Kanta-Häme Hämeenlinna

11-vuotias Ilta Kiemunki sai idean, kirjoitti mielipidekirjoituksen lehteen ja lopulta aiheesta kysyttiin radiossa Tarja Haloselta – "Se on aika mahtavaa"

Ilta Kiemunki aikoo kirjoittaa mielipiteitä jatkossakin, kunhan löytää vain tarpeeksi painavia aiheita. Kuva: Sara Aaltio

11-vuotiaan hämeenlinnalaisen Ilta Kiemungin heinäkuussa julkaistu mielipidekirjoitus Hämeen Sanomissa sai valtakunnallista julkisuutta, kun se noteerattiin Ylen Politiikkaradiossa Tarja Halosen haastattelun yhteydessä.

Kiemunki itse kuuli asiasta torstaina aamulla.

– Se on aika mahtavaa, hän sanoo.

Olisitko kirjoittaessasi uskonut, että tekstiisi ottaa kantaa Tarja Halonen?

– En olisi uskonut.

 

Kiemunki kirjoitti siitä, että maailmasta puuttuvat naisdiktaattorit.

– Luin jossain vaiheessa Hämeen Sanomia ja olimme isän kanssa parvekkeella, kun tuli sellainen ajatus, että hetkinen, en muista kuulleeni naishallitsijoista, jotka olisivat olleet diktaattoreita. Aikanaan olivat Katariina Suuri ja Viktoria, mutta en ainakaan ole kuullut naisdiktaattoreista, mutta tiedän vaikka kuinka monta mieshallitsijaa, joka on diktaattorimaisesti ajanut maansa sekasortoon, Ilta Kiemunki kertoo.

– Sain idean ja isä ehdotti, että kirjoittaisin lehteen.

 

Heinäkuussa Hämeen Sanomissa julkaistu mielipidekirjoitus huomattiin myös tuoreeltaan.

– Kaverini olivat nähneet sen ja jotkut isin kaverit sanoivat minulle, että hieno kirjoitus.

Hän on kuunnellut Yle Areenasta elokuun alun Politiikkaradio-lähetyksen, jossa hänen nimensä ja kirjoituksensa mainitaan. Miltä se tuntuu?

– Sitä on vaikea kuvailla, koska ei niin käy kauhean usein.

Kuudetta luokkaa käytä Ilta Kiemunki täyttää muutaman viikon päästä 12 vuotta. Aikooko hän jatkossakin kirjoittaa mielipidekirjoituksia?

– Kyllä, jos aihe on tarpeeksi tärkeä, eikä mikään turhanpäiväinen. HÄSA

 

Lue myös: Tarja Halonen antoi kohua herättäneet koronalausuntonsa kommentoidessaan 11-vuotiaan hämeenlinnalaisen mielipidekirjoitusta – Lue teksti tästä

 

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic