Kanta-Häme

18 rekkaa toi Hämeenlinnan ensimmäisen puukerrostalon moduulit: mukana kulkivat niin pesukoneet kuin vessanpöntöt

Kevan kanssa tehty tuhannen asunnon eli 20 puukerrostalon sopimus siivittää Suomen Puukerrostalojen suunnitelmia oman tehtaan avaamisesta Moreeniin.
Suomen Puukerrostalojen toimitusjohtaja Teppo Laurila esittelee yksiön kylpyhuonetta, joka tuli täysin valmiina Hämeenlinnaan. Kuva: Riku Hasari
Suomen Puukerrostalojen toimitusjohtaja Teppo Laurila esittelee yksiön kylpyhuonetta, joka tuli täysin valmiina Hämeenlinnaan. Kuva: Riku Hasari

Kerrostalon jääkaappipakastimet, hellat, astianpesukoneet ja kaakeloitu kylpyhuone suihkukaappeineen kulkivat mukana, kun 18 rekkaa toi 36 moduulia Pohjois-Ruotsin tehtaalta Visamäkeen. Kahdessa päivässä moduuleista oli jo kasattu 31 kaikkiaan 26 neliön yksiötä.

Suomen Puukerrostalojen toimitusjohtaja Teppo Laurilan mukaan yrityksen omaa tehdasta päästään ilmeisesti rakentamaan Moreeniin aivan lähivuosina. Tehtaan käynnistys vie aikaa lähes kaksi vuotta.

– Tilanne näyttää tällä hetkellä erittäin hyvältä, sillä olemme solmineet Kevan kanssa sopimuksen tuhannen asunnon rakentamisesta 3-5 vuoden kuluessa. Puutalorakentamisen suosio on koko ajan kasvussa, Laurila sanoo.

Puukerrostalot lisääntyvät

Suomessa on yli kaksikerroksisia puutaloja 65. Niissä on 1673 asuntoa, mutta lähivuosina niitä on tulossa tuntuvasti lisää. Rakentamista vauhdittaa ennen kaikkea puun ekologisuus ja siihen materiaalina liitetyt lämpimät tunteet.

Visa 1 on nelikerroksinen, eikä siinä ole yhtään betonia edes kantavissa rakenteissa. Kuva: Riku Hasari
Visa 1 on nelikerroksinen, eikä siinä ole yhtään betonia edes kantavissa rakenteissa. Kuva: Riku Hasari

Puukerrostalon määritteleminen tuottaa Suomessa ongelmia. Esimerkiksi Tilastokeskus määrittelee talon kaksikerroksiseksi, mutta rakentajat haluaisivat siivota tilastoista kokonaan pois talot, joiden kantavissa rakenteissa on betonia ja joiden ulkopuolella kulkee luhtikäytävä.

– Mikäli pidämme Tilastokeskuksen määritelmää oikeana, on täällä Visamäen pellollakin paljon puukerrostaloja. Me kuitenkin määrittelemme puukerrostalon yli kolmekerroksiseksi taloksi, jonka kantavat rakenteetkin ovat puuta, Laurila korostaa.

Visamäen nelikerroksisen puukerrostalon seitsemän tonnin moduulit on valmistanut Euroopan suurin teollinen puukerrostalovalmistaja, ruotsalainen Lindbäcks Bygg ab. Visa 1 on yhtiön ensimmäinen ulkomaille tehty rakennus.

Kaikki valmiina

Modueleissa jopa talon sisätilat ovat melkein valmiit. Opiskelijayksiöksi suunnitellussa asunnossa erikoista on esimerkiksi se, että kylpyhuone on komposiittirakenteinen ja valmiiksi laatoitettu jo Suomeen tullessaan.

– Ei kukaan tee autoja parkkipaikalla, miksi siis taloa? Puiset moduulit rakennetaan kosteussuojatusti kuivissa tiloissa, eikä kenenkään tarvitse pelätä kosteusvaurioita. Talo on kuitenkin ihmisen kallein investointi, Teppo Laurila korostaa.

Suomen Puukerrostalot on valmistellut ensimmäisen puukerrostalon tuloa Visamäkeen jo viisi vuotta. Laurila sanoo yrityksen opettelevan vielä talorakentamista, suunnittelua ja markkinointia. Puurakentaminen on trendi ja vie aikansa ennen kuin yritys saa jalkansa mahdollisimman monen oven väliin.

– Puu on elävä ja hiljainen materiaali, joka on myös kilpailukykyinen. Myönteistä on materiaalin ekologisuus ja se, että rakennushankkeet saadaan toteutettua nopeasti, Teppo Laurila sanoo.

Puurakentamisen suosio on kasvanut Suomessa nopeasti, mutta valmistuneista asunnoista ainoastaan viisi prosenttia on puukerrostalossa. Esimerkiksi Ruotsin asunnoista viidesosa on jo puisissa rakennuksissa. HäSa

 

Puukerrostalo valmistuu jouluksi

Puukerrostalo on täysin valmis jouluun mennessä.

Talo on Hämeenlinnan ja Kanta-Hämeen ensimmäinen puukerrostalo.

Kerrostalossa on 31 kaikkiaan 26 neliön asuntoa.

Rakennuksen on tilannut suomalainen kiinteistörahasto OP-Palvelukliinteistöt -erikoissijoitusrahasto.

Rakennuksen valmistaa vuonna 2017 Hämeenlinnaan perustettu Suomen Puukerrostalot .

Modulit on valmistanut ruotsalainen Lindbäcks Bygg ab

Suomeen rakennettiin viime vuonna

166asuntoa yli kolmikerroksisiin puukerrostaloihin.Suomessa tehtiin viime vuoden aikana kaikkiaan 36 000 kerrostaloasuntoa.

Päivän lehti

28.1.2020