Julkaistu: 14.03.2013 13:30
-
Päivitetty: 14.03.2013 14:31

Suomen Pankki: Maailmantalouden kasvu jatkuu hitaana

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen toivoo, että maan hallitus pitää kiinni tavoitteestaan taittaa valtion velkaantumiskehitys, vaikka talouden näkymät ovat heikentyneet.

- Se pitäisi luottamuksen yllä Suomeen maana, joka pitää sanansa. Varmasti pitkän tähtäimen edut olisivat haittoja suuremmat, koska Suomen rahoituskustannukset pysyisivät paremmalla tolalla moniin muihin maihin verrattuna, Liikanen sanoo.

Suomen Pankki julkisti tänään ennusteen, jonka mukaan maailmantalous kasvaa tänä vuonna vain hitaasti. Ennuste on synkistynyt varsinkin E20-alueella, johon kuuluvat euromaat, Ruotsi, Tanska ja Britannia. Pankin arvio on, että alueen talous supistuu tänä vuonna noin 0,5 prosenttia.

Suomen talouskasvusta pankki ei antanut uutta ennustetta. Liikasen mukaan se olisi kuitenkin heikompi kuin joulukuussa, jolloin vuoden 2013 kasvuksi ennakoitiin 0,4 prosenttia.

- Se tarkoittaa, että myös julkisen talouden sopeutustarve on suurempi kuin silloin luulimme, hän sanoi.

Joulukuussa Suomen Pankki arvioi, että valtion lisäsäästöjen tarve vuosina 2014 ja 2015 olisi ollut noin miljardi euroa.

Verohallinto kehottaa kansalaisia ilmoittamaan uuden tai muuttuneen pankkitilinsä numeron, jotta veronpalautus voidaan maksaa ajallaan 3. joulukuuta. Verottajan on tiedettävä pankkitilin numero viimeistään perjantaina. Tilitiedot puuttuvat edelleen yli 100 000 ihmiseltä, joista suuri osa on nuoria.

Jyri Häkämies. Kuva: Markku Tanni

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää SAK:n toimia vastuuttomina.SAK uhkasi eilen, että jos Posti käyttää vuokratyöntekijöitä PAU:n työnseisauksessa torstaina, se keskeyttää yhteiskuntasopimusneuvottelut.– Uhkaus keskeyttää työmarkkinaneuvottelut ja käyttää tukilakkoasetta