fbpx
Kanta-Häme

16 huonetta, 791 neliötä ja harvinainen lehterikerros - Aamuposti: Lopella myydään Santamäen jättimäistä vanhaa kartanoa

Kuvakaappaus myyntisivulta. Kuva: Muu
Kuvakaappaus myyntisivulta. Kuva: Muu

Miltä kuulostasi oma Downton Abbey -henkinen 800 neliömetrin asunto vain muutaman minuutin matkan päässä moottoritieltä?

Viittaus suosittuun tv-sarjaankin on otettu avuksi Lopella, missä Hannele Yrjö-Koskinen ja Matti Pullinen myyvät Santamäen kartanoa, jossa he ovat asuneet vuodesta 1993 lähtien.

Kyseessä ei ole mikä tahansa tönö, sillä myynti-ilmoituksen mukaan vuonna 1894 valmistuneessa kartanossa on 791 neliömetriin rakennettu 16 huonetta, kaksi keittiötä, 5 wc:tä, ja Suomessa harvinainen lehterikerros, joka kiertää kahden kerroksen korkuista salia ja toimii samalla yläkerran aulana.

Myynnistä kertoi ensimmäisenä Aamuposti.

 

Syynä kartanon myymiselle ovat perhesyyt.

– Keskeinen syy on, että tyttäremme ovat ilmoittaneet, etteivät he aio jatkaa kartanon pitämistä. Maailma vetää nuoria nykyään puoleensa, Hannele Yrjö-Koskinen kertoo Aamupostille.

Kartanon rakennutti Hjalmar G. Paloheimo, joka on Hannele Yrjö-Koskisen isänäidin isä. Paloheimon teollisuustoiminta sai puolestaan alkunsa tämän kartanon yhteyteen perustetuista sahasta ja tiilitehtaasta.

Kartano on ollut myynnissä jo parin vuoden ajan, mutta kukaan ei ole tarttunut tähän palaan paikallishistoriaa, jonka pyyntihinta on 1,9 miljoonaa euroa.

Neliöhinnaksi maaseudun rauhassa Launosissa sijaitsevalle talolle tulee noin 2400 euroa, joka ylittää muun muassa Hämeenlinnan hintatason (keskimäärin 1833 euroa neliöltä). Toisaalta kartanoilla ei ole yleistä vakiintunutta hintatasoa.

 

Aamupostin uutinen vastaa myös varmasti monen mielessä pyörivään kysymykseen: miten kukaan jaksaa siivota 16 huoneen kotia?

– Meillä on arki- ja juhlapuoli. Talvella juhlapuolen isoissa saleissa on vain peruslämpö. Yläkerran vierashuoneet lämmitetään, kun vieraita tulee. Tilat, joita ei käytetä, eivät pölyynnykään helposti!, Hannele Yrjö-Koskinen kertoo lehdelle.

Puutarhanhoitoon ei välttämättä kulu paljoa aikaa, sillä kartanolla on omia maita vain hieman päälle hehtaarin verran.

Perhe ei ole vielä löytänyt uutta kotia kartanon tilalle. HäSa

Menot