fbpx
Kanta-Häme

Sytytitkö luvattoman nuotion? – Erävalvonta voi kirjoittaa siitä sakkoa

Metsähallituksen erävalvonta kiinnittää erityistä huomiota villiintyneeseen nuotioretkeilyyn.
Ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana tulen teko on kielletty myös luvallisilla nuotiopaikoilla. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela
Ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana tulen teko on kielletty myös luvallisilla nuotiopaikoilla. Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela

Metsähallituksen erätarkastajat ja asiakasneuvojat jalkautuvat maastoon pitämään retkiratsioita, eli muistuttamaan luonnossa liikkumisen periaatteista eri puolilla Suomea.

Poikkeusolot ovat lisänneet ihmisten luonnossa liikkumista, mistä on seurannut myös lieveilmiöitä, kuten luvattomien nuotioiden sytyttämistä. Luvattomasta avotulesta voi seurata sakkoja.

Avotulen teko vaatii aina maanomistajan luvan. Ruohikko- ja metsäpalovaroituksen aikana tulen teko on kielletty myös luvallisilla nuotiopaikoilla.

Eräpalveluiden ylitarkastaja Juha Ahonen kertoo Metsähallituksen tiedotteessa, että luvattomasta nuotiosta seuraa keskimäärin kuusi päiväsakkoa.

– Luonnonsuojelualueella kyseessä on luonnonsuojelurikkomus ja rangaistus on kovempi, keskimäärin 12 päiväsakkoa.

Nuotioita järven rannoilla ja kallioilla

Valtion alueilla suurimmat ongelmat ovat olleet juuri suojelualueilla.

Puistonjohtaja Tuula Peltonen Metsähallituksen Luontopalveluista valittelee, että kaikkein kauneimmilla alueilla kansallispuistoissa on leiriydytty ja poltettu nuotioita luvattomilla paikoilla esimerkiksi järvien rannoilla ja kallioilla.

– Viime viikkoina nuotiot ovat roihunneet esimerkiksi Seitsemisen kansallispuiston nuotiopaikoilla ruohikkopalovaroituksesta huolimatta, Peltonen toteaa tiedotteessa.

Kuivassa maastossa tuli leviää helposti ja uhkaa kanssaretkeilijöiden ja alueen asukkaiden lisäksi arvokkaita luontotyyppejä, lajeja, elinympäristöjä, maisemia ja retkikohteita. HäSa

Lue myös: Metsähallitus poistaa koronarajoituksia luontokohteista ja penää retkietiketin muistamista (6.5.2020)

Menot