Kanta-Häme

17-vuotiaan esikoisromaani on kirjasarjan aloitus

Harva 17-vuotias voi pitää käsissään uunituoretta esikoisromaaniaan, mutta Hattulasta kotoisin oleva Heidi Järvinen voi.

Hänen fantasiatarinansa Jäätyneet rauniot ilmestyi joulun alla, ja jatkoakin on luvassa.

Miltä tuntui saada esikoiskirja käsiinsä?

– Oli se aika ihanaa. Siinä näki työnsä tuloksen.

Heidi Järvinen kertoo kirjoittaneensa kirjan suurin piirtein vuoden aikana, mutta hän teki samalla jo raakaversiot sarjan kakkos- ja kolmososastakin.

Samaa antaa ymmärtää myös kirjan alaotsikko, Olentojen planeetta 1. Nuori kirjoittaja ei vielä osaa sanoa, kuinka moniosaiseksi kirjasarja kasvaa, mutta trilogiaksi se ei hänen mukaansa jää.

Heidi Järvisen tarina sijoittuu Modicien-nimiselle planeetalle, jossa riehuu sisällissota. Vastakkain ovat puhdasveriset ihmiset ja eläinihmiset, ja päähenkilö on nuori sotilas, Xiandra.

Järvinen kertoo, että hän keksi Modicienin jo pikkutyttönä, 8- tai 9-vuotiaana, kun uni ei illalla tullut.

– Pidin jo silloin fantasiajutuista ja aloin miettiä, että miksen voisi kehitellä omaa tarinaa. Vähitellen kirjoittamisesta tuli harrastus, ja aloin kirjoittaa esimerkiksi kauhunovelleja ja myös kauhuromaanin käsikirjoituksen. Kyllästyin kuitenkin kauhuun, ja palasin takaisin fantasian puolelle, hän kertoo.

Modicien hahmoineen on toki muuttunut paljon sinä aikana, kun alakoululainen on kasvanut lähes täysi-ikäiseksi. Silti Järvinen sanoo, että planeetan ja myös tarinan perusidea on edelleen sama kuin pikkutytön mielikuvitusjutuissa.

Heidi Järvinen lähetti Jäätyneiden raunioiden käsikirjoituksen useille kustantajille, sillä hän on aiemminkin yrittänyt julkaista tekstejään. Tällä kertaa tärppäsi nopeasti, sillä hän sai lähes saman tien palautetta Loimaalla sijaitsevalta Kustannus HD -nimiseltä yritykseltä.

– He eivät heti luvanneet kustantaa kirjaani, mutta sieltä tuli neuvoja ja ehdotuksia, miten voisin parantaa ja muokata tarinaa. Se tietysti harmitti ensin, mutta lopputulos kyllä parani korjauksista, Järvinen sanoo.

Muokkausten jälkeen kustantaja ilmoitti julkaisevansa teoksen, ja sitä on painettu 250 kappaletta. Kirja on myynnissä kustantajan verkkosivuilla ja Kirjavälitys tarjoaa sitä esimerkiksi kirjastoihin. Lisäksi Heidi Järvisellä itsellään on kirjoja myynnissä.

Järvinen kertoo saavansa ideoita esimerkiksi luonnosta ja tapahtumista ympärillään. Kirjan teemakin ottaa kantaa kiristyneeseen ilmapiiriin meillä ja maailmalla.

– Yksi kantava ajatus kirjassa on se, että sodassa tai riidassa ei pitäisi tuomita toista osapuolta, jos ei näe toisen motiiveita. Ihmiset tuomitsevat hyvin herkästi kokonaisen ihmisryhmän yksittäisten ihmisten tekojen perusteella, Järvinen sanoo.

Kirjoittamisen lisäksi Heidi Järvinen harrastaa maalaamista. Hän toivookin voivansa tulevaisuudessa elättää itsensä kirjoittamalla ja maalaamalla. Hän aloittaa ensi syksynä opinnot Tuorlan maaseutuopistossa, mutta se on enemmän varasuunnitelma. HÄSA

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic