Julkaistu: 08.04.2015 15:44
-
Päivitetty: 08.04.2015 19:10

Järjestäytynyt rikollisuus tahkoaa EU:ssa yli sadan miljardin liikevaihdon

 • Seitsemän EU-maan yhteisen tutkimuksen laadinnassa oli mukana myös Suomen Poliisiammattikorkeakoulu. Kuva Tampereelta. Kuva: Lehtikuva / Aleksi Tuomola
  Seitsemän EU-maan yhteisen tutkimuksen laadinnassa oli mukana myös Suomen Poliisiammattikorkeakoulu. Kuva Tampereelta. Kuva: Lehtikuva / Aleksi Tuomola

Järjestäytyneen rikollisuuden toiminnassa liikkuu vuosittain rahaa EU-alueella noin 110 miljardia euroa, kertoo tuore eurooppalaistutkimus.

Yleisimmät rahantekotavat ovat huumekauppa, petokset ja omaisuusrikokset. Summa vastaa noin prosenttia koko EU-alueen bruttokansantuotteesta.

Seitsemän EU-maan yhteistutkimuksen laadinnassa oli mukana Suomen Poliisiammattikorkeakoulu.

Erikoistutkija Jarmo Houtsonen Poliisiammattikorkeakoulusta muistuttaa, että järjestäytyneet rikollisryhmät sijoittavat laittomasti hankittua rahaa myös täysin lailliseen liiketoimintaan. Tavallinenkin ihminen voi siis tietämättään rahoittaa rikollisuutta.

Raportin mukaan Suomessa tuottoisimmat järjestäytyneen rikollisuuden alat ovat huumeiden salakuljetus ja petokset, etenkin veronkierto ja pimeän työvoiman käyttö.

                                 Kuva:

Tornion Kivirannalla on seurattu jo jonkin aikaa erikoista otusta: väritykseltään marsua muistuttavaa oravaa. Sillä on harmaan talviturkkinsa päällä valkoiset liivit ja myös häntä on valkoinen.

Saarnaajasankari, helluntailainen mies, ajoi henkilöautolla päin kuorma-autoa. Hän oli päätynyt tekemään itsemurhan monien vaiheiden jälkeen.Kuorma-auton kuljettaja väisti niin paljon kuin kykeni.