Julkaistu: 11.01.2017 16:08
-
Päivitetty: 11.01.2017 20:25

Trumpin sekavassa mediatilaisuudessa poukkoiltiin laidasta laitaan

Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin lehdistötilaisuus New Yorkissa oli sekava ja hyppi aiheesta toiseen. Hetkittäin tilaisuus meni päällekkäin huuteluksi, median syyttelyksi tai vastaamisesta kieltäytymiseen. Mediainfo oli ensimmäinen sitten kesän.

Asiakysymyksissä nousi esille muun muassa Trumpin jo vaalikampanjan aikana esillä pitämä muuri Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla. Tuleva presidentti vakuutti, että aikoo rakentaa lupaamansa muurin. Trumpin mukaan Meksiko korvaa muurin kustannukset Yhdysvalloille tavalla tai toisella.

Trump aikoo kiirehtiä muurin rakentamisen aloittamista ja sanoi, ettei halua odottaa vuotta tai puoltatoista vaan haluaa päästä rakentamaan. Hän myös sanoi, ettei syytä Meksikoa ja meksikolaisia rajaongelmasta.

Asiantuntijat ovat laajalti arvioineet muurihanketta ja sen maksatusta Meksikolla epärealistiseksi.

Trumpin mielestä on etu eikä rasite, jos Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää hänestä. Näin siksi, että maiden välisten suhteiden nykytila on Trumpin mukaan "kauhea".

Trump ei tosin pidä varmana, tuleeko toimeen Putinin kanssa tulevaisuudessa, mutta toivoo sitä.

Trump uskoo Venäjän olleen Yhdysvaltain presidentinvaalien aikaisen hakkeroinnin taustalla mutta totesi, että myös muut maat kohdistavat hakkerointiyrityksiä Yhdysvaltoihin.

Trump ei vastannut kysymykseen siitä, oliko hänellä tai hänen esikunnallaan ollut vaalikampanjan aikana yhteydenpitoa Venäjän kanssa.

Huomattava osa lehdistötilaisuudesta kului Trumpin verojuristin selostukseen uuden presidentin irrottautumisesta omien liiketoimiensa hoidosta.

Trump kertoo allekirjoittaneensa asiakirjat, joilla siirtää vastuun omista liiketoimistaan kokonaan pojilleen Don Jr:lle ja Ericille. Trump kertoo haluavansa välttää eturistiriidan presidenttiyden aikana, eikä sanomansa mukaan aio keskustella liiketoimien hoidosta poikiensa kanssa.

Trump kehui lehdistötilaisuudessaan autoteollisuuden päätöksiä investoida Yhdysvaltoihin ulkomaiden sijasta. Hän sanoi odottavansa, että muut yritykset muun muassa lääketeollisuudesta seuraavat perässä.

Seuraava presidentti otti kantaa tilaisuudessa myös presidentti Barack Obaman terveydenhuoltouudistukseen ja luonnehti sitä katastrofaaliseksi. Trumpin mukaan Obamacaren korvaavan järjestelmän esittelee hänen terveysministerinsä.

Lisäksi Trump ilmoitti, että aikoo nimittää korkeimman oikeuden tuomarin heti ensi töikseen kun on vannonut virkavalansa ensi viikon perjantaina. Hän kertoi, että on jo aloittanut ehdokkaiden haastattelut.

Kokeilu ruotsin kielen opiskelun vapaaehtoisuudesta on lykkäytymässä. Hanke ei Lännen Median mukaan ehtine käynnistyä elokuussa, jolloin peruskoulujen lukuvuosi alkaa. Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kerrotaan, että asia etenee ministerityöryhmän käsittelyyn vasta huhti-toukokuussa.

Australiassa selvitetään maan koillisosia eilen riepotelleen hirmumyrsky Debbien aiheuttamien tuhojen laajuutta. Toistaiseksi ei ole tiedossa, että kukaan olisi saanut surmansa myrskyn takia. Yhden ihmisen on kerrottu loukkaantuneen seinän romahdettua hänen päälleen.