Kanta-Häme Kiekko

Näkökulma: Jääkiekon maajoukkuetapahtumat kiristävät seuroissa nyt entistä enemmän – eikä ihme

Kuva: Pekka Rautiainen
Kuva: Pekka Rautiainen

Maajoukkuetapahtumien järkevyydestä korona-aikana on puhuttu paljon julkisuudessa, mutta vielä enemmän niistä on puhuttu kulisseissa.

Seuroissa näkökulma tuntuu olevan isossa kuvassa yhteneväinen: Maajoukkuetapahtumien järjestäminen nykyisessä koronatilanteessa ei ole järkevää. Tuo näkökulma on helppo ymmärtää.

 

Ensimmäiset ennusmerkit maajoukkuetapahtumien järjestämisestä eivät ole hyviä.

Torstaina kävi ilmi, että Suomen alle 18-vuotiaiden poikien maajoukkueen piti kohdata Ruotsi, mutta pelit peruttiin kun Ruotsi saapui Suomeen kahden koronapositiivisen jäsenen kera. Lisäksi Nuorten Leijonien pelit Malmössä jäivät pelaamatta, kun Ruotsin joukkueen pelaajalla todettiin koronavirustartunta.

Perjantaina Jääkiekkoliitto tiedotti, että Kuortaneella järjestetyssä maajoukkueleirityksessä on yhdellä naisten maajoukkueen pelaajalla todettu koronavirustartunta. Urheilullisesti C-luokan Karjala-turnauksen suhteen voidaan vain toivoa, ettei tilanne ei rävähdä enää silmille. Riskit tiesivät kaikki, nyt toivotaan, että kaikesta selvitään mahdollisimman pienillä vaurioilla.

Pöytäkirjan ulkopuolelta on ilmennyt, että monet seurojen johtohenkilöt ovat pettyneitä Jääkiekkoliiton suorittamaan viestintään.

On muistettava, että oikeastaan merkittävää urheilullista panosta näissä peleissä ei ole.

 

Kukaan ei väitä, että maajoukkuejääkiekko ei olisi lajille tärkeää.

Sen sijaan voi väittää, että nyt maajoukkuetapahtumat revitään kohtuuttomasti seurojen selkänahasta. Jääkiekkoliitolla on omat yhteistyökumppanivelvoitteensa, mutta tärkein asia on nyt ymmärtää, että suomalainen seurajääkiekko on historiansa pahimmassa kriisissä. Eri liigojen pelaamisen suhteen on oltu aidosti veitsenterällä. Ei ole enää uutinen, että seurojen taloudet ovat hätää kärsimässä.

Ja nyt esimerkiksi karanteeneineen päivineen on mahdollista, että eri maajoukkueiden käytössä olevat pelaajat menettävät useita sarjaotteluita. Kun siihen yhtälöön lisätään, että suomalaiset maajoukkueet pelaavat maita vastaan, joissa koronatartuntatilanne on huonompi, ovat riskit olemassa.

Jos ne riskit konkretisoituvat, se voi aiheuttaa suuria vaikeuksia liigakiekon läpivientiin, kun otteluja siirretään ja karanteeneja tulee. Kukaan ei halua enää ottaa kontolleen koronaleimaa otsaan. Ja on alleviivattava, että ennen kaikkea kyse on myös pelaajien ja kaikkien joukkueen ympärillä olevien terveydestä.

Siksi pinnan alla kuplii entistä voimakkaammin kysymys: Onko tässä juuri nyt mitään järkeä?

Asiasanat

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic