Kanta-Häme

380-vuotiasta Hämeenlinnaa juhlittiin Verkatehtaalla

Hämeenlinnalaiset ovat tyytyväisiä esimerkiksi kaupungin liikuntapaikkoihin ja kulttuuritarjontaan.
Jukka Friman kehui Hämeenlinnan liikuntapaikkoja. Kuva: Pekka Rautiainen

Verkatehtaalla juhlittiin lauantaina 380-vuotiasta Hämeenlinnan kaupunkia. Tilaisuutta varten oli varattu kakkukahvit 400 henkilölle, ja tunnin sisään kahvilinjaston avaamisesta kakut olivat huvenneet hyvää kyytiä.

Yksi kahveille saapuneista oli jo noin 60 vuoden ajan Hämeenlinnassa asunut Jukka Friman. Hänen mukaansa parasta kaupungissa on sen hyvä sijainti ja sopiva koko. Hän kaipaa kaupungilta hyviä peruspalveluita.

– Etenkin urheilupaikat täällä ovat hyvässä kunnossa. Kunhan vain perusasiat, kuten vaikka kadut, joukkoliikenne ja vanhustenhoito ovat hyvässä kunnossa, kaupunki antaa itsestään hyvän kuvan, Friman sanoo.

Fimanin mukaan hämeenlinnalaisilla on ainakin osittain taipumus korostaa enemmän epäkohtia kuin hyviä puolia. Toisaalta myös kritiikki kuuluu asiaan, kun kaupunkia kehitetään.

Friman antaa kritiikkiä kaupunkikeskustan hiipumisesta, mutta odottaa toiveikkaana uutta nousua.

 

Juhlassa puhunut Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala painotti kaupunkikeskustan kehittämisen tärkeyttä tulevaisuudessa. Kenakkala kertoi, että Hämeenlinnasta halutaan tehdä houkuttelevampi kaupunki myös opiskelijoille. Kenakkalan puheen lisäksi juhlaohjelmaan kuului palkintojenjako ja musiikkiesityksiä. Juhlan järjestämistä varten myönnettiin tammikuun alussa 13 000 euroa.

Hämeenlinnassa opiskelevat Emilia Järvinen ja Veera Pitkäkoski kertovat, että opiskelijatapahtumia kaupungissa on ollut hyvin, vaikkei niissä ole aina ehtinyt käydä. Pitkäkoski on asunut Hämeenlinnassa vasta syksystä asti, Järvinen pari vuotta.

Lyhyessäkin ajassa he ovat ehtineet huomata kaupungin hyvät puolet.

– Hämeenlinnassa on tarjolla kivasti kulttuuria. Olen käynyt esimerkiksi kirjastossa, konserteissa ja teatterissa, Järvinen kertoo.

Pitkäkosken mukaan hortonomiopiskelija huomaa etenkin Hämeenlinnan kauniit puistot. Myös vanhat puutalot ja vesistö olivat opiskelijoiden mukaan kaupungin viihtyvyyden kannalta keskeisiä.

Järviselle myös Kantolan tapahtumapuisto on tullut tutuksi. Ensi kesänä hän aikoo mennä Kantolaan kuuntelemaan Metallicaa.

– Kesäisin voisi olla vielä enemmän tapahtumia, sillä ainakaan viime kesänä en ehtinyt käydä niissä paljon, kun kesä meni niin nopeasti, Järvinen toteaa.

Juhlien kakkutarjonnan opiskelijakaksikko arvioi suussa sulavaksi. HÄSA

Päivän lehti

21.1.2020