Julkaistu: 20.04.2015 18:04

Sipilä hakee luottamusta hallituspohjan pääomaksi

 • Hallituksen muodostamisessa keskeisintä on Juha Sipilän mukaan luottamus, ohjelma ja vaalien tulos. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
  Hallituksen muodostamisessa keskeisintä on Juha Sipilän mukaan luottamus, ohjelma ja vaalien tulos. Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Hallituspalapeliä kokoamaan lähtevä keskustajohtaja Juha Sipilä pitää pohjaratkaisun vielä auki.

Sipilä kertoi maanantaina vaalitulosta yön yli sulateltuaan olleensa yhteydessä kaikkiin puoluejohtajiin.

- Kaikki ovat lähteneet avoimin mielin, kukaan ei ole sanonut, ettei kiinnosta, Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessaan keskustan puoluetoimistolla.

Hallituksen muodostamisessa keskeisintä on Sipilän mukaan ensimmäisenä luottamus, sitten ohjelma ja vasta sitten vaalien tulos. Hän sanoi, että kaikki puolueet ovat vielä lähtökohtaisesti samalla viivalla hallitukseen.

- Tässä on useitakin vaihtoehtoja, eli emme ole yhden vaihtoehdon varassa.

Vaikka Sipilä ei asiaa suoraan sano, vaalitulos viittaa melko vahvasti keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostamaan perusporvarirunkoon, jolla on eduskunnassa 124 kansanedustajaa. RKP:n mahdollinen lisääminen tanakoittaisi parlamentaarista selkänojaa vielä kymmenellä edustajalla.

Sipilän mukaan keskustan tavoitteena on yhä, että tulevassa hallituksessa olisi vain 12 ministeriä.

Sipilä odottaa, että hallituspohja on tiedossa vapun jälkeen.

Ensimmäiset keskustelut käydään Sipilän mukaan heti tiistaina. Keskusta lähettää kysymyslistansa puolueille ensi viikon tiistaina tai keskiviikkona.

Kansainvälinen lehdistö kysyi Sipilältä, miten hän arvioi Suomen julkikuvan muuttuvan, jos perussuomalaiset nousee hallitukseen. Sipilä kertoi, ettei hän näe tässä mitään ongelmaa ja kertoi luottavansa henkilökohtaisesti puolueen johtajaan Timo Soiniin.

- Tämä on Suomi ja teemme omat päätöksemme täällä, Sipilä vastasi englanniksi.

Stubb ei spekuloi

Väistyvä pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kieltäytyi maanantaina kaikenlaisesta spekuloinnista hallituspohjalla. Stubbin mukaan kokoomuksella ei ole kynnyskysymyksiä.

- Ohjelma ratkaisee. Suomi vaikeassa jamassa, ja meidän täytyy laittaa Suomi kaiken edelle. Pitää löytää yhteinen sävel ja luottamus, millä tavalla saadaan lisää työpaikkoja ja kasvua tähän maahan, Stubb sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Stubb peräänkuulutti seuraavalta hallitukselta joukkuehenkeä.

- Suomalaiset haluavat tällä hetkellä päättäväisiä päätöksiä. Pitää löytyä sellainen yhdistelmä puolueita ja puoluejohtajia, jotka pystyvät yhdessä tekemään seuraavat neljä vuotta vaikeita ja pitkälle meneviä päätöksiä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi haluavansa katsoa rauhassa Sipilän yhteydenoton ennen kuin puhuu paikasta hallituksessa tai oppositiossa. Rinteen mukaan olisi kuitenkin hankalaa nähdä kokoomus ja SDP samassa hallituksessa viime kuukausien yhteistyön perusteella.

- En tiedä, oliko sen sanominen virhe, mutta se on totuus, Rinne sanoo.

Perussuomalaisten Timo Soini pysyi maanantaina poissa julkisuudesta. Hän vetosi muihin kiireisiin ja viestitti STT:lle lyhyesti tekstiviestillä olevansa käytettävissä tiistaina.

                                 Kuva:

Tornion Kivirannalla on seurattu jo jonkin aikaa erikoista otusta: väritykseltään marsua muistuttavaa oravaa. Sillä on harmaan talviturkkinsa päällä valkoiset liivit ja myös häntä on valkoinen.

Saarnaajasankari, helluntailainen mies, ajoi henkilöautolla päin kuorma-autoa. Hän oli päätynyt tekemään itsemurhan monien vaiheiden jälkeen.Kuorma-auton kuljettaja väisti niin paljon kuin kykeni.