Kanta-Häme

10 sentin ruisleipä sai sadat liikkeelle

Viljelijöiden myymät tuottajahintaiset ruisleivät ja perunat saivat sadat ihmiset jonottamaan keskiviikkona Hämeenlinnan kävelykatu Reskalla. Leipäjono kulki Reskan keskeltä aina pitkälle Sibeliuksenkadulle asti.

 

Kauppa ja teollisuus saavat liian suuren osan ruuan hinnasta ja suomalaiset viljelijät liian vähän, oli useimpien näkemys MTK:n järjestämässä protestitapahtumassa.
 
Kansa lähti liikkeelle sankoin joukoin. Tuottajahinnalla myytyä lihaa, leipää ja munia jonotettiin monen sadan hengen voimin. Pisimmillään 3-5 -rivinen jono ulottui Hämeenlinnan kävelykadun Reskan puolivälistä naapurikadulle korttelin puoliväliin.
 
Tuottajien ainoa toivo saada kunnon hinta on, että kuluttajat vaativat kaupoissa kotimaista lihaa, Sikatilan emäntä Rita Wegelius sanoo.
 
Hausjärveläinen viljanviljelijä Eero Teppola pitää hyvänä, että rukiin tuottajahinta on noussut, mutta huonona että kustannukset kuten koneet ja polttoaineet ovat kallistuneet vielä nopeammin.
 
Ostojonossa noin sadannen sijan paikkeilla seissyt hämeenlinnalainen Paulina Lamberg kertoi nähneensä netissä uutisen tempauksesta.
 
– Hyvä, että tällainen järjestetään, en aiemmin tiennyt mitä tuottajat saavat, hän sanoo.
 

 

Tuottajahinnoilla

Myyntihinnat ovat samoja kuin tuottajahinnat, jotka viljelijät itse saavat. Tuottajan osuus esimerkiksi ruisleivän hinnasta on 4,3 prosenttia, kun teollisuuden ja kaupan on 84,2 ja alv:n 11,5 prosenttia.

Viljelijät myivät ruisleipiä kymmenellä sentillä kappaleelta ja samalla hinnalla sai kilon perunoita. Porsaan palapaistia sai puolen kilon paketin 80 sentillä ja kananmunien hinta oli vähän päälle euron kilolta, eli tarkalleen 35 senttiä kuuden munan rasialta.

– Viljelijän osuus ruuan hinnasta jää mahdottoman pieneksi. Uskomme, että viestimme asiasta menee näin parhaiten perille, sanoo MTK Hämeen toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Kataja.

Katajan mukaan kampanja on suunnattu tuottajahintojen nostamiseksi, mutta samalla kuluttajia innostetaan suosimaan kotimaista tuotantoa.

– Kuluttaja vaikuttaa valinnoillaan siihen, mitä kauppojen hyllyistä löytyy.

Ruokaa olivat myymässä hämäläiset viljelijät. Puhtaasti lähiruokaa valikoimissa ei ollut, vaan tuotteet oli koottu eri puolilta maata. Muun muassa leipä oli päijäthämäläistä alkuperää. (HäSa)

Päivän lehti

6.4.2020