastaajista ajattelee, että irakilaisten turvapaikan myöntämisen kriteereitä pitäisi kiristää.

Sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmä esittää yhteensä 743 miljoonan euron menolisäystä valtion talousarvioon. Suurimmat yksittäiset lisäykset kohdistuisivat työvoimapolitiikkaan, koulutukseen, väyläverkon kehittämiseen ja kehitysyhteistyöhön. SDP satsaisi myös harmaan talouden torjuntaan.

Teinitytön Tampereella vuonna 1995 murhannut mies pääsee vapaalle jalalle ensi syksynä, päätti korkein oikeus. Mies on tuomittu elinkautiseen vankeuteen murhan lisäksi seksuaalirikoksista. Helsingin hovioikeus katsoi jo aiemmin, että mies voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen syyskuussa 2016.

Kuva: Joel Maisalmi

 Perussuomalaisten piirien puheenjohtajat eivät ole yllättyneitä puolueen kannatuksen laskusta. Pirkanmaan piirin puheenjohtaja Mikko Nurmo moittii hallituksen linjaa kenttäväestä ja äänestäjistä vieraantuneeksi. – Hallitus toteuttaa täysin EK:n ohjelmaa ja menee kokoomuksen sanelun mukaan.