Julkaistu: 26.08.2004 08:15

VPU Pukutehdas irtisanoi kaikki sata työntekijäänsä

VPU Pukutehdas irtisanoi keskiviikkona kaikki sata työntekijäänsä. Irtisanomiset astuvat voimaan sitä mukaa, kun kunkin työntekijän irtisanomisaika päättyy.

Tuotanto Hämeenlinnan tehtaalla jatkuu toistaiseksi. Myös myymälät ovat toistaiseksi entiseen tapaan avoinna. Hämeenlinnassa pisimmät irtisanomisajat ovat kuusi kuukautta.

VPU Pukutehtaan Hämeenlinnan tehtaalla tuotanto jatkuu vielä jonkin aikaa.
VPU Pukutehtaan hallitus päätti keskiviikkona henkilöstön irtisanomisesta. Yrityksen ja henkilöstön yt-neuvottelut päättyivät maanantaina.

Yhtiön johto ilmoitti irtisanomisista lyhyellä tiedotteella. Yhtiö kertoo, että neuvottelujen aikana etsittiin vaihtoehtoja, joilla voitaisiin varmistaa vapaa-ajanvaatteiden Boreus-tuotemerkin ja virkapukuliiketoimintojen tulevaisuus. Myymäläverkolle ja yksittäisille myymälöille on etsitty uusia omistajia. Keskustelut ovat toistaiseksi tuloksettomia.

- Kaikki kymmenen myymälää eivät toimi irtisanomisaikojen loppuun saakka. toimitusjohtaja Ralf Wolin sanoo.

VPU Pukutehdas Oy on vuosikausia tuottanut tappiota. Yhtiö perustettiin vasta vuonna 1995. Sitä ennen tehdas toimi Valtion pukutehtaana osana puolustusministeriötä.

- Yritys olisi tarvinnut uutta pääomaa kohtuullisen nopeasti jatkaakseen toimintaansa, Wolin sanoo.

Wolin ei toimitusjohtajana halua sanoa mitään mielipidettä uuden pääoman maksamisesta yhtiöön. Hänen mukaansa pääoman lisääminen on puhtaasti omistajan asia.

VPU Pukutehtaan omistaa puolustusministeriö, mutta yhtiön hallituksessa ei ole ministeriön väkeä. Yhtiön hallituksen puheenjohtajana on Elannon entinen toimitusjohtaja Arto Isto. Muina hallituksen jäseninä ovat Pirkko Juntti, Pekka Timonen ja Irma Laurila.

Timonen on kauppa- ja teollisuusministeriö omistajapolitiikan yksikön virkamies. Laurila on eläkkeelle siirtynyt työntekijöiden entinen pääluottamusmies.

"Ei yllätys, mutta kova pettymys"

Valtion pukutehtaan irtisanotut työntekijät astuivat keskiviikkona haikein mielin ulos tehtaasta. Työt jatkuvat vielä puoli vuotta, mutta sen jälkeen monella on edessä tyhjää.

Toimihenkilöiden pääluottamusmies Maria Hautamäki kertoo tunnelman olevan varsin haikea.

- Eihän tämä enää mikään yllätys ollut, kun asiasta on puhuttu pitkään. Mutta pettymys oli kova, kun kuulimme, että kaikki työntekijät sanotaan irti, Hautamäki huokaa.

Myös tuotantopuolen pääluottamusmies Aino Keränen kertoo lopputuloksen olleen hyvin ikävä uutinen.

- Jotain tällaista osasimme pelätä, mutta koko tuotannon lopettaminen oli aika yllätys.

- Suurin osa työntekijöistä on palvellut vuosikymmenien ajan. Ikääntyneellä väellä on hankaluuksia löytää uusia töitä, Keränen huomauttaa.

Hämeenlinnassa irtisanotuista noin kuudestakymmenestä työntekijästä kymmenen pääsee suoraan eläkeputkeen.

- Muiden on käveltävä työvoimatoimiston tiskille. Hämeenlinnassa tämän alan töitä tuskin löytyy, ainakaan teollisuustuotannosta, Keränen sanoo.

Työt tehdään loppuun asti

Jo 33 vuotta Valtion pukutehtaalla työskennellyt Tarja Kuusinen sanoo olevansa jokseenkin turtana tilanteesta.

- Ei oikein pysty nyt ajattelemaan tai sanomaan mitään. Ei tästä kokonaan voi masentuakaan, työt on tehtävä loppuun asti, Kuusinen miettii.

- Päivä kerrallaan täytyy jatkaa elämää. Mitään uutta työpaikkaa en ole vielä ehtinyt ajattelemaan.

Pääluottamusmiehet löytävät pettymyksen keskellä jotain hyvääkin.

- Toisaalta tunnelma oli tänään jopa helpottunut, ainakin aluksi. Tätä asiaa on niin pitkään junnattu, että oli hyvä saada selvä päätös, Maria Hautamäki toteaa.

- Mitään erityisen voimakkaita tunteenpurkauksia ei tehtaalla näkynyt, kun tieto tuli. Kaikki osasivat jo pelätä tätä pitkään.

Tappiot söivät pääoman

Kun Valtion pukutehdas yhtiöitettiin VPU Pukutehdas Oy:ksi vuonna 1995, uusi yritys pääsi aloittamaan liiketoiminnan taloudellisesti puhtaalta pöydältä. Vajaassa kymmenessä vuodessa tappiot ovat syöneet yhtiön pääomat. Velkataakkakin on ryhtynyt painamaan.

VPU Pukutehdas on viimeiset neljä vuotta tuottanut liiketappiota eli liiketoiminnan kulut ovat olleet liikevaihtoa suuremmat. Korkomenot ovat vain pahentaneet tappiota.

VPU:n liikevaihto oli vielä vuonna 2000 8,5 miljoonaa euroa. Liikevaihto painui viime vuonna 7,4 miljoonaan euroon. Vaikka henkilöstöä ja liikevaihtoa on saneerattu yhä pienemmäksi, tappioista ei ole päästy eroon. Tilikauden tappio oli 1,2 miljoonaa vuonna 2000. Vuonna 2002 tappio painettiin jo 0,4 miljoonaan euroon, mutta viime vuonna tappiot taas paisuivat 0,8 miljoonaan.

Tappiot ovat syöneet yrityksen oman pääoman neljässä vuodessa 5:stä 3,34 miljoonaan euroon. Velkaa on jo 3,76 miljoonaa euroa.
Jatkaakseen toimintaa yritys olisi pian tarvinnut lisää pääomaa.

Puolustusministeriön toimintakertomus ei lupaa hyvää yhtiölle täksi vuodeksi. Odotukset virkavaatteiden myynnistä ovat edellisvuotta huonommat. Kun niiden osuus yrityksen myynnistä on edelleen 60 prosenttia, liikevaihto edelleen laskee jälleen tänä vuonna.