Kanta-Häme

13 vuoden urakka, mutta se valmistui

Siinä se nyt pötköttää, entisen valtuustosalin pöydällä, yli 500-sivuinen Luopioisten veteraanimatrikkeli, Isänmaan puolesta.

Tekijät kiittelevät toisiaan ja lukuisia tahoja, jotka ovat vuosien varrella auttaneet matrikkelin kokoamisessa.

Rivien välistä kuulee, ettei se aina ole ollut ihan helppoa. Työ aloitettiin vuonna 2002.

Idean isä on professori Esko Koskenvesa. Pellon kirkkoherra Paavo Korteniemi oli ollut tekemässä paikallista veteraanimatrikkelia ja kannusti entistä opettajaansa Koskenvesaa ryhtymään samaan puuhaan Luopioisissa.

Luopioislaiset ottivat ideasta kopin. Kukkia-Seura käynnisti hankkeen.

Matrikkeliin tuli lopulta 1 479 veteraania. Heistä sankarivainajia on 212 ja sotavangiksi jääneitä neljä. Mukana on myös noin 50 sotatoimialueella toiminutta naista.

1 479 on paljon, kun Luopioisissa sotien aikaan oli noin 4 000 asukasta. Matrikkelissa ovatkin mukana kaikki Luopioisista tai jostain muualta sotaan lähteneen luopioislaiset, sinne jossain elämänsä vaiheessa muuttaneet ja Luopioisissa tai siihen liitetyillä alueilla syntyneet sotaveteraanit.

Urakka on ollut valtaisa. Nyt tekijät jo naureskelevat, etteivät olisi hommaan ryhtyneet, jos olisivat ymmärtäneet sen suuruuden.

Mitään ei ilmeisesti ole opittu, koska Kukkia-Seuran puheenjohtaja Erkki Toivari kertoo, että nyt on käynnistetty seuran historian kirjoittaminen.

Omaiset muistavat vaihtelevasti asioita. Niin kuin kaikki tällaisen matrikkelin kokoajat tietävät, tietojen kokoaminen on hankalaa. Veteraanit ovat nyt keski-iältään 91-vuotiaita. Luopioislaisista on elossa 13 miestä ja kolme naista.

Tiedot onkin koottu kantakorteista, joista matrikkelin tekijät saivat kopiot silloisesta Sota-arkistosta (nyk. Kansallisarkisto).

Koska myös kantakorttien tiedot ovat vaihtelevia, toimituskunnan puheenjohtaja Timo Ailio, sihteeri Riitta Vuotari ja toimituskuntaan kuuluva, eläkkeellä oleva Rintamaveteraaniliiton toimitusjohtaja Reino Toivio viettivät muutama vuosi sitten vielä päiväkausia Sota-arkistossa tarkistamassa korttien tietoja.

Vaikka matrikkeliin on vuosien varrella useasti pyydetty tietoja ja valokuvia mm. paikallislehden kautta, varsinainen herääminen tapahtui tämän vuoden alussa, kun teos oli yleisön oikoluettavana pari viikkoa.

Toimituskunta oli hukkua valokuviin ja löytyi vielä 8 uutta sotaveteraaniakin, jotka pääsivät mukaan lisäsivuille. Ailio vitsaileekin, että jonkinlainen koejulkistaminen olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten näiden tietojen saamiseksi.

Luopioisten matrikkelissa on monesta muusta veteraanimatrikkelista poiketen useita kertomuksia, keskeisenä niistä historia Luopioisten miesten sotatiestä.

Mukaan on mahtunut jopa rakkaustarinoita, jälleenrakennuksen historiaa ja onpa siellä katsaus myös suomalaiseen rauhanturvaamiseen, nykyajan veteraaniuteen.

Luopioisissa on paljon osaamista, sillä sisältö on tuotettu kokonaan paikallisin voimin.

Kirja tulee julki tänään kansallisena veteraanipäivänä Aitoon Honkalassa klo 17.30 alkavassa juhlassa. Häsa

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic