Kanta-Häme

17-vuotiaat wakeboard-yrittäjät löysivät unelmiensa kesätyön

Tämän kesän uusilla 17-vuotiailla South Beach Wake -yrittäjillä on paljon lautailukokemusta jo entuudestaan. Yleensä perusteet saa haltuun kuitenkin jo ensimmäisen tunnin aikana.
Samu Sundell laskeutuu kaarteeseen näyttävän hypyn jälkeen. Kuva: Johannes Blom
Samu Sundell laskeutuu kaarteeseen näyttävän hypyn jälkeen. Kuva: Johannes Blom

– Me ollaan Kaarle Salmela ja Samu Sundell, ja me ruvetaan nyt vetämään Hämeenlinnan South Beach Wakea, esittäytyvät Hämeensaaren vesilautailupaikan uudet yrittäjät.

17-vuotiaille tämä kesätyö ei tunnu työltä. Eihän työpaikalla joudu edes käyttämään kenkiä.

Unelmien kesätyö rannalla

Mahdollisuus unelmien kesätyöpaikkaan tuli, kun espoolainen vesiurheilukeskus ja ravintola Laguuni etsi uusia yrittäjiä Hämeenlinnan wakeboard-radalle.

Sundellin äiti oli viime vuonna töissä Hämeenlinnan wakeboard-radalla, ja sitä kautta Sundell ja Salmela löydettiin pyörittämään yritystä Hämeenlinnan päässä. Ilman nuoria yrittäjiä wake-harrrastus olisi todennäköisesti päätynyt jäihin tänä kesänä.

Kausi avattiin virallisesti jo kesäkuun alussa. Väki on löytänyt hyvin perille Hämeensaaren rantaan, etenkin helteisillä keleillä.

– Kesän alussa täällä on poikennut vakioharrastajia, uusia kokeilijoita ja yksi polttariporukkakin. Kaikki ovat tykänneet siitä, että wakeboard-rata pysyy pystyssä täälläkin, Salmela kertoo.

Mutta miten ovat pysyneet pystyssä lautailijat?

– Jokainen laji vaatii aluksi harjoittelua. Kun 10–15 minuuttia tuolla pylleröi vedessä, niin kyllä se siitä lähtee käyntiin ja kokeilijat alkavat nauttimaan, Sundell sanoo.

Oma lukunsa on kuitenkin laudan hallinta, joka vaatii enemmän harjoittelua. Vaikeimmat osuudet ovat käännökset, joissa pitää osata siirtää painoa taakse oikealla tavalla samaan aikaan, kun vaijeri vetää lautailijaa.

South Beach Waken uusilla 17-vuotiailla yrittäjillä on taustallaan vuosien lautailukokemus. Yrittäminen on uutta, mutta sekin on sujunut tähän asti mutkitta.
South Beach Waken uusilla 17-vuotiailla yrittäjillä on taustallaan vuosien lautailukokemus. Yrittäminen on uutta, mutta sekin on sujunut tähän asti mutkitta.

Lautailukokemuksesta on apua

Salmela ja Sundell pysyvät pystyssä hyvin. Radalla lähtee hyppyreistä myös tyylikkäitä temppuja.

Molemmilla on jo ennen wake-yrittäjyyttä vankka lautailutausta, sillä he ovat skeitanneet pitkään. Sundell on myös harrastanut lumilautailua kilpatasolla.

– Suurin ero lumilautailuun nähden on se, kun lumella hyppyreissä on tottunut kanttaamaan, jotta saa asteet pyörimään. Tässä lajissa esteet ovat liukkaita muovilevyjä, joten pitää vetää itsensä pyörimisliikkeeseen vaijerista, Sundell kertoo.

Vedessä ei pysty kanttaamaan samalla tavalla kuin lumella. Jos sitä yrittää, on nopeasti mukkelis makkelis.

Pankkiasiatkin hoituivat mallikkaasti

Kesäisin rannalla ja skeittiparkeissa viihtyvät nuoret viettävät syksyn ja talven opiskelujen parissa. Sundell opiskelee graafista suunnittelua ja Salmela sähköalaa. Molemmista on kuulemma ollut hyötyä myös kesäyrittäjyydessä.

Sundell on pystynyt itse suunnittelemaan South Beach Waken mainostamista etenkin sosiaalisessa mediassa. Salmela puolestaan pystyy hoitamaan sähköpuolen ongelmia. Kokemuksesta oli etua myös vaijerin kiristämisessä.

Yrityksellä on kirjanpitäjä, jonka apu helpotti yritystoiminnan aloittamista paljon. Myös toiminimen perustaminen ja pankkiasiat ovat hoituneet mutkattomasti.

Edellisiltä yrittäjiltä on saatu myös paljon apua.

– Olemme saaneet ihan mahtavan tilaisuuden ja meillä on paljon ihmisiä ympärillä auttamassa, Sundell toteaa.

Töissä pääsee itsekin radalle

Stressiä rantatyössä ei tunneta. Silloin, kun töissä tulee vapaa aukko, myös yrittäjät itse ottavat kiinni vaijerista ja viilettävät radalla.

– Siitä saa hyvin energiaa. Jaksaa paremmin ja hymyilyttää taas enemmän töissä, Salmela sanoo.

Kaapeli vetää maksimissaan 30 kilometrin tuntivauhtia. Nyt, kun töiden ohessa on ehtinyt oppia lajista paljon lisää, kaipaavat yrittäjät melkein jopa lisää höökiä vaijeriin.

Näiden kokemusten perusteella Sundell ja Salmela jatkaisivat mielellään myös ensi kesänä.

Toistaiseksi tiedossa on se, että kausi jatkuu nyt ainakin syksyyn asti. Siitä kuinka pitkälle syksyyn ei ole vielä varmuutta.

– Sitten, kun ensimmäisen kerran joudutaan lapiomaan lunta, on varmaan viimeistään aika paketoida kausi, Sundell sanoo. HÄSA

Etelärannan vesilautailu

South Beach Wake on auki elokuuhun asti kiinteästi arkena 15–22 viikonloppuna 10–22.

Wakeborading-harrastuksen lisäksi yritykseltä voi myös vuokrata sup-lautoja. Suurimman, kahdeksan hengen laudan päälle mahtuu kerralla miltei kokonainen polttariporukka.

Tunti wake-lautailua omilla varustella maksaa 25 euroa. Vuokravarusteilla tunnin hinta on 35 euroa.

Mukaan lautailureissulle kannattaa ottaa omat uimavaatteet ja pyyhe. Kelluntaliivit ja kypärä ovat pakollisia radalla, mutta niitä löytyy radan kioskista. Hintaan kuuluu myös märkäpuvun vuokra, jos sellaista haluaa käyttää.

Ajanvaraus on suositeltavaa, jos haluaa päästä radalle juuri tiettynä ajankohtana. Paikanpäälle voi saapua myös varaamatta aikaa, jolloin radalle pääsee seuraavaan mahdolliseen väliin, jos on radalla vapaata.

Radalle mahtuu kerrallaan neljä henkilöä, joten asiakkaiden on hyvä varautua jakamaan rata. Paikalle on hyvä saapua ajoissa, jotta vuoroon ehtii valmistautumaan ja aika saadaan käytettyä tehokkaasti.

Päivän lehti

21.2.2020