Kanta-Häme

3-vuotias Aini Pynnönen sai elinikäisen Museokortin - Museokortti haluaa kannustaa perheitä yhdessä museoihin

Aini Pynnönen, 3 katsoo tarkkaan Riihimäen taidemuseon seinälle ripustettua taulua.

Hän yrittää muistaa, minkä niminen eläin taulussa on.

– Se on iso eläin, hän toteaa.

Mumminsa Gabi Jacobinon avustamana Aini kohtaa huomaakin, että norsuhan se siinä. Norsua seuraa vauvanorsu, ja viereisestä taulusta Aini löytää isänorsun.

– Mutta miten se menee tuonne kotiin? hän kysyy.

 

Loppilainen Aini Pynnönen on yksi 128 suomalaislapsesta, jotka saivat toukokuussa elinikäisen Museokortin.

Kyse on Museokortin 3-vuotispäivän kunniaksi tehdystä lahjoituksesta, jossa kaikki ilmoittautuneet 5.5.2015 syntyneet lapset saivat Museokortin loppuiäkseen.

Myös Ainin molemmilla mummeilla on Museokortit, jotka he saivat joululahjaksi Ainin vanhemmilta.

– Ainin kortti oli meille mieluinen yllätys, koska nyt hän pääsee mummien kanssa museoon, kertoo Ainin äiti Suvi Haanpää.

Myös hän sai Museokortin vuodeksi, jotta voi vierailla Ainin kanssa museoissa.

Ennen vierailuaan Riihimäen taidemuseossa Aini onkin ehtinyt käydä äitinsä kanssa jo Iittalan Lasimäellä Design Museossa. Suunnitteilla on myös vierailu Kansallismuseon Barbie-näyttelyyn.

 

Riihimäellä on meneillään kesän aikana kaksi näyttelyä, Seppo Tammisen retrospektiivi Ystävyydellä ja Riihimäen taidemuseon omiin kokoelmiin perustuva Muotokuvia.

Tammisen näyttelyssä Aini arvostaa etenkin eläinten kuvauksia.

Taiteilijan kuvaama Papu-koira on samannäköinen kuin Ainin kotona asuva Sade. Tauluissa esiintyvä Mörkö-kissa puolestaan muistuttaa Ainin enon toista kissaa.

Aini kertoo myös löytäneensä aamulla pelaamassaan pelissä fossiilin, joita on kuvattu myös Tammisen töihin.

 

Museokortin mediakoordinaattori Marjo Vänttinen kertoo ajatuksen elinikäisistä Museokorteista 3-vuotiaille lähteneen liikkeelle Museokortin tämänvuotisesta perheteemasta.

– Se tuntui hyvältä tavalta ilahduttaa ihmisiä ja edistää perheiden museovierailuja.

Vänttisen mukaan palaute on ollut todella hyvää.

– Oli yllättävää, että onnistuimme tavoittamaan varmaankin puskaradion ansiosta neljä viidestä 5.5.2015 syntyneistä suomalaisista.

Museokortti lanseerasi torstaina myös Lasten museopassin. Se on ilmainen leimapassi, johon lapsi voi kerätä merkintöjä museoista, joissa hän vierailee.

Vänttinen kertoo Etelä-Suomen alueella olevan useita museoita, joiden tarjonta on kiinnostavaa myös lapsille.

– Helsingin kaupungin museossa oleva Lasten kaupunki on mahtava, hän sanoo.

Myös Suomenlinnan lelumuseo, Tampereen museokeskus Vapriikki ja Luonnontieteellinen museo eli lapsien suussa eläinmuseo ovat hänen kokemuksensa mukaan herättäneet lasten mielenkiinnon.

 

Ainin kotiutuessa museon tunnelmaa, ei häntä tarvitse enää johdatella teosten luo. Pikemminkin hän johtaa joukkoa pitkin näyttelytiloja vuorotellen museon alakerrassa ja yläkerrassa.

– Minä oon tuossa, minä oon tuossa, minä oon tuossa, hän esitelmöi toisen kerroksen muotokuvista.

Yhdestä taulusta hän bongaa tutun mekon.

Kuvatulla naisella on tosiaan yllään samanlainen mekko kuin Frozen-elokuvan Elsalla. Aini on suuri Frozen-fani, ja hänen vaatekaapistaan löytyy tietenkin myös Elsan mekko.

Kun olisi aika lähteä kotiin, käy ilmi, ettei Ainia itse asiassa ihan hirveästi huvittaisi lähteä. Syynä ei kuitenkaan ole varsinainen taide, vaan rakennuksen arkkitehtuuri.

Aini on vaikuttunut museon portaikosta. Puiset portaat ovat sen verran loivat, että hänenkin kokoisensa ihminen pystyy omatoimisesti kävelemään niitä ylös ja alas. HÄSA

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic