Kanta-Häme

 Arjen rytmiryhmistä vauhtia tulevaan

Hämeenlinnassa alkaa elo- ja syyskuun aikana reilut kymmenen uutta kuntouttavan työtoiminnan OVAT-ryhmää, joilla pyritään tarjoamaan yli 150 pitkäaikaistyöttömälle mielekästä tekemistä sekä edistämään heidän arjenhallintaa ja työllistymistä.

OVAT tulee sanoista osallistu, voimaannu, aktivoidu ja toimi. Eri yhdistysten ja toimijoiden järjestämissä ryhmissä on tarjolla muun muassa ATK-taitojen opetusta, liikuntaa, ruoka- ja taloustietoutta ja kodinhoitoa.

Toiminnanohjaaja Marianna Roine Kotilähiö ry:stä kertoo, että juuri ryhmämuotoinen toiminta on monen mieleen.

Ryhmistä nousee usein esiin ideoita kuntouttavan työtoiminnan kehittämiseen.

– Isompi väkimäärä myös tarjoaa osallistujille väylän jakaa tietoa, ja ryhmän tarjoama sosiaalinen puoli on tietysti monelle tärkeä.

Kaupungin kuntouttavassa työtoiminnassa oli viime vuonna mukana yli 300 ihmistä, ja toimintaan etsitään jatkuvasti lisää väkeä.

Osallistujien motiivit ovat erilaisia.

Sosiaalityöntekijä Arto Rouhiainen toteaa, että kynnys osallistumiseen pyritään pitämään matalana, oli motiivina sitten opiskelu- tai työpaikan saaminen tai pelkkä arjen helpottaminen.

– Jos henkilöllä on esimerkiksi velkaa tai muita taloushuolia, niin pyrkimys on, että täällä asia olisi helppo ottaa esille ja sitä kautta lähteä etsimään ratkaisuja.

Uusien OVAT-ryhmien ensimmäinen rekrytointitapahtuma järjestettiin hiljattain Katumalla Itäisessä lähiökeskuksessa.

Ryhmiin voivat ilmoittautua hämeenlinnalaiset, jotka ovat olleet vähintään 300 päivää työmarkkinatuella.

Mukana ollut Joonas Sipponen kertoi tähtäävänsä tulevaisuudessa sosiaali- ja terveysalan opintoihin.

Kuntouttavassa työtoiminnassa mies kertoi olleensa mukana jo joitain kuukausia. Toiminnasta Sipponen etsii motivaatiota, uusia haasteita sekä valmiuksia tulevalle uralle.

– Täällä olen huomannut, että sosiaaliala voisi olla oma juttuni. Esimerkiksi juuri kuntouttavan työtoiminnan parissa voisi joskus olla mielenkiintoista työskennellä. HÄSA

Päivän lehti

3.4.2020