Julkaistu: 13.09.2012 16:16
-
Päivitetty: 13.09.2012 20:16

Lähes joka toinen haluaa näpäyttää kuntavaaleissa

Suomalaisista kaksi viidestä menee kuntavaaleissa äänestämään siksi, että haluaa antaa näpäytyksen nykyiselle menolle. Äänestämisellään haluavat protestoida etenkin keski-ikäiset, heikosti koulutetut ja perussuomalaisten kannattajat, selviää TNS Gallupin tekemästä puoluebarometrista.

Äänestysvarmuus näyttäisi lokakuun lopussa järjestettävissä vaaleissa olevan suurempi kuin neljä vuotta sitten. Nyt 64 prosenttia äänestysikäisistä sanoo, että aikoo varmasti äänestää kuntavaaleissa.

Keskustan äänestäjät tekevät yleisimmin äänestyspäätöksen paikallisten asioiden ja päättäjien innoittamana. Sen sijaan perussuomalaisten tukijoissa on eniten niitä, joiden päätöksiin vaikuttavat valtakunnalliset kysymykset.

TNS Gallup teki tutkimuksen tämän kuun alussa. Vastaajia oli lähes tuhat ja virhemarginaali noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Sipilä kohtasi tiedotusvälineet Smolnaan saapuessaan. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Suomalaisilla on edessään kipeitä heikennyksiä palveluihin ja sosiaalietuuksiin. Tämä ainakin on varmaa, kun hallitus esittelee keskiviikkona ohjelmansa seuraavalle neljälle vuodelle. Hallitusmuodostaja Juha Sipilä (kesk.) kertoi hallitusohjelman valmistumisesta Twitterissä.

Riku Aallon mukaan tulevan hallituksen ei pidä sysätä palkansaajille kaikkea vastuuta. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Tulevan hallituksen ei pidä sysätä palkansaajille kaikkea vastuuta Suomen tulevaisuudesta, sanoo Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto. Hän varoittaa, että tällainen ajattelu saa ay-liikkeestä kovan vastustajan. Hän ei kuitenkaan halua tuomita hallitusta ennen kuin nähdään sen aikeet.