Kanta-Häme

20 vuotta Kari Vepsän matkassa

– Kai meitä jonkin sortin hulluina on pidetty, mutta mitäs sitten.

Näin tuumivat hämeenlinnalaiset Leila Hellstén ja Ursula Koivukangas. He juttelevat Hellsténin asunnossa yhteisestä harrastuksestaan, joka paljastuu heti, kun astuu ovesta sisälle.

Yksiön seinät on koristeltu laulaja Kari Vepsän kehystetyillä julisteilla ja kuvakokoelmalla. Henkarissa roikkuu Vepsän fanipaita, ja sängyllä komeilee varta vasten avattu Vepsä-sateenvarjo.

Naiset ovat kulkeneet Kari Vepsän keikoilla siitä lähtien, kun tämä vei voiton Syksyn Sävelessä vuonna 1996 kappaleella Onnenmaa. Voitosta urkeni Vepsän näkyvämpi ura, ja sitä Hellstén ja Koivukangas ovat seuranneet tarkkaan.

– Kari oli pian voittonsa jälkeen esiintymässä Hämeenlinnassa silloisessa Kolibrissa ja sen jälkeen Riutanharjun lavalla. Sieltä innostus lähti.

– Enimmäkseen olemme kiertäneen kaksin, mutta välillä mukana on ollut muitakin ystäviä ja myös meidän poikamme olivat kouluikäisenä mukana, naiset kertovat.

Hellstén ja Koivukangas arvelevat, että heidän keskinäinen ystävyytensä on pitänyt molemmat vauhdissa. Yksinään kumpikaan ei ehkä olisi alkanut seurata Vepsää ainakaan niin ahkerasti kuin nyt yhdessä.

– Kyllähän tämä ystävyys on sellainen pilari tässä. Me ollaan molemmat Riihimäen tyttöjä ja tiesimme toisemme sieltä jo ennestään. Täällä Hämeenlinnassa meidän pojat Aki ja Lauri olivat samalla luokalla, ja sitä kautta tutustuimme paremmin, he muistelevat.

Kari Vepsässä vetosi Leila Hellsténiin alusta alkaen kaunis ääni ja miehekäs olemus. Koivukangasta taas kiinnosti Vepsän hevosharrastus – laulajahan tunnetaan myös hevoskuiskaajana, ja hänellä on oma talli.

– Oma äitini oli maatalon emäntä, ja olen aina tykännyt hevosista. Siksi hevosjutut kiinnostivat Karissakin, Koivukangas muistelee.

Hellsténillä on kaikki Kari Vepsän pitkäsoittolevyt ja myös useita singlejulkaisuja. Hän sanoo, että levyjä tulee kuunneltua uudestaan ja uudestaan, mutta ei koko ajan samoja.

– Se vaihtelee mielialan ja vaikkapa vuodenajan mukaan. Mutta jokaiseen lauluun liittyy jokin henkilökohtainen muisto, joko sen sanoihin tai esitystilanteeseen tai johonkin, ja ne palaavat aina mieleen, kun kuuntelen levyjä. Siksi niihin on ihana palata, Hellstén kertoo.

Keikkamatkoihin liittyy myös monenlaisia, pääosin hauskoja muistoja, kun naiset ovat autoilleet maata ristiin rastiin.

– Pahemmilta kolauksilta me on vältytty, on ollut enkeli matkassa, Ursula Koivukangas sanoo.

Työ ja perhe rajoittivat harrastusta aiemmin, mutta pahimmillaan tai parhaimmillaan esimerkiksi Hellstén ajoi Vepsän perässä keikalta toiselle kolme päivää peräkkäin.

Naiset olivat paikalla silloinkin, kun Syvälahden lavalle Kangasniemellä tuli pommiuhkaus vuonna 2001. Se osoittautui aiheettomaksi, ja Vepsä pääsi aloittamaan keikkansa, vaikkakin jonkin verran myöhässä.

Aiemmin Vepsän faneja yhdisti kerho, joka julkaisi omaa lehteä. Nykyisin yhteydenpito hoituu netissä esimerkiksi Facebookissa.

– Me olemme molemmat siellä Karin kavereita, ja välillä siellä vaihdetaan henkilökohtaisia kuulumisia puolin ja toisin, naiset kertovat.

– Kari jaksaa kuunnella meidän juttuja. Hän osaa käsitellä hevosia, mutta on hänessä psykologin vikaakin. Hän osaa kuunnella myös ihmisiä, Koivukangas summaa. HÄSA

Kari Vepsä esiintyy Hauholla Eteläisten Bar Baarissa lauantaina 22.10.2016.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic