Kanta-Häme

300 lintulajin haamuraja lähestyy Kanta-Hämeessä

Kanta-Hämeessä tavattujen lintulajien luettelo sai äskettäin kaksi uutta täydennyslajia, kun listalle hyväksyttiin havainnot rantakurvista (kuvassa) ja ruostesorsasta. Näiden lisäysten jälkeen maakunnassa on havaittu kaikkiaan 297 lintulajia.

Molemmat uudet tulokkaat nähtiin Riihimäen Vankilanpelloilla. Rantakurvi pysähtyi alueella päiväksi viime toukokuussa ja ruostesorsa näyttäytyi muuttomatkalla heinäkuussa.

Kahlaajiin kuuluva rantakurvi on Suomessa hyvin harvinainen pesimälaji lähinnä Oulun seudulla. Ruostesorsa puolestaan on satunnaisvieras, jonka pesimäalueet ovat Kaakkois-Euroopassa Mustanmeren ympärillä.

Maakunnan lajilistaa ylläpitää Kanta-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen aluerariteettikomitea. Se tarkastaa ja hyväksyy alueella tehdyt havainnot harvinaisista lintulajeista.

Viime kokouksessaan komitea hyväksyi myös havainnon Hämeenlinnan pussitiaisesta viime toukokuulta. Tuolloin Kantolasta löytyi koivun oksaan rakennettu taidokas pesä. Itse rakentajaa ei paikalla kuitenkaan nähty.

Listan seuraavakin laji on todennäköisesti jo tiedossa, sillä Hämeenlinnan Kalvolasta löytyi viime keväänä uutena tulokkaana isohaarahaukka. Tätä havaintoa komitea ei kuitenkaan ehtinyt vielä käsitellä. (HäSa)

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic