Kanta-Häme

12 tarinaa suomalaisesta sisusta: Täältä tullaan, elämä

Sisu Viholaisen kämmenselässä ja sormissa on mustia rasvajälkiä. Ihmekös tuo, sillä hän on viime ajat huoltanut käytettyä motocross-pyörää. Se on kotona odottamassa, että ikä riittäisi pyörällä ajamiseen. Nyt vuosia on 13.

– Muutamia varaosia puuttuu vielä, niitä piti tilata. Sitten pyörä olisi valmis, Viholainen kertoo.

15-vuotissyntymäpäiväänsä odotellessaan Sisu voi purkaa innostustaan koneisiin auttamalla vanhempiaan kiinteistöhuoltofirman laitehommissa. Hän on pienestä pitäen seurannut tarkkaan traktoreiden, hiekoituskoneiden ja aurauslaitteiden huoltoa ja korjausta, jota riittää Janakkalan mökki- ja kiinteistöpalvelussa.

– Usein Sisu tulee koulusta tähän firman toimistolle, tekee läksyt ja lähtee sitten kavereille tai salibandytreeneihin, äiti Marja Viholainen kertoo.

Suunnilleen tällaista on suomalaisen Sisun elämä. Janakkalalainen Sisu Viholainen kuuluu Sisujen ensimmäiseen suureen ikäpolveen. Hän syntyi 2003, jolloin Sisu annettiin nimeksi 35 lapselle. Edellisenä vuonna – ja monena edeltävänä vuosikymmenenä – nimen sai alle kymmenen lasta vuosittain. 

Sisun suosio etunimenä ampaisi nousuun pian Sisu Viholaisen syntymän jälkeen. Vuonna 2008 nimen sai jo 132 lasta, mikä on toistaiseksi etunimen suosion huippu. 

Isä Janne Viholainen oli se, joka ehdotti pojalle nimeksi Sisua.

Perhe näki kesällä 2003 television uutiskevennyksenä jutun Sisu-pastillien 75-vuotisjuhlasta. Tuolloin vielä Suomessa toiminut makeistehdas oli kutsunut Suomen Sisu-nimiset miehet syntymäpäiväjuhliin. Haastateltavana oli eräs iäkäs Sisu.

– Siitä sitten keksittiin, että tuossahan olisi komea nimi pojalle. Se oli silloin vielä aika harvinainen nimi, vanhemmat muistelevat.

Sisu Viholainen ei ole ikinä miettinyt, että hänen nimellään olisi joku merkityssisältö. Ihan normaali nimi. Myöskään kaverit eivät ole kommentoineet sitä millään tavalla. Lempinimiä ja ”lyhenteitä” Sisustakin saa silti väännettyä, vaikka sana itsessäänkin on lyhyt.

– No, Sipe esimerkiksi, hän luettelee.

Missä sisukkuutta tarvittaisiin?

Seiskaluokkalainen pyörittelee päätään ja hymyilee hiljakseen. Steelersin salibandy-otteluissa? No, niissäkin, ja hyvin on mennyt. Välillä voitetaan, välillä hävitään.

Äiti Marja Viholainen vakuuttaa, että poika on sisukas. Se näkyy kaikissa projekteissa, joihin tämä ryhtyy, etenkin konehommissa. Minkä vain hän ottaa projektikseen, sitä hän vie eteenpäin periksi antamatta. HÄSA

 

Kenessä on sisua?
Hämeen Sanomat kerää vinkkejä kantahämäläisistä sisukkaista teoista tai ihmisistä. Kokoamme 12 tarinaa suomalaisesta sisusta -sarjan viimeisen jutun lukijavinkkien perusteella. Vinkkaukset voi lähettää sähköpostiin sunnuntai@hameensanomat.fi

Päivän lehti

3.6.2020