Kanta-Häme

Hotelli Skogster jäi vielä rakentamatta – Toriparkkiin sille oli laskettu 23 autopaikkaa

Tawastia Groupin toimitusjohtaja sanoo, ettei hotellihanketta ole kuitenkaan kokonaan haudattu.
Hotellia on suunniteltu tälle tontille, Rauhankatu 7:ään. Keskellä Piparkakkutalo, jonka avaaminen remontin jälkeen lykkääntyy koronakriisin jälkeiseen aikaan. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Uuden hotellin rakennuslupa Piparkakkutalon takana sijaitsevalle tontille on mennyt umpeen. Talvella päättyi viisi vuotta sitten saadun luvan jatkoaikakin, jonka kuluessa rakentamisen olisi pitänyt alkaa.

– Realiteetti oli, ettei vain ollut järkevää nyt lähteä rakentamaan kaupunkiin lisää majoituskapasiteettia. Kun luvan saaminen kesti alun perinkin kauan, aika ajoi hankkeen ohi, sanoo Tawastia Groupin toimitusjohtaja Karoliina Mäki-Kuutti.

– Emme silti ole haudanneet hotelliajatusta. Katsomme yhä, että tälle tontille ja tähän ympäristöön saisi rakennettua todella hienon kokonaisuuden. Tontille olisi hyvä saada järkevää käyttöä, joka samalla elävöittäisi keskustaa.

Huoneita kaavailtiin 60

Kuusikerroksisesta hotellista suunniteltiin 2 300 kerrosneliömetrin kokoista, ja siihen olisi tullut 60 huonetta.

– Kun tätä lähdetään joskus uudestaan viemään eteenpäin, niin asemakaavaan tarvitsee ehkä hakea muutosta, niin että voisi rakentaa tontille tehokkaammin, Mäki-Kuutti arvelee.

Rakennusluvan ollessa voimassa hanketta pidettiin vireillä.

– Mutta valitettavasti tällä alueella hotellien käyttöasteet ovat olleet viime vuosina sen näköiset, että yksityisenä yrityksenä emme yksinkertaisesti voineet ottaa riskiä, Mäki-Kuutti sanoo.

– Emme ole laskeneet mitään tiettyä käyttöasteen rajaa, jonka ylityttyä hotellin rakentaminen olisi järkevää. Mutta aika paljon parannusta se vaatii, ja sitten voidaan tarkemmin alkaa laskemaan.

Juttu jatkuu faktalaatikon jälkeen:

Tilastokeskuksen majoitustilaston mukaan Hämeenlinnassa hotellihuoneiden käyttöaste oli helmikuussa 43 prosenttia. Edellisvuoden helmikuuhun verrattuna siinä oli kasvua mukavasti 3,3 prosenttiyksikköä.

Vain Oulussa, Sotkamossa ja Tampereella oli isompaa kasvua, ja koko maassa käyttöaste putosi 0,4 prosenttiyksiköllä. Tammikuussa kasvu oli ollut Hämeenlinnan hotelleissa vieläkin isompaa.

Koko viime vuonna käyttöaste parani Hämeenlinnassa 1,7 prosenttiyksikköä vuodesta 2018. Silti se jäi 45,8 prosenttiin, joka on heikoin lukema Tilastokeskuksen taulukossa olevista 23:sta maakuntien tärkeimmistä matkailupaikkakunnista.

Koronakriisi iski voimalla etenkin Kanta-Hämeen majoitusbisnekseen: maaliskuussa kaikki yöpymiset laskivat maakunnassa 66 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Pudotus on ylivoimaisesti maakuntien suurin. Koko Suomessa yöpymiset vähenivät 48 prosenttia.

Tawastia Groupilla on Hämeenlinnan keskustassa 43 huoneen hotelli Emilia.

Ihan viime aikoinakin on Hämeenlinnan kehittämissuunnitelmissa jatkuvasti putkahdellut esiin uuden hotellin tarve kaupungin keskustaan, ja paikkavaihtoehtojakin on esitetty lukuisia.

Mäki-Kuutti suhtautuu uuteen keskustahotelliin epäillen.

– Muutkin, jotka miettivät hotellin rakentamista, katsovat samoja tunnuslukuja. Eihän kukaan lähde tekemään miljoonainvestointeja, jollei ole nähtävissä riittävää kysyntää, mielellään kasvavaa kysyntää.

Tawastia Groupin toimitusjohtaja Karoliina Mäki-Kuutti toivoo, että Hämeenlinnassa panostettaisiin vieläkin enemmän matkailuun. Arkistokuva: Markku Tanni

Toriparkki tai oma parkkihalli mukana suunnitelmissa

”Skogsterin tontin” lisärakentaminen on liittynyt myös toriparkkiin. Hanke oli mukana laskelmissa, joita Hämeenlinnan kaupunki ja sen omistama elinkeinoyhtiö Linnan Kehitys tekivät viime syksynä ja talvena.

Yleisötilaisuuksissakin esitettiin arvio, että Skogsterin hanke tarvitsee toriparkista autoille 23 velvoitepaikkaa.

Kaikkiaan ”ulos myytäviä” paikkoja P-toriin laskettiin noin 500, joista selvästi yli puolet niin sanotun ykköskorttelin uusille rakennuksille.

Suunnitellun hotellin alle on kuitenkin rakennuslupasuunnitelmissa merkitty oma parkkihalli. Mäki-Kuutti sanoo, ettei kumpaakaan vaihtoehtoa ollut lyöty lukkoon tai rajattu pois.

Marraskuussa 2018 Karoliina Mäki-Kuutti sanoi Hämeen Sanomien haastattelussa, että ”saisimme synergiaetua, jos keskustaan saadaan keskitetty pysäköintiratkaisu”. Rakennuslupa raukesi ennen kuin kaupunginhallitus huhtikuun alussa päätti olla viemättä valtuustolle toriparkin rakentamista.

– Kuitenkin yleisellä tasolla puute parkkipaikoista estää keskustan kehittymistä. Päätöksiä tarvitaan, hän sanoo nyt.

Koronaviruspandemia ei ehtinyt vaikuttaa

Myöskään koronaviruspandemia talousseurauksineen ei ehtinyt vaikuttaa hotelliasiaan.

– Ihan ensiksi pitää kaikkien selviytyä koronakriisin yli. Nyt budjetit ovat tiukoilla niin julkisella sektorilla kuin yrityksilläkin.

Katsottaessa koronan jälkeiseen aikaan Mäki-Kuutti kaipaa kaupungilta vieläkin lisää panostusta matkailuun.

Hän näkee myös kehitystä tapahtuneen. Nyt Hämeenlinnassa ymmärretään matkailun tärkeys elinkeinona ja tulojen saamisessa kaupungin rajojen ulkopuolelta.

– Ei pikkukaupunki ole tietenkään matkailijan näkökulmasta vain huono juttu, meillä on paljon hyvää täällä. Mutta kyllä meidän silti kannattaisi katsoa mallia lähellä olevista kaupungeista. Esimerkiksi Tampere, Lahti ja Helsinki panostavat matkailuun todella paljon. HäSa

Lue myös: Vanajanlinna Group sulkee toimipisteet toukokuun loppuun asti – Hotelli Emilia yrittää sinnitellä läpi kriisin (30.3.2020)

Vireillä kymmenen vuotta

Rauhankatu 7:n tontille, joka toimii tällä hetkellä parkkipaikkana, on suunniteltu työnimellä ”Hotelli Skogster” hotellia jo ainakin vuodesta 2010, jolloin sille haettiin rakennuslupaa.

Kiinteistöosakeyhtiö Uusi Skogster sai lopulta luvan vuonna 2015.

Vuosi ennen sitä Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyi poikkeamispäätöksen, jolla hotellirakennuksen korkeus sai ylittyä noin viidellä metrillä asemakaavan salliman rajan.

Naapurissa sijaitseva asunto-osakeyhtiö Hämeenlinnan Kirkkorinne 4 oli vuonna 2011 jättänyt huomautuksen rakennuksen korkeudesta. Pelättiin myös asuntojen arvon laskua sekä valoisuuden ja auringon lämmön menetystä.

Rakentamissuunnitelmia oli vastustettu jo aiemmin, kun tontti vielä kuului rakennusyhtiö Skanskalle, joka suunnitteli tontille asuin- ja toimistotaloa.

Kaupunki on päättänyt palauttaa Uudelle Skogsterille säädösten mukaisesti puolet rakennusvalvontamaksusta, eli vajaat 7 000 euroa.

Menot