Kanta-Häme

160 porrasta ylös terassille rentoon politikointiin

– En voinut uskoa, kun luin Aamulehden uutisoinnin itsestäni. Aku Hirviniemen sisar pyrkii eduskuntaan! Jaoin sitä heti twitterissä. Olin silloin Akun kesämökillä, luin otsikon ääneen ja Aku nauroi. Illalla nauroimme molemmat, koska urani aikana mikään uutinen ei ollut saanut niin paljon huomiota somessa!

Riihimäkeläinen Aino-Kaisa Pekonen naureskelee edelleen, sillä lehtiuutisesta oli unohdettu hänen istuvan eduskunnassa jo neljättä vuotta ja toimivan nyt Vasemmistoliiton varapuheenjohtajana ja kaksi edellistä kautta toisena varapuheenjohtajana.

Näköala kauniiseen kaupunkiin

Kesälomalla kansanedustaja kerää voimia ensi kevään vaaleihin omassa kotikaupungissaan, mutta myös vanhempien ja veljen mökeillä. Omaa mökkiä kolmilapsinen perhe ei vielä ole hankkinut, vaikka haaveita on.

– Kesäfiiliksen saa Riksussa, kun kiipeää päivällä lasten kanssa kahville ja jätskille ja illalla siiderille Vesilinnan terassiravintolaan. Näköala vesitornin huipulta on uskomattoman vihreä. Tämä on kaunis kaupunki!

Terassilla rentoudutaan tuttujen kanssa ja puhutaan tietysti politiikkaa, kun läsnä on Riihimäen kaupunginvaltuuston vasemmistoryhmän jäsen, joka on ollut myös kaupunginhallituksessa. Puhutaan jäähallin rakentamisesta, skeittipuiston perustamisesta, Allinnan myymisestä, teatterin tulevaisuudesta, kevyen liikenteen väylistä, rautatiestä…

– Oikeastaan ihan kaikki on politiikkaa, sillä joku päättää kaikista meihin vaikuttavista asioista. Ihmisten on siis ihan turha sanoa, ettei politiikka kiinnosta. Jokaista kiinnostaa, missä kunnossa kadut ovat tai pääseekö lääkäriin.

Jokapäiväisen elämän asiat ja oman kaupungin kehittäminen kiinnostavat jo Aino-Kaisa Pekosen lukion aloittavaa vanhinta poikaa Toivoa, mutta 11-vuotias kuopus Untokin pysyy ajan hermolla. Väinö kuuntelee veljiään.

– Unto kysyi tässä ohimennen, että saatiinko skeittipuistoon sitä valtionapua! Toivo taas seurasi tarkkaan joka presidentinvaalipaneelin ja kommentoi niitä sitten minulle.

Poikien on vaikea olla kiinnostumatta, sillä Aino-Kaisa pui miehensä kanssa varsinkin kunnallispolitiikkaa kotona. Vaikka hänen molemmat vanhempansa ovat Riihimäen kaupunginvaltuustossa, hän ei muista kotona puhutun politiikkaa.

– Aku kyllä väittää, että meillä soi aina vasemmistomusa!

Tahdon-ratkaisu edessä

Eduskunnassa Aino-Kaisa Pekonen istuu lakivaliokunnassa, joten hän pitäytyy sen valmistelemien esitysten kommentoinnissa.

– Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista tulee eduskuntakäsittelyyn kesäloman jälkeen. Lakivaliokunnan esitys on kielteinen, mutta me valmistelemme nyt vastalausetta. Jos vastalauseemme voittaa eduskunnassa, lopullisesti asia ratkeaa suuressa valiokunnassa, joka tuntuu olevan muutoksen puolella.

Aino-Kaisa Pekonen saa päivittäin palautetta Tahdon-kampanjasta ja mielipiteistään. Törkypostin lisäksi uskonnolliset ihmiset lähettävät vastustavia kannanottoja, mutta osa taas odottaa lakia.

– Suomessa on tuhansia sateenkaariperheitä, joiden lasten asemaa lakimuutos parantaisi.

Myös sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen kiinnostaa lähihoitajan koulutuksen saanutta kansanedustajaa, joka toivoo pääsevänsä valmistelutyöhön ensi eduskuntakaudella.

– Jos minut valitaan uudelleen eduskuntaan, hän nauraa.

Vaaleihin valmistautuminen on alkamassa. Nyt työ on helpompaa kuin edellisellä kierroksella, jolloin hän pääsi läpi tuntemattomana ensikertalaisena. Neljä vuotta sitten kampanja maksoi 30 000 euroa, mutta nyt hän toivoo 20 000 euron riittävän. (HäSa)

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic