Julkaistu: 14.03.2013 13:30
-
Päivitetty: 14.03.2013 14:31

Suomen Pankki: Maailmantalouden kasvu jatkuu hitaana

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen toivoo, että maan hallitus pitää kiinni tavoitteestaan taittaa valtion velkaantumiskehitys, vaikka talouden näkymät ovat heikentyneet.

- Se pitäisi luottamuksen yllä Suomeen maana, joka pitää sanansa. Varmasti pitkän tähtäimen edut olisivat haittoja suuremmat, koska Suomen rahoituskustannukset pysyisivät paremmalla tolalla moniin muihin maihin verrattuna, Liikanen sanoo.

Suomen Pankki julkisti tänään ennusteen, jonka mukaan maailmantalous kasvaa tänä vuonna vain hitaasti. Ennuste on synkistynyt varsinkin E20-alueella, johon kuuluvat euromaat, Ruotsi, Tanska ja Britannia. Pankin arvio on, että alueen talous supistuu tänä vuonna noin 0,5 prosenttia.

Suomen talouskasvusta pankki ei antanut uutta ennustetta. Liikasen mukaan se olisi kuitenkin heikompi kuin joulukuussa, jolloin vuoden 2013 kasvuksi ennakoitiin 0,4 prosenttia.

- Se tarkoittaa, että myös julkisen talouden sopeutustarve on suurempi kuin silloin luulimme, hän sanoi.

Joulukuussa Suomen Pankki arvioi, että valtion lisäsäästöjen tarve vuosina 2014 ja 2015 olisi ollut noin miljardi euroa.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras antaa ymmärtää eroavansa, jos kreikkalaiset hyväksyvät ensi sunnuntain kansanäänestyksessä lainaohjelman ehdot. Tsipras sanoi, että hän aikoo kunnioittaa kansanäänestyksen tulosta, mutta ei ryhdy jatkamaan "nöyryytettynä pääministerinä".

Britannian lähtö EU:sta olisi tuhoisa saarivaltion finanssialalle, varoittaa Lontoon Cityn yritysten etujärjestö. Ero EU:sta voisi muun muassa ajaa yrityksiä pois Britanniasta. TheCityUK myös kehottaa järjestämään mahdollisimman pikaisesti kansanäänestyksen Britannian EU-jäsenyydestä.