Julkaistu: 20.03.2017 18:18
-
Päivitetty: 20.03.2017 21:04

Ilmailualan riidassa vihdoin sopu, työnseisaukset peruuntuvat

Ilmailualan riidassa on päästy vihdoin sopuun, kun Ilmailualan unioni IAU ja Palvelualojen työnantajat Palta ovat hyväksyneet sovintoehdotuksen. Asiasta kertoo valtakunnansovittelija Minna Helle valtakunnansovittelijan nettisivulla.

Aiemmin ilmoitetut työnseisaukset loppuviikolle peruuntuvat. Ne olisivat haitanneet merkittävästi lentoliikennettä.

Alkuillasta annettu sovintoehdotus oli työriidan toinen. Ensimmäisen sovintoehdotuksen IAU hylkäsi viime viikolla. Sopu syntyi lähes 30 tunnin neuvottelujen jälkeen.

– Asetelmat ovat olleet hankalat suurten näkemyserojen ja kiistan periaatteellisuuden takia. Ratkaisun etsiminen osoittautui poikkeuksellisen vaikeaksi. Tilanteen laukeaminen on varmasti helpotus sekä osapuolille että kaikille, jotka kärsivät lakkojen seurauksista, Helle sanoo tiedotteessa.

Työriidan ytimessä on ollut kiista siitä, mitä ja kenen sopimaa työehtosopimusta Airpron maapalveluissa tulisi noudattaa: yrityskohtaista työehtosopimusta kuten tähän saakka vai lentoliikenteen palvelujen yleissitovaa sopimusta. Helteen mukaan pöydällä on ollut myös lukuisia muita asioita.

Pääkiista ratkaistiin lopulta kompromissina niin, että Helsinki-Vantaan ja Oulun lentoasemien maapalvelutyössä noudatetaan vuoden siirtymäajan jälkeen yleissitovaa sopimusta. Osapuolet sopivat myös kenttäkohtaisista paikallisista järjestelyistä. Muilla lentoasemilla noudatetaan edelleen Airpron yrityskohtaista sopimusta.

Hyväksytty sopimus on kolmen vuoden mittainen.

– Se rauhoittaa tilanteen Airprossa pitkäksi aikaa ja antaa osapuolille mahdollisuuden parantaa neuvottelusuhteitaan, Helle toteaa.

Arkistokuva. Joel Maisalmi / Lännen Media

Presidentti Sauli Niinistö kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan tänään tiedotustilaisuudessa. Tilaisuus alkaa Mäntyniemessä kello 14. Niinistö kertonee tilaisuudessa, haluaako hän jatkaa presidenttinä. Hän on kertonut ilmoittavansa asiasta loppukeväästä. Presidentinvaalit käydään tammikuussa.

Ilkka Alarotu/arkistokuva Kuva: Joel Maisalmi

Maailman johtaviin ruokakauppoihin kuuluvan Tescon tuotteita tuotteita tulee tänään Prismojen, S-markettien ja pääkaupunkiseudun Alepojen valikoimiin.Ensi vaiheessa tarjolla on 200 tuotteen valikoima brittiläisen Tescon kahdesta tuotesarjasta.

Vaalirahoituksessa on myös kyse ehdokkaan moraalista, toteaa rahoituslainsäädäntöä valmistellut ministeri Lauri Tarasti. Kuva: Joel Maisalmi

Valtaosa kuntavaalien vaalirahailmoituksensa jo jättäneistä on ilmoittanut kampanjansa rahoituksen jääneen alle 800 euron.Sunnuntaiaamupäivään mennessä kerättyjen vaalirahailmoitusten perusteella näin on ilmoittanut yli 8 100 kaikista runsaasta 10 200:sta ilmoituksen jättäneestä.

Poliisin saapumisaika kiireellisille hälytystehtäville vie pisimpään Itä-Suomessa, uutisoi Savon Sanomat. Poliisin tulo kiireellisille hälytystehtäville kesti Itä-Suomessa viime vuonna keskimäärin noin 20 minuuttia. Esimerkiksi Lapissa poliisi tulee paikalle keskimäärin 1,5 minuuttia nopeammin.