Teema


        
         Tässä kuvassa on nelihenkisen perheen sattumanvaraisena päivänä tuottama muovijäte. Korkit, kannet ja pullojen pumppuosat tulee irrottaa pakkauksista, sillä ne ovat usein eri muovilaatuja. Jos niitä ei erotella, osa muovista päätyy koneellisen lajittelun päätteeksi väärään ryhmään. 
        
        Kuva: Pekka Peura

Harvan suomalaisen taloyhtiön roskakatoksesta löytyy erillistä keräysastiaa muovijätteelle. Jokainen suomalainen kierrätti muovia runsaan kilon verran viime vuonna. Suurin osa kotitalouksien muoviroskasta päätyy yhä sekajätteeseen ja sieltä jätevoimaloihin.


        
         
        
        Kuva:

Tutkimusten perusteella osa ihmisistä on vuorokausityypiltään eli kronotyypiltään luonnostaan aamuvirkkuja ja osa iltavirkkuja. Mitä tarkoittaa aktigrafimittaus, psykologian tohtori ja Turun yliopiston dosentti Erkki Kronholm?– Aktigrafimittauksella voi määrittää henkilön vuorokausirytmin.


        
         Kuvien valinta voi olla yllättävän työlästä. Sisko Sammallahden valitsemat lapsuuskuvat skannaa ja käsittelee kirjaa varten graafikko. Hän myös taittaa teoksen painokuntoon.
        
        Kuva: Pekka Peura

Ensimmäiset muistot ovat välähdyksiä kolmevuotiaan elämästä. Niistä lähtee liikkeelle Sisko Sammallahden pian valmistuva nuoruusvuosien omaelämäkerta. Tarina päättyy ylioppilaskirjoituksiin valmistautumiseen. – Vein juuri käsikirjoituksen ja valokuvia graafikolle.