Kanta-Häme

12 kysymystä Hämeen Sanomat -tabloidista

1. Miksi tabloidi?

Hämeen Sanomat haluaa vastata toiveisiin ja olla ajassa mukana. Lukijoistamme enemmistö toivoo tutkitusti tabloidia. Kätevän kokoinen lehti on hyvä ottaa mukaan kulkuvälineisiin, lukea kylpyammeessa, parturin tuolissa tai vaikka makuulla. Lisäksi yhteistyö muiden tabloidilehtien kanssa helpottuu.

Ilmoittajat pitävät lehdestä, josta lukijat pitävät. Tabloidi ei ole markkinavoimien tahto eikä paperinsäästöhanke.

Tulevaisuuden sanomalehti on parasta rakentaa tabloidimuotoon, sillä nopeana nettiaikana painetun lehden lukuaika pitenee ja leviää aamusta muihinkin kellonaikoihin.

2. Onko kyseessä vain kokouudistus vai muuttuko myös sisältö?

Lehden koko pienenee, mutta sisältö kasvaa. Paikallisten asioiden kertominen on Hämeen Sanomien vahvuus. Pureudumme paikallisiin asioihin terävästi ja pidämme Kanta-Hämeen puolta. Mistään muualta ei saa yhtä kattavasti ja syvällisesti tietoa Hämeenlinnan ja sen lähiseudun uutisista ja tapahtumista. Lännen Media -yhteistyö tuottaa Hämeen Sanomille entistäkin vahvempaa sisältöä kotimaasta ja ulkomailta.

3. Muuttuuko Hämeen Sanomat paikallislehdeksi?

Ei muutu. Pyrimme kertomaan paikallisista uutisista ja ilmiöistä aiempaa runsaammin ja laadukkaammin. Samalla tarjoamme vahvan uutispaketin kotimaasta ja ulkomailta.

4. Pieneneekö tabloidijuttujen tekstikoko?

Ei pienene. Juttujen teksti on jopa hieman suurempaa kuin broadsheet-kokoisessa lehdessä. 

5. Lyhenevätkö lehden jutut?

Eivät lyhene. Pääjuttujen perusmitat jopa kasvavat hieman. Lehden koko ei rajoita pidempien juttujen tekemistä, koska aukeamalle mahtuu vähintään yhtä paljon tekstiä kuin nykyiselle broadsheet-kokoiselle sivulle. Tarvittaessa juttuja voidaan jatkaa aukeamalta toiselle.

6. Vähenevätkö lehden jutut?

Luettavan määrä pysyy vähintään entisellään. Lehden sivukoko pienenee, mutta sivumäärä kasvaa. 

7. Koostuuko uusi lehti useasta osasta?

Lehti on ravistettava ennen käyttöä eli se on jaettavissa aamukahvipöydässä kahteen osaan. Hämeen Sanomat jakautuu A- ja B-osaan. B-osan nimi on Just.

A-osassa ovat vinkit, pääkirjoitukset, uutiset, ulkomaat ja urheilu. 

Just on lukemistomaisempi kokonaisuus. Sieltä löytyvät muun muassa Ajastin, Kulttuuri, Sunnuntai-sivut, Teemat, Mielipide-sivu, Sää, Sarjakuvat ja Radio- ja televisio-ohjelmat.

Kummassakin osassa on sekä paikallista antia että juttuja muualta Suomesta ja maailmasta. Kumpikin osista on niitattu siistiksi paketiksi. Irtolehtiä ei enää putoile lattialle.

8. Missä on pääkirjoituksen ja kuolinilmoitusten paikka? 

Pääkirjoitukset ja kuolinilmoitukset pysyvät lehden alkuosassa.

9. Miksi Urheilu on lehden A-osassa?

Urheilusivut valmistuvat viimeisinä, koska urheilutapahtumat painottuvat iltaan. Painoaikataulun vuoksi lehden molemmat osat eivät voi olla auki loppuillasta. B-osa eli Just lähetetään painoon alkuillasta.

10. Löytääkö lehdestä mitään, kun sivujen määrä kasvaa?

Lehden rakenne on mahdollisimman selkeä ja helppo omaksua. Lehdessä on enemmän sivuja, mutta yhdelle sivulle mahtuu vähemmän juttuja. Näin sivulta löytää jutut aiempaa paremmin.

11. Miten lukijat ovat olleet mukana uudistuksessa?

Lukijat ovat päässeet sanomaan sanansa uudistuksesta messuilla ja netissä. Lisäksi on järjestetty kaksi yleisötapahtumaa, joissa lukijat ovat voineet antaa palautetta mallilehdestä. Yleisö sai myös äänestää tabloidin B-osan nimeä.

12. Mitä tapahtuu lehden tilaushinnalle?

Tabloidi ei vaikuta lehden hintaan. Hinta on tarkistettu vuoden alussa eikä siihen tule muutoksia tämän kehityksen myötä. Tabloidi-lehden painamiseen menee saman verran paperia ja mustetta kuin broadsheetinkin tekemiseen, joten siksikään muutos ei vaikuta tuotantokustannuksiin eikä näin ollen lehden hintaan. (HäSa)

Pohditko vielä jotakin? Kysymyksiä uudesta Hämeen Sanomat -tabloidista voit lähettää osoitteeseen tabloidi@hameensanomat.fi

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic