Julkaistu: 11.01.2017 12:21
-
Päivitetty: 11.01.2017 12:51

Koeostot laivoilla paljastivat: Laivayhtiöt myyvät nuuskaa yli rajoitusten

  • Arkistokuva
    Arkistokuva

Ruotsinlaivoilla on mahdollista ostaa nuuskaa enemmän kuin uusi tupakkalaki sallii, ilmeni Syöpäjärjestöjen keskiviikkona julkaisemassa selvityksessä. Järjestöt tekivät koeostoja neljällä eri laivalla viime syyskuussa. Laivat olivat Suomen lipun alla liikennöivät Viking Linen Amorella- ja Gabriella-risteilijät, Silja Linen Silja Serenade sekä Ruotsin lipun alla kulkeva Silja Linen Galaxy.

Koeostaja oli saanut ostettua 2 000–2 500 grammaa nuuskaa, vaikka uuden lain mukaan sallittu painorajoitus on 1 000 grammaa. Myöskään maihinnousukorttia ei koeostotilanteissa kysytty.

Viime vuoden elokuussa tupakkalaki muuttui nuuskan osalta siten, että maahantuonnin sallittu painorajoitus laski 1 500 grammasta 1 000 grammaan. Aiemmin laissa oli myös 30 purkin rajoitus, mutta uudesta laista tämä poistettiin.

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkärin Eeva Ollilan mukaan laivayhtiöt ovat parantaneet tiedotusta uusista säädöksistä, mutta eivät kontrolloi niiden noudattamista. Laivayhtiöt myös hyödyntävät rasiarajoituksen poistumista markkinoinnissa, Ollila sanoo.

– Laivayhtiöiden tiedotuksessa nuuskasäädöksistä neuvotaan, miten voit kikkailla määrien ja nuuskan vahvuuksien kanssa.

Syöpäjärjestöt on myös huolissaan entistä vahvemmasta nuuskasta, ja järjestöjen mukaan nuuskan nikotiinimäärälle tulisikin asettaa yläraja. Lisäksi järjestöt vaativat haju- ja makunuuskien kieltämistä, sillä niiden mielestä ne on suunnattu nuorten huokutteluun.

– Nuuskan tuotantoa ja markkinointia on alettu suunnata myös tytöille, ja esimerkiksi netissä mainostetaan "Chick snusia". Pitää varoa, ettei se siirry myös tyttöjen tuotteeksi.

Neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että nuuskan käyttö kasvaa edelleen pojilla. Etenkin joukkueurheilijoilla on tapana käyttää nuuskaa, Paavola sanoo.

Helsingin huumepoliisi aloitti Jari Aarnion viimeisenä päällikkövuonna poikkeuksellisen määrän tutkintoja törkeistä huumerikoksista, käy ilmi STT:n selvityksestä. Selvitettyjen juttujen määrissä ei näy vastaavaa poikkeamaa koko vuosikymmenellä.

Los Angelesissa 89. kertaa järjestettävä gaala alkoi laulaja Justin Timberlaken esityksellä.  Kuva: EPA

Oscar-gaalassa huomion varasti kiusallinen virhe. Parhaaksi elokuvaksi julistettiin aluksi virheellisesti La La Land. Oikea voittaja on Moonlight. BBC:n mukaan vaikuttaa siltä, että voittajan julistaneelle Warren Beattylle annettiin ensin vahingossa väärä kirjekuori.

Pikaluistelija Mika Poutala sijoittui viidenneksi sprinttereiden MM-kisoissa Calgaryssa.  Kuva: EPA

Pikaluistelija Mika Poutala sijoittui viidenneksi sprinttereiden MM-kisoissa Calgaryssa. Mitali jäi Poutalalta 33 sadasosan päähän 500 metrin ajoiksi muutettuna. Viimeisellä matkalla 1000 metrillä Poutala luisteli 1.07,97 ollen matkan kymmenes. Poutala kasasi kilpailusta yhteispisteet 136,635.